Αυτοαπασχολούμενοι: Πώς MyDATA και Τεκμαρτό αλλάζουν τα φορολογικά δεδομένα

Αυτοαπασχολούμενοι: Πώς MyDATA και Τεκμαρτό αλλάζουν τα φορολογικά δεδομένα
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, 473.000 από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ περισσότερα, ενώ 138.000 θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν βρεθεί μπροστά σε σημαντικές αλλαγές στα φορολογικά τους δεδομένα λόγω της εισαγωγής των ηλεκτρονικών βιβλίων MyDATA και του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Οι πρώτες αναλύσεις των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι περίπου οι μισοί επαγγελματίες εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα.

Από τις 75.166 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, το 51% των επαγγελματιών φορολογούνται με τα τεκμήρια λόγω χαμηλότερων δηλωθέντων εισοδημάτων, με αποτέλεσμα οι φόροι να είναι αυξημένοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά την μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος κατά 50%. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, 473.000 από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ περισσότερα, ενώ 138.000 θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις αλλαγές, μόνο 0,6% των επαγγελματιών αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να αναφέρει ότι μόλις 24 από αυτούς έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αμφισβήτησης.

Η νέα φορολογική πολιτική αναμένεται να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 606 εκατ. ευρώ, ενώ θα επηρεάσει και την καταβολή επιδομάτων, εξοικονομώντας τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με την κυβέρνηση να εξετάζει διορθωτικές κινήσεις μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικότητας στις νέες πολιτικές, τονίζοντας ότι οι αλλαγές στη φορολόγηση έχουν κοινωνική δικαιοσύνη και είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παρά την κριτική για τη μη μείωση του ΦΠΑ, ο υπουργός επιμένει ότι η μείωση δεν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα στον καταναλωτή και θα ρισκάριζε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Οι 3 Αλλαγές στο Τεκμαρτό που έρχονται το 2025

Η συνεχής μείωση του ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων που θα καταλήγουν να φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα είναι ο κεντρικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών. Τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται κοντά στο 50% και ο στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου, να γίνεται ολοένα και μικρότερο.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί με τη συνέχιση της ανάπτυξης που θα φέρει υψηλότερα εισοδήματα και κατά δεύτερον με την επέκταση των ηλεκτρονικών βιβλίων που ουσιαστικά θα βάζουν υψηλότερα τον πήχη για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες από αυτόν που ορίζουν τα τεκμαρτά εισοδήματα.

Τι αναμένεται για το 2025:

  1. Αποτελεσματικότερα ηλεκτρονικά βιβλία: Τα αυτόματα συμπληρωμένα στοιχεία θα θέτουν υψηλότερα όρια για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, βασιζόμενα σε πραγματικά δεδομένα συναλλαγών, αποφεύγοντας την επιβάρυνση για ανύπαρκτα εισοδήματα.
  2. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Το μέτρο θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 300 ευρώ για όλους, είτε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια είτε όχι.
  3. Αναπροσαρμογή τεκμαρτού εισοδήματος: Λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, μπορεί να προκληθούν προβλήματα για μικρούς επαγγελματίες. Προβλέπεται νομοθετική παρέμβαση για διόρθωση σημείων αδικίας βάσει των ευρημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: