Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη πτυχή της εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα με τον CEO της Airbnb
- 22/10/2022, 20:00
- SHARE
Ηγέτες και διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν πει πολλά για το θέμα της απομακρυσμένης εργασίας. Έχουν μιλήσει επανειλημμένα για τη ζημιά που προκαλεί στην κερδοφορία και για τα εμπόδια που θέτει στους νέους ανθρώπους για να προοδεύσουν στον εργασιακό χώρο.
Αλλά μια πιο πρόσφατη άποψη εμφανίζει ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Η απομακρυσμένη εργασία θα τροφοδοτήσει μια νέα κρίση: τη μοναξιά.
«Υπάρχει ένα μέλλον όπου δεν θα βγαίνετε ποτέ από το σπίτι σας και μετά το τέλος του COVID, το πιο επικίνδυνο πράγμα θα είναι η μοναξιά», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, στο συνέδριο Lesbians Who Tech, σύμφωνα με ένα tweet της ειδικού σε θέματα επικοινωνίας Brooke Hammerling.
Ο Chesky μπορεί να έχει δίκιο.
Η σταθεροποίηση σε έναν νέο ρόλο, ειδικά σε μια νέα πόλη, σε αυτή τη νέα εποχή της υβριδικής εργασίας ήταν λίγο περίεργη. Έχω δύο επιλογές. Μπορώ να μπω στο γραφείο και να ελπίζω ότι τα vibes είναι σωστά και ότι οι συνάδελφοί μου είχαν την ίδια ιδέα με μένα. Ή μπορώ να δουλέψω από το σπίτι χωρίς κανέναν να μιλήσω εκτός από τη γάτα μου. Και μερικές μέρες η δουλειά είναι μοναχική – ακόμα και όταν καταφέρνω να πάω στο γραφείο.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η απομόνωση και η μοναξιά είχαν γίνει μείζον θέμα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων (APA). Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η ανησυχία αυτή έχει αυξηθεί, όπως και πολλές ασθένειες, τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.
«Η πανδημία φαίνεται να έχει αυξήσει τη μοναξιά», γράφει η Δρ. Mareike Ernst του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στο Μάιντς της Γερμανίας, η οποία είναι συν-συγγραφέας μιας μελέτης της APA σχετικά με την πανδημική μοναξιά. «Καθώς η μοναξιά αποτελεί κίνδυνο για την πρόωρη θνησιμότητα και την ψυχική και σωματική υγεία, θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Η μοναξιά θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα σε ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας που αποσκοπούν στη διερεύνηση των αποτελεσμάτων της πανδημίας για την υγεία».
Όταν ο φακός στρέφεται στο χώρο εργασίας, αυτή η αυξημένη μοναξιά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ευτυχία και ευημερία των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης αυξάνει τη μοναξιά κατά 67 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την εργασία στο γραφείο, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η οργανωτική ψυχολόγος Lynn Holdsworth σε εξ αποστάσεως εργαζόμενους δημοσιογράφους πριν από την πανδημία.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2003, αναδεικνύει όλα τα οφέλη που αναγνωρίζουμε πλέον σε πραγματικό χρόνο: καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ευελιξία, λιγότερος χρόνος για μετακινήσεις, αυξημένη παραγωγικότητα, αυξημένη βάση δεξιοτήτων για τους οργανισμούς και ούτω καθεξής.
Αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν καταγραφεί εξίσου καλά. Υπάρχει μια θόλωση των ορίων, μια έλλειψη υποστήριξης και φυσικά η κοινωνική απομόνωση, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι και που εμποδίζει την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά τους, γράφει η εταιρεία ακινήτων JLL σε ανάρτηση στο blog της.
«Η διασταύρωση μεταξύ μοναξιάς και επαγγελματικής εξουθένωσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι μοναχικοί εργαζόμενοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν μια ημέρα εργασίας λόγω ασθένειας και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν εργασία λόγω άγχους, ενώ το 12% των μοναχικών εργαζομένων δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η εργασία τους είναι χαμηλότερης ποιότητας από ό,τι θα έπρεπε, σύμφωνα με έρευνα της Cigna», αναφέρεται στην ανάρτηση της JLL. «Οι μοναχικοί εργαζόμενοι λένε επίσης ότι σκέφτονται να παραιτηθούν από τη δουλειά τους δύο φορές πιο συχνά σε σχέση με τους μη μοναχικούς εργαζόμενους».
Ο Flore Pradère, διευθυντής έρευνας της JLL για την παγκόσμια δυναμική της εργασίας, αναφέρει στην ανάρτηση ότι η εργασία από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να αισθάνονται αποκομμένοι, επηρεάζοντας αρνητικά την κοινωνική τους υγεία.
Πηγή: fortune.com