Αυτή είναι η φορολογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη
- 18/09/2017, 13:40
- SHARE
Τι υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ για φοροελαφρύνσεις και κίνητρα σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο τοπίο της φορολογίας των πολιτών και των επιχειρήσεων εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη των φοροελαφύνσεων που αγγίζει όλο το φάσμα των φόρων συμπεριλαμβανομένων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ οι παρεμβάσεις αυτές στη φορολογία θα εφαρμοστούν σε συνεννόηση με τους δανειστές και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι προϋπόθεση αποτελεί και η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει:
– Καθιέρωση αρχικού συντελεστή στην κλίμακα εισοδήματος 9% για εισόδημα έως 10.000 από 22% που ισχυει σήμερα. Μια τέτοια παρέμβαση θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο εκείνους που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα δηλαδή χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες.
– Μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 29% που είναι σήμερα σε 20%. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις να δουν αύξηση των καθαρών κερδών τους.
– Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων κατά 10% οπότε από 15% που είναι σήμερα, να κλειδώσει στο 5%.
Αθροιστικά, με αυτούς τους τρόπους ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων από 39,65% που είναι σήμερα θα υποχωρήσει στο 24%.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία. Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι από 3,3 δισ που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι, το συνολικό ποσό είσπραξης θα μειωθεί στα 2,2 δισ ευρώ.
– Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με καθιέρωση δυο συντελεστών. Ο κοινός συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 11%. Την ίδια ώρα, προβλέπεται κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%
-Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
-Αύξηση αποσβέσεων επιχειρήσεων
-Μεταφορά ζημιών για μια δεκαετία
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών