Αυτό είναι το νησί που ο Μάρδας θέλει να κάνει «θερινό Νταβός»
- 16/10/2015, 18:41
- SHARE
Το νησί Αιγιλεία, απέναντι από τα Νέα Στύρα Ευβοίας, είναι τελικά η επιλογή του υφυπουργού Εξωτερικών.
Η Αιγιλεία είναι το νησί που φέρεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, θέλει να μετατρέψει σε «Θερινό Νταβός». Ο κ. Μάρδας οραματίζεται την μετατροπή του νησιού στο «στο μεγαλύτερο σύγχρονο έργο πολιτισμού και συμφιλίωσης των λαών, με πανανθρώπινη προβολή», σύμφωνα με πρόταση που είχε κάνει τον Ιούλιο του 2015 στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Συγκεκριμένα πρότεινε τη μετατροπή της Αιγιλείας σε «Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας», ενώ οραματίστηκε για το «ελληνικό Νταβός» συνεδριακά κέντρα εργασίας, εθνικές εστίες πολιτισμού, ζώνη ανοικτού «αρχαιοελληνικού» θεάτρου και άλλα.
Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ. Πώς θα συγκεντρωθεί το ποσό; Από χορηγίες και τις συνεισφορές των χώρων μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, που θα προσκληθούν και θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στοArts and PhilosophyIsland.
Συγκεκριμένα η πρόταση του κ. Μάρδα
The «Arts and Philosophy Island» Project
Η Πρωτοβουλία για την δημιουργία του : “Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας” (“The Arts and Philosophy Island Initiative”) πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά Κοιτίδα Ανάπτυξης και Προβολής Παγκόσμιου Πολιτισμού, που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη!! Εξειδικεύοντας και μετουσιώνοντας το παραπάνω όραμα σε πράξη, η “The Arts and PhilosophyIsland Initiative” προτείνει την μετατροπή της Νήσου Αιγίλειας σε “Arts and Philosophy Island” , δηλαδή σε ένα σύγχρονο, Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο.
Φιλοδοξία είναι η πολιτεία να το ανακηρύξει σε Νησί Ειρήνης, Πολιτισμού και Ανταλλαγής Ιδεών. Στο νησί θα αναπτυχθεί ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο που θα αποτελείται από Συνεδριακά κέντρα εργασίας και από Εθνικές Εστίες Πολιτισμού (εθνικοί ξενώνες για κάθε χώρας μέλος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας), ένα μεγάλο Συνεδριακό κέντρο, ζώνη φιλοξενίας πισκεπτών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, “αγορά”, κλπ), ζώνη αναψυχής και αθλοπαιδιών, και ζώνη ανοικτού “αρχαιοελληνικού” θεάτρου.
Στο νησί θα αναπτυχθούν πρότυποι αμπελώνες και ελαιώνες με παραδοσιακό οινοποιείο και ελαιουργείο, σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η φιλοσοφία ανάπτυξης του νησιού θα καθορίζεται από τις αρχές της Οικολογίας και της Αειφόριας, αφού οι χώροι πρασίνου θα καταλαμβάνουν περισσότερο από τα 4/5 του νησιού. Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά αθόρυβα οχήματα, ποδήλατα και οποίο άλλο μέσο έχει μηδενικούς ρύπους.
Τα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά, χαμηλά, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον, με πολύ πράσινο, ακόμα και στην οροφή τους και εξωτερικά λιτά, έτσι ώστε οπτικά ναβενσωματώνονται στο τοπίο. Οι Εθνικές Εστίες Πολιτισμού θα ανήκουν, θα διαχειρίζονται και θα αποτελούν το ”σπίτι” της κάθε χώρας με μεγάλη αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων. Το μέγεθος θα είναι ανάλογο με την επιθυμία κάθε χώρας. Οι εστίες θα χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους έτσι ώστε, με χαμηλό κόστος, να συμμετέχουν στις πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές εκδηλώσεις που επιθυμούν, όπως και σε διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, συσκέψεις κορυφής, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού.
Διάφορες εκδηλώσεις θα διατηρούν ζωντανές τις δραστηριότητες σε όλη την διάρκεια του χρόνου ! Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δημιουργία, και η λειτουργία του κέντρου θα συνεισφέρει στην συνεχή παγκόσμια προβολή της χώρας μας με σειρά από οικονομικά, διπλωματικά και στρατηγικά οφέλη καθώς και εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ……
Η Νήσος Αιγίλεια επιλέχθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο και ανάλυση σειράς εναλλακτικών λύσεων, διότι είναι ένα νησί που ευρίσκεται πλησίον της πρωτεύουσας και του Διεθνούς Αερολ. Αθηνών, έχει εύκολη πρόσβαση (ολιγόλεπτη απόσταση από το νέο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας-Μαραθώνα), έχει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σχήμα και ιδανική χωροταξική διαμόρφωση και μέγεθος (~3200 στρ.).
Δεν υπάρχουν εμπλοκές με την αρχαιολογία, Natura κλπ οπότε προσφέρεται για άμεση έναρξη των απαιτούμενων έργων.
Η χρηματοδότηση περιγράφεται εν συντομία παρακάτω, ενώ ο συντονισμός του συνόλου των δράσεων που αφορούν, την εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση του έργου, την επιλογή αναδόχου για την ανάπτυξη την απαιτούμενης υποδομής καθώς και της λειτουργίας του κέντρου έχουν μελετηθεί για θετικό ετήσιο προϋπολογισμό !!!
Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1,6 δις €. Το ποσόν θα συγκεντρωθεί από χορηγίες και τις συνεισφορές των χώρων μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, που θα προσκληθούν και θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στοArts and PhilosophyIsland με βάση “The Arts and Philosophy Island Development Contribution Plan” που έχει μελετηθεί και θα αναπτυχθεί από την “The Arts and Philosophy Island Initiative”. Θα συνταχθούν τα απαραίτητα RfPs προκειμένου να επιλεγούν μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς οικαλύτερες προτάσεις και οι ανάδοχοι διεθνούς κύρους που θα καλύπτουν τις αυστηρές προδιαγραφές για να φέρουν σε πέρας, με απόλυτη επιτυχία,τα επί μέρους έργα.
Από την στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση θα εκχώρηση την χρήση της Νήσου Αιγίλειας, θα απαιτηθούν περίπου 1-1,5 χρόνια για την προετοιμασία και 3-4 περίπου χρόνια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων. Το “Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας” μόλις ολοκληρωθεί και λειτουργήσει θα αποτελεί το Μεγαλύτερο σύγχρονο έργο πολιτισμού και συμφιλίωσης των λαών, με πανανθρώπινη προβολή !
Η Αιγιλεία
Τα Στυρονήσια βρίσκονται στον κόλπο των Στύρων και είναι σύμπλεγμα μικρών νησιών. Είναι απομεινάρια από καταβύθιση χέρσας γης, που ήταν ενωμένη με την Εύβοια και την Αττική.
Η Αιγιλεία είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Στο νησί υπάρχει το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζεται στις 13 Μαϊου. Τον χειμώνα βόσκουν στο νησί γιδοπρόβατα και βοοειδή.
Θεωρείται ότι ήταν η Αιγιλεία των αρχαίων. Στο νησί υποστηρίζεται ότι αποβίβασε και άφησε για λίγο τους αιχμαλώτους του ο Δάτις, μετά την καταστροφή της Ερέτριας το 490 π.Χ., προτού οδηγήσει τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Στην επανάσταση του ’21 το νησάκι χρησιμοποιήθηκε και ως στρατόπεδο του Νικόλαου Κριεζώτη.