Αυτό είναι τo μεγάλο στοίχημα των επενδύσεων
- 25/11/2016, 19:11
- SHARE
Ο επικεφαλής του τμήματος Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα αναλύει το εγχώριο και διεθνές επενδυτικό τοπίο και τις τάσεις στις συναλλαγές.
Διαβάστε το Q&A με τον Κρίστιαν Τόμας της KPMG, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune:
– Ποιες χώρες και ποιοι κλάδοι εμφανίζουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο;
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την Αφρική – λόγω της προσφυγικής κρίσης, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αγορά της Αμερικής αναμένεται να διατηρήσει και το επόμενο διάστημα την πρωτοκαθεδρία στον όγκο συναλλαγών. Η αναμενόμενη, έως το τέλος του 2016, αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να αυξήσει το κόστος των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό χρέος.
Εκτιμάμε ότι οι κλάδοι με την εντονότερη δραστηριότητα τους προσεχείς μήνες θα είναι αυτός της βιομηχανίας φαρμάκων, της βιοτεχνολογίας, της υψηλής τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης. Η καθίζηση του πετρελαίου προκαλεί επίσης τις εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, των φυσικών πόρων και των βιομηχανιών εξόρυξης.
Ο συνολικός όγκος επενδύσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης συνέχισε την καθοδική του πορεία, στο Α’ εξάμηνο του 2016, με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάζει μείωση της τάξης του 11%.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη αύξηση όγκου των εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν ο κλάδος της μεταποιητικής βιομηχανίας, του εμπορίου και των μεταφορών. Αντίστοιχα οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας και διανομής.
– Ποιοι παράγοντες αναμένεται να επηρεάσουν τις συναλλαγές το προσεχές διάστημα;
Είναι πολύ δύσκολο για κάθε αγορά να διατηρήσει διψήφιους ρυθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν τα θεμελιώδη μεγέθη της την ευνοούν. Μετά από μια έντονη δραστηριότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2014 και 2015, ο όγκος και η αξία των συναλλαγών υποχώρησε απότομα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αν και το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 15%, η τάση είναι δύσκολο να αποτυπωθεί. Οι παράγοντες που θεωρούμε ότι θα είναι καθοριστικοί για το επόμενο διάστημα είναι α) η ασάφεια στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία β) η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών γ) η χαμηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ, το φθηνό χρήμα και τα διαθέσιμα μετρητά δ) Το αυστηρότερο φορολογικό πλαίσιο με έμφαση στις ενδοομιλικές συναλλαγές (με το νέο Σχέδιο Δράσης του ΟΟΣΑ το 2015 για την «Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά Κερδών» (Base Erosion Profit Shifting -BEPS).
– Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια;
Παρά την έντονη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, οι επιδόσεις της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν αρκετά ικανοποιητικές μέχρι το 2014. Ωστόσο κατά το έτος 2015 οι συνολικές (ακαθάριστες) εισροές επενδυτικών κεφαλαίων μειώθηκαν σημαντικά, ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου (capital controls) και της γενικότερης οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται επενδυτικά στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο από σημαντικές αγορές της Ε.Ε., με τη Γερμανία να αποτελεί την πρώτη χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων και τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Κύπρο να ακολουθούν. Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα ανήκουν επίσης οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Το 2017, αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα έτη ως προς τις αποδόσεις και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι διεθνείς χρηματαγορές. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το φθηνό χρήμα έχει βρει πολλούς αποδέκτες, όπως μπορεί να δει κανείς από τη δραστική αύξηση του χρέους αναδυόμενων αγορών, τις μεγάλες συμφωνίες εξαγορών σε υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων, και φυσικά τα σχεδόν ρεκόρ επίπεδα μόχλευσης.
Για τις ελληνικές επενδύσεις, το σκηνικό μοιάζει αρκετά διαφορετικό με λιγότερους πλέον ενεργούς επενδυτές, χαμηλή ρευστότητα και μεγάλες απώλειες στις αποτιμήσεις. Οι αποεπενδύσεις βρίσκονται σε κορυφαία θέση στην ατζέντα των επιχειρήσεων για θέματα διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς επιδιώκουν να αποσπάσουν τη μέγιστη δυνατή αξία από στρατηγικές πωλήσεις. Οι αποεπενδύσεις χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης από τις εταιρείες με σκοπό την ανάπτυξη της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας αλλά και την επένδυση σε νέα προϊόντα και αγορές, ή και επέκταση σε άμεσα συμπληρωματικές δραστηριότητες.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 κάνει λόγο για επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια ύφεσης, προβλέποντας ανάπτυξη 2,7%, έναντι ύφεσης 0,3% φέτος. Συνολικά το ΑΕΠ αναμένεται στα 182, 3 δισ. ευρώ το 2017 από 176,1 δισ. ευρώ φέτος, με την αύξηση των 6,2 δισ. ευρώ από έτος σε έτος να αποδίδεται στην εκτιμώμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2017, στην αύξηση των εξαγωγών κατά 5,3% και στην αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%.
– Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί το κομμάτι των συναλλαγών και των επενδύσεων στη χώρα;
Ο μεταρρυθμιστικός δρόμος αποτελεί μονόδρομο, για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία επενδύσεων. Ενέργειες όπως η ιδιωτικοποίηση βασικών τουριστικών και μεταφορικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, οι στοχευόμενες φορολογικές διευκολύνσεις, η σύνδεση του ενεργειακού δικτύου με τα ελληνικά νησιά και οι επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο είναι προ απαιτούμενα για την επίτευξη των στόχων.
Η επανατοποθέτηση και εδραίωση της πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων με χρήση νέων τεχνολογιών (υδροπονία, θερμοκήπια κ.λπ.) και η στήριξη των επιχειρήσεων με σημαντική εξαγωγική δυνατότητα με έμφαση σε ενέργειες μάρκετινγκ και τυποποίησης είναι στρατηγικής σημασίας.
H KPMG βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων με εμπλοκή σε μεγάλα επιχειρηματικά deals στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό που διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι επιχειρήσεις επιφύονται όλο και περισσότερο σε εξωτερικούς συμβούλους για να ολοκληρώσουν μια σημαντική επένδυση ή μια εξαγορά και συγχώνευση. Είναι σαφές ότι νιώθουν την ανάγκη να έχουν μια ολιστική προσέγγιση σε αυτά τα τόσο κρίσιμα επιχειρηματικά βήματα τους, προκειμένου να περιορίσουν το ρίσκο αλλά και να «προφυλάξουν» τα assets τους.
Διαβάστε επίσης:
Η αλλαγή της φορολογικής κατοικίας στην κλίνη του Προκρούστη