Most Admired Companies 2019: Οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες είναι στο νέο τεύχος του Fortune
- 12/10/2019, 10:39
- SHARE
Re-inventing Capitalism
Καλωσήλθατε στον κόσµο των Πιο Αξιοθαύµαστων Επιχειρήσεων της χώρας! Για πέµπτη συνεχή χρονιά, η µεγαλύτερη έρευνα για την εταιρική φήµη, που πραγµατοποιούν το Fortune Greece και η KPMG, ανέδειξε τις εταιρείες εκείνες που παράγουν πλούτο και βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων, µε όραµα αλλά και δέσµευση για έναν βιώσιµο και πιο δίκαιο κόσµο.
Τι σηµαίνει, όµως, «αξιοθαύµαστη εταιρεία» στον 21ο αιώνα και πόσο σηµαντική είναι η εταιρική φήµη στις µέρες µας; Από το 2015 που για πρώτη φορά «τρέξαµε» την έρευνα, διαπιστώσαµε ότι η εταιρική φήµη σήµερα δεν χτίζεται µε γνώµονα µόνο την οικονοµική ευρωστία, που είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για να µπει µια εταιρεία στο δείγµα, αλλά πρωτίστως µε το κοινωνικό της αποτύπωµα. Με εκείνες, δηλαδή, τις επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες και δράσεις της που αφορούν τους εργαζοµένους, την καινοτοµία, την οικονοµία, την κοινωνία, το περιβάλλον και τον τρόπο µε τον οποίο καταγράφονται µε θετικό πρόσηµο στο συλλογικό υποσυνείδητο.
Περισσότερα από 1.700 στελέχη της αγοράς από 315 επιχειρήσεις µε κύκλο εργασιών µεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ, ψήφισαν και ανέδειξαν τις Most Admired Companies για το 2019. Φέτος γιορτάζουµε τα πέντε χρόνια της έρευνας που έγινε θεσµός και παρουσιάζουµε επίσης τις δέκα πρωταθλήτριες εταιρείες που και τα πέντε αυτά χρόνια αναδεικνύονται στην κορυφή της λίστας Five in a Row, (σελ 64).
Η έρευνα αποκτά βαρύνουσα σηµασία, σε µια περίοδο που διευρύνονται οι οικονοµικές ανισότητες παγκοσµίως και εντείνεται η έλλειψη εµπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις. Το άρθρο του προέδρου και CEO του Fortune, Alan Murray, «Ένας νέος σκοπός για τις εταιρείες» (σελ. 104), είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που η εταιρική ηγεσία στις ΗΠΑ επαναπροσδιορίζεται, µε κυρίαρχη αποστολή την κάλυψη του κενού ηγεσίας που προκύπτει από µια πολιτική τάξη που ενδιαφέρεται περισσότερο για κοµµατικές διαµάχες παρά για την επίλυση δηµοσίων προβληµάτων.
Σύµφωνα µε δύο έρευνες γνώµης που πραγµατοποίησε το Fortune τον Μάρτιο και τον Ιούλιο (µε τις εταιρείες Survey Monkey και New Paradigm Strategy Group, αντίστοιχα), προκύπτει ότι: α) 41% των CEOs της λίστας Fortune 500 πιστεύουν ότι η επίλυση κοινωνικών προβληµάτων θα πρέπει να είναι «κοµµάτι» της κύριας επιχειρηµατικής στρατηγικής τους. β) Την ίδια στιγµή, το ποσοστό των Αµερικανών που λένε ότι «ο βασικός σκοπός» µιας εταιρείας θα πρέπει «να κάνει τον κόσµο καλύτερο» ανέρχεται στο 64%.
Ο Paul Collier, οικονοµολόγος του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, στο βιβλίο του «The Future of Capitalism», µελέτησε τρεις διαχωριστικές γραµµές που ο καπιταλισµός έχει µεγεθύνει: την αντίθεση πόλης-χωριού· το χάσµα µεταξύ των περισσότερο και των λιγότερο µορφωµένων· και το χάσµα µεταξύ των πλούσιων και των αναδυόµενων εθνών. Για το κλείσιµο αυτών των ρηγµάτων κάνει έκκληση προς τις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν ένα ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. «Ο καπιταλισµός πρέπει να διοικηθεί, όχι να ηττηθεί».
Κάτι βαθύ και θεµελιώδες αλλάζει στον τρόπο που οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν τη δουλειά τους. Αυτές ακριβώς τις αλλαγές θα συζητήσουµε στις 26 Νοεµβρίου, στο CEO Initiative Forum στo ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Συµµετέχουν µεγάλες εταιρείες – strategic partners του Fortune Greece και επιχειρηµατίες-members του CEO Initiative membership organization, µαζί µε επικεφαλής µη κερδοσκοπικών οργανισµών, διεθνείς influencers και εκπροσώπους της Πολιτείας.
*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune Greece
Διαβάστε ακόμη στο νέο τεύχος:
– AB Bασιλόπουλος: Ο Brand President της μεγάλης αλυσίδας μιλάει αποκλειστικά στο Fortune:
“To μεγάλο μου στοίχημα είναι να είμαστε το απόλυτο σημείο αναφοράς στο μυαλό του πελάτη, των συνεργατών και των προμηθευτών μας”.
–Isquare: Μια δεκαετής εμπειρία Apple!
– Public: Xτίζοντας το Retail του αύριο: Η επόμενη μέρα, το μοντέλο λειτουργίας και ο ανταγωνισμός, όπως τα σχολιάζει ο επικεφαλής των Public, Χρήστος Καλογεράκης.
– ΑCS: Η εταιρεία που έδωσε πρόσωπο στις ταχυμεταφορές – Αποκλειστική συνέντευξη του Απόστολου Γεωργατζή, CEO της ACS και της Quest Συμμετοχών.