Αυτή είναι η νέα στρατηγική των εργοδοτών για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο

Αυτή είναι η νέα στρατηγική των εργοδοτών για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο
France, Saint-Georges de Montaigu, 2022-12-14. Teleworking is recommended in some regions such as Ile de France because of the snow and ice. A woman works on a computer screen from the living room of her home. Illustration of teleworking. Photography by Mathieu Thomasset / Hans Lucas. France, Saint-Georges de Montaigu, 2022-12-14. Le teletravail est recommande dans certaines regions comme l ile de France en raison de la neige et du verglas. Une femme travaille sur un ecran d ordinateur depuis le salon de son domicile. Illustration teletravail. Photographie de Mathieu Thomasset / Hans Lucas. (Photo by Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Οι εργοδότες συχνά επιμένουν ότι αυτές οι πιο αφηρημένες δραστηριότητες δεν μπορούν να αναπαραχθούν εξ αποστάσεως.

Της Jane Thier

Στη διαρκώς εξελισσόμενη «μάχη» της επιστροφής στο γραφείο, πολλές εταιρείες έχουν βάλει όλες τις βάσεις για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοί τους στα γραφεία τους. Ορισμένες, όπως η Google, έχουν προσφέρει δωρεάν συναυλίες και φλιπεράκια – μαζί με δωρεάν φαγητό, φυσικά.

Άλλες, όπως η L’Oreal, έχουν ανεβάσει σημαντικά τις παροχές, προσφέροντας προσωπικούς θυρωρούς για κάθε εργαζόμενο στο γραφείο, οι οποίοι θα πηγαίνουν τα σκυλιά στον κτηνίατρο και τα ρούχα στο καθαριστήριο με μόλις 5 δολάρια την ώρα. Και άλλοι πάλι, όπως η Amazon και η Tesla, υιοθετούν μια σαφώς λιγότερο επιεική προσέγγιση: Απειλώντας να παύσουν τις προαγωγές και να παρακολουθούν τις ώρες προσέλευσης σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις προσωπικές εντολές επιστροφής στο γραφείο.

Στη νέα της έκθεση για το 2024 Workplace Trends, η Glassdoor χρησιμοποιεί μια μεταφορά για να περιγράψει τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων: το καρότο (τα προνόμια) και το μαστίγιο (οι ποινές). Η παρότρυνση της επιστροφής στο γραφείο «ξεκίνησε με έμφαση στα ‘καρότα’, αλλά εξελίχθηκε προς περισσότερα ‘μαστίγια’» κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η αγορά εργασίας χαλάρωσε, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αλλά τέτοιες τακτικές είναι πιθανό να αφήνουν τις εταιρείες δυσαρεστημένες. Τα ποσοστά πληρότητας των γραφείων παραμένουν σταθερά στο μισό στις περισσότερες μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές για πάνω από δύο χρόνια τώρα, και το 35% των εργαζομένων σε θέσεις εργασίας με δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι.

Έτσι, οι εταιρείες πιθανότατα θα δοκιμάσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση το επόμενο έτος που θα συνδυάζει τόσο καρότα όσο και μαστίγια για να επαναφέρουν τους εργαζόμενους στα γραφεία, καθώς είναι αντιμέτωπες με την ανάγκη να διαχειριστούν με σύνεση το κόστος αλλά και να κρατήσουν τους πιο πολύτιμους εργαζομένους τους σε καλή διάθεση, προβλέπουν οι ερευνητές της Glassdoor.

Αυτή η προσέγγιση με το «καρότο και το μαστίγιο» αναφέρεται στους άρρητους κανόνες που δεν βρίσκονται σε κάποιο «εγχειρίδιο» ή που εφαρμόζονται εύκολα, «όπως η καθοδήγηση από κοντά από συναδέλφους, η αναγνώριση για την εθελοντική συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και η ενδυνάμωση των διευθυντών ώστε να έχουν μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στην προαγωγή ή το μισθό», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι εργοδότες συχνά επιμένουν ότι αυτές οι πιο αφηρημένες δραστηριότητες δεν μπορούν να αναπαραχθούν εξ αποστάσεως. Πολλά δεδομένα, ακόμη και από εμπειρογνώμονες που τάσσονται υπέρ της εξ αποστάσεως εργασίας, το επιβεβαιώνουν αυτό. Η εργασία εξ αποστάσεως είναι, στο σύνολό της, ελαφρώς λιγότερο παραγωγική και η εργασία πλήρους απασχόλησης στο σπίτι θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των νέων εργαζομένων να ανελιχθούν στην εταιρική ιεραρχία – ίσως ακόμη και να τους στερήσει την ευκαιρία να γίνουν διευθύνοντες σύμβουλοι. Επιπλέον, στην ακραία περίπτωση, η εργασία από το σπίτι θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε απολύσεις ή μεταφορά στο εξωτερικό.

Ακόμη και μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια απομακρυσμένης εργασίας, οι εταιρείες παραμένουν κολλημένες στο πώς να εξισορροπήσουν τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της εργασίας στο γραφείο με εκείνα της εργασίας από οπουδήποτε αλλού. Το 2024 θα δούμε περισσότερους πειραματισμούς, γράφει η Glassdoor, αλλά μάλλον όχι κάποια λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com