Αυτοί είναι οι 5 μεγαλύτεροι Έλληνες συλλέκτες τέχνης για το 2015
- 05/01/2016, 19:45
- SHARE
Δείτε ποιος από αυτούς συμπεριλαμβάνεται μέσα στους πέντε πιο ισχυρούς συλλέκτες του πλανήτη.
Η συλλογή διαφόρων αντικειμένων αξίας αποτελεί ανέκαθεν αγαπημένη ενασχόληση διασήμων και μη Ελλήνων. Πολλοί από αυτούς, έχουν δαπανήσει μεγάλα κεφάλαια για την αγορά κάποιου ξεχωριστού έργου τέχνης, ενώ παράλληλα έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην στην προστασία των ιδιωτικών συλλογών τους, με σκοπό να αποφύγουν οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό απώλειας ή καταστροφής.
Από Βαν Γκονγκ μέχρι Κουνς και από έργα μεγέθους 5.000 τ.μ. έως μικροσκοπικές καρφίτσες οι Έλληνες συλλέκτες έχουν απλώσει τα δίχτυα τους και συγκεντρώνουν έργα ανεκτίμητης αξίας και τα φώτα της δημοσιότητας του κόσμου της τέχνης πάνω τους. Το news247 παρουσιάζει τους πέντε σημαντικότερους Έλληνες συλλέκτες που συμπεριελήφθησαν στην διεθνή λίστα «2015 Τοp 200 Collectors» της έγκριτου αμερικανικού artnews.com.
Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας τον γνώρισαν φέτος καθώς σύμφωνα με την λίστα του Forbes είναι ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2015, όμως οι φιλότεχνοι όλου του πλανήτη τον γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες καθώς διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες σε αξία συλλογές στον πλανήτη. Σύμφωνα με το highsnobiety η αξία της ξεπερνάει τα 2,2 δισ. δολάρια στοιχείο που κατατάσσει τον συμπατριώτη μας τέταρτο μεγαλύτερο ιδιώτη συλλέκτη έργων τέχνης στον πλανήτη. Μπορεί να κληρονόμησε ένα μεγάλο μέρος των έργων που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του, ο θρυλικός Σταύρος Νιάρχος, φρόντισε όμως και ο ίδιος να προστεθούν στην συλλογή εμβληματικοί πίνακες κορυφαίων ζωγράφων.
Ο πλέον χαρακτηριστικός είναι η αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ την οποία απέκτησε σε πλειστηριασμό στον Οίκο Christie’s το 1989 έναντι 71,5 εκατ. δολαρίων. Την ίδια χρονιά ο Σταύρος Νιάρχος είχε αποκτήσει έναντι 47,8 εκατ. δολαρίων τον πίνακα Υο, Picasso του Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος έχει περιέλθει πλέον στην συλλογή του Φίλιππου. Ο Έλληνας φιλότεχνος, που έχει μόνιμη έδρα το Σεν Μόριτζ στην Ελβετία, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Διεθνούς Συμβουλίου στο Tate.
Δημήτρης Μαυρομάτης
Αν και η αξία της συλλογής του δεν έχει προσδιοριστεί το αμερικανικό περιοδικό Artnews τον έχει συμπεριλάβει επαλειμμένα τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους 10 κορυφαίους φιλότεχνους του πλανήτη. Η συλλογή του διεθνούς χρηματιστή απαρτίζεται από εντυπωσιακά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους ενώ φέρεται να διαθέτει και την μεγαλύτερη συλλογή από αντίκες του 18ου αιώνα. Το 2011 πλειοδότησε στην αγορά του πίνακα του Πικάσο «Seated Woman, Blue Robe» προσφέροντας το ποσό των 22,3 εκατ. ευρώ ενώ πριν από δύο χρόνια πρόσθεσε έναν ακόμη πίνακα του εμβληματικού ζωγράφου στην συλλογή του έναντι 5,5 εκατ. ευρώ. Πέρα από αγορές όμως, γνωρίζει να πραγματοποιεί και ιδιαίτερα επικερδείς πωλήσεις. Πέρυσι στις 12 Νοεμβρίου σε δημοπρασία που πραγματοποίησε ο οίκος Sotheby’s στην Γενεύη διέθεσε 16 κοσμήματα από την συλλογή του η αξία των οποίων άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά και το εκθαμβωτικό Graff Ruby, βάρους 8,62 καρατίων. Πρόκειται για ένα δαχτυλίδι, με πέτρα Βιρμανίας, που ξεχωρίζει για το έντονο κόκκινο χρώμα του, γνωστό και ως «αίμα περιστεριού». Μάλιστα, σύμφωνα με μια έκθεση από το σουηδικό Γεμολογικό Ινστιτούτο, είναι εξαιρετικής καθαρότητας και λάμψης. Σύμφωνα με το Artnews η πώληση του προσδιορίστηκε στα 6,8 εκατ. δολάρια.
