Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό που κάνει έναν ιδρυτή startup επιτυχημένο
- 29/11/2022, 14:11
- SHARE
Από την οικονομική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 1.000 startups τεχνολογίας στην Ευρώπη και το Ισραήλ. Οι ιδρυτές τους είναι πρώην υπαλλήλοι περίπου 200 εταιρειών “μονόκερων” που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, σύμφωνα με έκθεση της VC Accel που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Μετά την άνθηση που γνώρισαν οι startups τα τελευταία δύο χρόνια, το κλίμα έγινε αρνητικό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με αρκετές εταιρείες να μειώνουν τις αποτιμήσεις και να περικόπτουν θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να βρουν δρόμο προς την κερδοφορία.
Όμως η Accel υποστηρίζει ότι η κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων είναι σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με την οικονομική κρίση του 2008, καθώς υπάρχει μια ισχυρή ομάδα ιδρυτών που είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν «το επόμενο κύμα εταιρειών».
Κορυφαίες startups όπως BlaBlaCar, Criteo (CRTO.O), Delivery Hero (DHER.DE), Klarna, N26, Revolut, Skype, Spotify (SPOT.N) και Zalando (ZALG.DE) έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος, αφού κάθε μία από αυτές τις εταιρείες οδήγησε στη δημιουργία περισσότερων από 20 νεοφυών επιχειρήσεων με επικεφαλής πρώην εργαζόμενους.
Πρώην εργαζόμενοι από καθεμία από τις νεότερες startups όπως η Babylon, η Celonis, η iZettle (IPO-IZET.ST) και η SumUp έχουν επίσης δημιουργήσει περισσότερες από 10 εταιρείες.
“Πέρυσι, ο ρυθμός των επενδύσεων ήταν πολύ υψηλός, όμως έχει μειωθεί δραματικά”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χάρι Νέλις, συνεργάτης της Accel.
«Θα υπάρξουν λιγότερες συμφωνίες και λιγότερες συναλλαγές σε ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά μόλις βρεθεί το νέο επίπεδο, νομίζω ότι τα πράγματα θα ανέβουν αρκετά», ανέφερε.
Και μπορεί στο Λονδίνο να δημιουργήθηκαν οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, 168 συγκεκριμένα, από υπαλλήλους 27 “μονόκερων”, η Στοκχόλμη όμως είχε έναν από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν αριθμούς με 98 εταιρείες να δημιουργούνται από μόλις 11 startups.
«Οι “μονόκεροι” τείνουν να δημιουργούν πιο ολοκληρωμένους ιδρυτές σε σχέση με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, επειδή το ανθρώπινο δυναμικό έχει ένα καλύτερο έδαφος εκπαίδευσης πάνω στην επιχειρηματική δραστηριότητα», τόνισε ο Nelis.
Οι εργαζόμενοι σε μια startup έχουν γνώσεις πάνω σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από τη μηχανική έως τις πωλήσεις, βοηθώντας τους να εμπλακούν σε διάφορα μέρη της επιχείρησης, είπε.