Αυτό το νορβηγικό νησί θέλει να γίνει η πρώτη περιοχή στον κόσμο χωρίς… χρόνο
- 20/06/2019, 17:00
- SHARE
Οι κάτοικοι ενός μικρού νορβηγικού νησιού ευελπιστούν να κερδίσουν τη μάχη με το χρόνο και να ανακτήσουν τον χαμένο χρόνο των χειμερινών μηνών με το να απορρίψουν εξ ολοκλήρου την αντίληψη του χρόνου. Οι περίπου 350 κάτοικοι του νησιού Sommarøy, στα δυτικά της πόλης Τρόμσο και βόρεια του αρκτικού κύκλου, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για να γίνει το νησί τους η πρώτη ζώνη χωρίς χρόνο. Ζητούν να καταργηθούν οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων στο νησί, με τους κατοίκους να μπορούν «να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν» γιατί η σχέση τους με τον χρόνο είναι πολύ διαφορετική από οπουδήποτε αλλού.
Το νησί περνά δύο ολόκληρους μήνες στο απόλυτο σκοτάδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ έχουν 24ωρη λιακάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- ο ήλιος δεν έχει δύσει αυτή την περίοδο στο Sommarøy από τις 18 Μαΐου και δεν αναμένεται να δύσει μέχρι τις 26 Ιουλίου. «Πώς μπορείς να μαντέψεις τι ώρα είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν δεν υπάρχει νύχτα; Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το κάνουμε αυτό!», γράφουν οι κάτοικοι του νησιού στην σελίδα «Time-Free Zone» στο Facebook. «Εδώ, στην Time-Free zone Sommarøy απολαμβάνουμε κάθε λεπτό του μεσονύκτιου ήλιου και ναι, ένας καφές με φίλους στην παραλία στις 2 τα ξημερώματα είναι κάτι το φυσιολογικό», συνέχισαν.
Η καμπάνια παρέδωσε ένα αίτημα με λίστα υπογραφών στον τοπικό βουλευτή, Kent Gudmundsen, την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο την άρση της αλλαγής της ώρας, αν και τα κράτη-μέλη πρέπει τώρα να επιλέξουν μεταξύ του να κάνουν τη χειμερινή ή τη βραδινή ώρα μόνιμη, και η Νορβηγία είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Ο Gudmundsen δήλωσε στην εφημερίδα iTromso ότι η ιδέα μιας ζώνης χωρίς χρόνο «ακούγεται συναρπαστική» και ότι αντί να κοιτάει τη θερινή και τη χειμερινή ώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να εξετάσει την εν λόγω καμπάνια «ως μια τρίτη επιλογή».
Οι επισκέπτες του νησιού, στο μεταξύ, έχουν αποδεχτεί την ιδέα, με μερικούς μάλιστα να αφήνουν τα ρολόγια τους στην γέφυρα που οδηγεί στο νησί, με τον ίδιο τρόπο που τα ζευγάρια ανά τον κόσμο αφήνουν κλειδαριές στις γέφυρες.