Αυτή τη φορά ΔΝΤ και Ευρωζώνη τσακώνονται μεταξύ τους για την Ελλάδα

Αυτή τη φορά ΔΝΤ και Ευρωζώνη τσακώνονται μεταξύ τους για την Ελλάδα
Germany's Finance Minister Wolfang Schaeuble (L) chats with Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde during an extraordinary euro zone finance ministers meeting (Eurogroup) to discuss Athens' plans to reverse austerity measures agreed as part of its bailout, in Brussels February 20, 2015. Greece has made every effort to reach a mutually beneficial agreement with its euro zone partners but will not be pushed to implement its old bailout programme, its government spokesman said on Friday. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR4QG4G

Το Ταμείο δεν δέχεται την πρόταση των εταίρων για το ελληνικό χρέος αποκαλύπτει αξιωματούχος στο Reuters. 

«Χάσμα» εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, ενώ αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Ταμείο λέει «όχι» στην ευρωπαϊκή προσέγγιση για το χρέος.

Συγκεκριμένα, ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν να αρχίσουν οι συνομιλίες τώρα αλλά οι αποφάσεις να παρθούν μετά το 2018, το ΔΝΤ επιμένει ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμη και οι επενδυτές χρειάζονται σαφήνεια τώρα, αναφέρει το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να βάλουν στο τραπέζι ένα δοκιμαστικό σχέδιο στο Eurogroup της Τρίτης, δηλαδή να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία.

Στο Eurogroup της 9ης Μαΐου oι υπουργοί ζήτησαν να ερευνηθούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Ελλάδα «αν χρειαστεί” στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Η φράση «αν χρειαστεί» μόνο τυχαία δεν είναι καθώς έχει εμφανιστεί σε όλες τις ανακοινώσεις της ευρωζώνης σχετικά με το ελληνικό χρέος από τον Νοέμβριο του 2012, κυρίως λόγω της επιμονής πολλών με οδηγό τη Γερμανία, η οποία δεν πιστεύει ότι χρειάζεται καθόλου.

Το ΔΝΤ όμως είναι απόλυτο. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι απαραίτητο να υπάρξει αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την χορήγηση περαιτέρω ελάφρυνσής του».

Το Ταμείο δεν δέχεται το “αν χρειαστεί” της ευρωζώνης. Το Βερολίνο θέλει διακαώς να συμμετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το Ταμείο επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ήδη αναγκαία και πρέπει να αποφασιστεί τώρα, όχι το 2018.

«Το ΔΝΤ δεν θα δεχτεί την αόριστη υπόσχεση “αν χρειαστεί”, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση των απόψεων του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Η στάση του ΔΝΤ είναι ότι ο μηχανισμός και το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συμφωνηθεί εκ των προτέρων, πριν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

«Η πραγματική ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να γίνει σε βάθος χρόνου, αλλά μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, δηλαδή το 2018, το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να κριθεί βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση που θα δοθεί στη συνέχεια θα πρέπει να κλειδωθεί από πριν», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018 θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την ανάπτυξη του ΑΕΠ, για παράδειγμα, αλλά δεν θα μπορούσε να εξαρτάται από μέτρα πολιτικής, δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται με ένα νέο μελλοντικό πρόγραμμα και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μόνο με αυτό το πρόγραμμα», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι υπουργοί της ευρωζώνης – ακόμα και αν το δικό τους ταμείο διάσωσης είπε ότι είχε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – δεν θέλουν να κλειδώσει τίποτα τώρα, φοβούμενοι ότι αν το κάνουν, θα χάσουν κάθε επιρροή απέναντι στην Αθήνα.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να δομήσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά τέτοιο τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει κανένα κίνητρο να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Διαβάστε σχετικά:

Bloomberg: Τα τρία σενάρια που εξετάζει η Ευρωζώνη για το χρέος