Αυτό είναι το ελληνικό εγχειρίδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- 31/03/2025, 13:14
- SHARE

Με στόχο να τοποθετηθεί η Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη των υποδομών ψηφιακής τεχνολογίας και να μετατραπεί σε περιφερειακό hub, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχει» ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια ευρύχωρη δεξαμενή καινοτομίας στην εγχώρια αγορά. Το σχέδιο περιλαμβάνει τόσο τη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών -επί της ουσίας ισχυρά «πράσινα» συστήματα με εξαιρετικά υψηλή υπολογιστική ισχύ που θα μπορούν να στηρίξουν ερευνητικά έργα κρίσιμης σημασίας σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η εξατομικευμένη ιατρική, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η μετεωρολογία. Επιπλέον, προβλέπεται και το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία των συστημάτων αυτών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε μεγάλα δεδομένα, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή στη διαχείριση και αξιοποίηση των δεδομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
59 εκατ. ευρώ
Ένα από τα έργα αιχμής είναι η κατασκευή του υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» και του Κέντρου Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ). Το συνολικό κόστος του έργου αγγίζει τα 59 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ευρωπαϊκό οργανισμό EuroHPCJU (υπεύθυνο για υπερυπολογιστικές υποδομές της Ε.Ε). Ο Δαίδαλος, με δυνανότητα 89 PetaFlops, θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη, ενώ η ολοκλήρωση της κατασκευής του τοποθετείται στις αρχές του 2026. Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξη του αρμόδιου υπουργείου είναι ο Δαίδαλος να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους 30 υπερυπολογιστές παγκοσμίως εντός της λίστας «Top 500» και της λίστας των συστημάτων αποδοτικής ενέργειας, «Green500», ενώ με τις υπολογιστικές του δυνατότητες θα καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, προσελκύοντας επιπλέον νέους επιστήμονες. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση θα γίνει στο ΤΠΠΛ, σε χώρο που παραχωρεί η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ).
Πρωτοποριακά συστήματα
Αναλυτικότερα, το υπολογιστικό σύστημα θα κατασκευάσει η Hewllett Packard Enterprise, ενώ το κόστος του έργου θα είναι στα 41 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία τεχνολογίας Mainsys έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές και το κέντρο δεδομένων στο ΤΠΠΛ, με προϋπολογισμό 17,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για την υποδομή του, ο Δαίδαλος θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ θα γίνεται χρήση συστημάτων ψύξης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υιοθέτηση των «πράσινων» πρακτικών που θα πρωταγωνιστούν στις υποδομές του Κέντρου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εταιρείες που θα «τρέξουν» το έργο, «για πρώτη φορά, υλοποιούνται πρωτοποριακά συστήματα ψύξης με νερό για την απευθείας ψύξη των επεξεργαστών σε αυτή την κλίμακα». Η ισχύς του, που αναμένεται να αγγίξει τα 89 PetaFlops, θα είναι 150 φορές ισχυρότερη από την ισχύ του υφιστάμενου ελληνικού υπερ-υπολογιστή «ARIS», εκτελώντας εξήντα τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Γκρίνια, εσωστρέφεια και ρευστότητα παντού
31/03/2025Το εργοστάσιο AI Pharos
Προ των πυλών βρίσκεται η κατασκευή του πρώτου ελληνικού εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης, AI Pharos, με την εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του έργου να είναι η 1η Απριλίου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό του να καλύπτεται κατά 15 εκατ. ευρώ από εθνική χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέρχεται από κονδύλια του EuroHPCJU. Κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του εργοστασίου θα παίξει ο Δαίδαλος, καθώς θα είναι ο υπολογιστικός πυρήνας του AI Factory. Ουσιαστικά, σκοπός του αρμόδιου υπουργείου και προσωπικά του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου είναι να χρησιμοποιήσει την τεράστια υπολογιστική δύναμη του Δαίδαλου, για να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα καινοτομίας, με το AI Pharos να συμβάλει στην καινοτομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Το AI Factory αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τεχνολογική αυτονομία της χώρας μας και της Ε.Ε., μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Να επισημανθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πρώτα επτά AI Factories της Ε.Ε., μαζί με τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και την Φινλανδία. Ενώ, πρόσφατα ενδιαφέρον εκδήλωσαν και άλλες έξι χώρες ώστε να κατασκευάσουν τα δικά τους εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως είναι η Αυστρία, η Γαλλία και η Γερμανία.
«Πράσινο φως»
Η πολιτοκεντρική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για ένα αποτελεσματικό ψηφιακό κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει -εκτός από την κατασκευή των υποδομών- να δημιουργήσει και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα «αγκαλιάσει» τα εργαλεία αυτά. Έτσι, την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τίτλο «Data Governance Act». Στόχος του νόμου πλέον είναι να βελτιώσει τη διαχείριση των δεδομένων στον δημόσιο τομέα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια, την προστασία και την ασφαλή επανάχρησή τους. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η καινοτομία και να αυξηθεί η κοινωνική ωφέλεια από την αξιοποίησή τους, αφού τα δεδομένα θεωρούνται πλέον ένα από τα πιο πολύτιμα «κεφάλαια» της σύγχρονης οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία της οικονομίας δεδομένων στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος, φτάνοντας τα 829 δισ. ευρώ, από 301 δισ. ευρώ που ήταν το 2018.