Δάκης Ιωάννου
Ένας εκ των βασικών μετόχων της Coca Cola HBC με ισχυρή παρουσία στον κατασκευαστικό τόμεα (J&P) o Δάκης Ιωάννου είναι από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που έχουν καταφέρει να συνδέσουν το όνομα τους περισσότερο με την τέχνη παρά με τις επιχειρήσεις. Ήδη από το 1983, όταν ακόμη η σύγχρονη τέχνη ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους Έλληνες συλλέκτες, ο Δάκης Ιωάννου δημιουργούσε το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Διεθνής – Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη) το οποίο φιλοξενεί την συλλογή του η οποία είναι από τις πλέον πλούσιες στον συγκεκριμένο τομέα.
Περιλαμβάνει δημιουργίες διεθνών καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κινούνται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης, από τις pop εφαρμογές ως την εννοιολογική τέχνη και τον μινιμαλισμό. Από τους πλέον αγαπημένους τους καλλιτέχνες ο Τζεφ Κουνς του οποίου διαθέτει και το μεγαλύτερο κινητό έργο. Πρόκειται για το υπερπολυτελές γιωτ του συλλέκτη «Guilty» το οποίο έχει «πειράξει» εικαστικά ο Αμερικάνος καλλιτέχνης.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Πριν από μερικές εβδομάδες οι Financial Times επισκέφτηκαν την εγκατάσταση της Μαρίας Λοϊζίδου στον Κεραμεικό και την έκθεση του Mario Merz στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και μετέφεραν τη μοναδική εμπειρία από τις δράσεις του ΝΕΟΝ, του οργανισμού για την τέχνη και τον πολιτισμό που έχει δημιουργήσει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ομίλου τροφίμων Δέλτα. Η συντάκτρια Rachel Spence έγραφε στα τέλη Οκτωβρίου πως o Δημήτρης Δασκαλόπουλος «έχει μια φυσική ντροπαλότητα και σε αντίθεση με άλλους συλλέκτες δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό μουσείο για να στεγάσει τα περισσότερα από 500 έργα της συλλογής του.
Έργα του είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να τα παρουσιάσει στον Εθνικό Κήπο του οποίου είχε προτείνει να αναλάβει με προσωπικά έξοδα την ανάπλαση και συντήρηση ενώ αναμένεται να είναι και από τους βασικούς υποστηρικτές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ΦΙΞ (σ.σ. αν και όποτε ανοίξει τελικά της πόρτες του). Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος σήμερα θεωρείται ένας από τις εκατό πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο των συλλεκτών ενώ είναι ενεργό μέλος δύο παγκόσμιων “ναών” της τέχνης, του Guggenheim και του Tate Gallery.
Γιώργος Οικονόμου
Σύμφωνα με τη λίστα των Lloyd’s για το 2015, o Γιώργος Οικονόμου είναι ο 17ος πιο ισχυρός εφοπλιστής στον πλανήτη σήμερα. Είναι όμως και ένας από τους πλέον φιλότεχνους καθώς διαθέτει μία από τους πλουσιότερες σε αριθμό έργων συλλογές. Αν και μπήκε αργά στην κούρσα προσπαθεί να καλύψει το κενό ποντάροντας κυρίως σε ανερχόμενους καλλιτέχνες. Ο εφοπλιστής που γεννήθηκε το 1953, ξεκίνησε να συλλέγει έργα το 2006 αγοράζοντας 150 – 200 πίνακες τον χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην συλλογή του βρίσκονται πάνω από 500 πίνακες του Γερμανού ζωγράφου Όττο Ντιξ.
Τηρώντας την «ελληνική παράδοση» διαθέτει και αυτός στην συλλογή του έργα του Πικάσο ενώ σε έκθεση που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Αθήνα παρουσιάστηκαν έργα καλλιτεχνών όπως Taryn Simon, Rashid Johnson, Paul McCarthy, και Georg Baselitz. Από τον περασμένο Μάρτιο είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Dia Art Foundation στην Νέα Υόρκη ενώ είναι επίσης μέλος στο Tate Foundation Board of Trustees.
Πηγή: News247.gr