Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τους υπερχρεωμένους της ΕΕ
- 09/11/2022, 11:32
- SHARE
Το νέο σχέδιο της Κομισιόν για την αναδιαμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, στον πυρήνα της μεταρρύθμισης είναι η μείωση του χρέους, το οποίο θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για κάθε χώρα ξεχωριστά.
«Τα εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια που περιλαμβάνουν τις δημοσιονομικές, μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές δεσμεύσεις μεμονωμένων κρατών μελών θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προτεινόμενου αναθεωρημένου πλαισίου» αναφέρει το έγγραφο επικοινωνίας.
Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί να αποτρέψει σχεδόν όλες τις χώρες της νομισματικής ένωσης από το να παραβιάσουν τους κανόνες για το χρέος όταν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τα οποία εν τω μεταξύ έχουν ανασταλεί, τεθούν σε ισχύ ξανά στις αρχές του 2024, όπως είχε προγραμματιστεί. Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είναι υπεύθυνος για οικονομικά θέματα, θα παρουσιάσουν το πώς οραματίζονται μια τέτοια μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος. Οι λεπτομέρειες του εγγράφου ενδέχεται να αλλάξουν πριν από τη δημοσίευση.
Οι βασικοί όροι της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα παραμείνουν ανέγγιχτοι: «Οι τιμές αναφοράς που καθορίζονται στη συνθήκη (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ 60%) παραμένουν αμετάβλητες» αναφέρει. Οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία επιμένουν σε αυτό.
«Τα κράτη μέλη θα παρουσιάζουν μεσοπρόθεσμα σχέδια με ειδικούς στόχους για δημοσιονομικά μεγέθη, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται βιώσιμη και σταδιακή μείωση του χρέους και βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», ανέφερε η εφημερίδα. Η Επιτροπή θέλει να δώσει στις υπερχρεωμένες χώρες περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα χρέη τους. Επιπλέον, θα δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία.
Πρότυπο αποτελεί ο τρόπος διαμόρφωσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Βάσει αυτού, τα κράτη, για να λάβουν χρήματα από το πρόγραμμα των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, τα οποία ανέπτυξαν από κοινού με την Επιτροπή.
Ωστόσο, για χώρες με χρέος άνω του 60%, η αυτονομία θα είναι περιορισμένη: η Επιτροπή θα δώσει διορία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Θα καθοριστεί επίσης μια διαδρομή μείωσης για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σε αυτό το σημείο, οι δημοσιονομικά συντηρητικοί επίτροποι όπως ο Ντομπρόβσκις και ο Γιοχάνες Χαν έχουν προφανώς επιβάλει τη γνώμη τους.
Τρεις ομάδες
Η Επιτροπή θα διαφοροποιήσει τις χώρες σε τρεις ομάδες: δημοσιονομικά μη προβληματικές χώρες που έχουν χρέος μικρότερο από το 60% του ΑΕΠ, εκείνες με χρέη μεταξύ 60% και 90% και εκείνες με υψηλά χρέη άνω των από το 90%. Η διαδρομή μείωσης του χρέους θα πρέπει να αντιστοιχεί στο επίπεδο του χρέους.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μπορούν να ζητήσουν να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. «Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προτείνουν μια πιο σταδιακή πορεία προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η πιο σταδιακή πορεία θα υποστηρίζεται από σειρά μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής.
Νομοθετική πρόταση
Το έγγραφο της Επιτροπής είναι απλά μια πρόταση. Με την πρότασή της, η αρχή της Ursula von der Leyen θέλει να παράσχει μια βάση συζήτησης για τα κράτη μέλη. Μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση θα πρέπει να ακολουθήσει μόνο όταν η συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών έχει προχωρήσει – ακόμα κι αν οι εθνικές κυβερνήσεις συζητούν το θέμα εδώ και δύο χρόνια.