Αυτοέλεγχος – το μυστικό για να γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες
- 01/04/2015, 09:00
- SHARE
Μην αφήσετε το θυμό σας να σταθεί εμπόδιο στη καριέρα σας.
Είστε έξυπνοι και καλοί στη δουλειά σας. Σε τι επίπεδο βρίσκεται, όμως, η συναισθηματική σας νοημοσύνη; Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας (Emotional Intelligence), το γνωστό EQ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας αφού συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που παίρνουμε τις αποφάσεις, δρούμε και αισθανόμαστε.
Η αυτοσυγκράτηση, ένα από τα βασικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης και δείχνει τον βαθμό στον οποίο ένα άτομο είναι ικανό να επιβληθεί στον εαυτό του.
Πρόκειται για μία «μάχη» μεταξύ των «θέλω» και των «πρέπει», με παράγοντες όπως το στρες και τον εκνευρισμό να λειτουργούν αρνητικά.
Και τώρα σκεφτείτε: Πόσες φορές θυμώσατε στην εργασία σας και δε μπορέσατε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας;
Αρκετές φορές στον εργασιακό χώρο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας κάνουν να νοιώθουμε αμηχανία και που δε ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Μια πιθανή κακή αξιολόγηση, μια προαγωγή που δεν ήρθε, κάποια επίπληξη για λάθος που δεν ευθυνόσασταν κι άλλα είναι μερικά από τα «αρνητικά κομμάτια» της δουλειάς.
Θα πρέπει, όμως, να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε.
Αυτό δε σημαίνει να μη πείτε τίποτα, αλλά προτιμήστε μέσα από έναν ήρεμο διάλογο να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας.
Ειδικά οι γυναίκες έχουν τη τάση να υπέρ-αμύνονται, κάτι που δρα αρνητικά στην επαγγελματική τους πορεία.
Το 2012 το Κέντρο Καινοτομίας πήρε συνεντεύξεις από 4.000 στελέχη – άνδρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες είχαν αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους λιγότερες φορές συγκριτικά με τους άνδρες κι αυτό γιατί οι διευθυντές φοβόντουσαν την αντίδραση των γυναικών. Στη πραγματικότητα, όμως, η αξιολόγηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί κανείς στη δουλειά του.
Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, πριν αφήσετε το θυμό να καταστρέψει τη καριέρα σας.
Διάλειμμα. Όταν νιώθετε πως τα συναισθήματα σας σας «κατακλύζουν» κάντε ένα διάλειμμα και προσπαθήστε να αναλύσετε το συναίσθημα αυτό. Γιατί νιώθετε έτσι; Υπάρχει λόγος; Αν το σκεφτείτε μετά από δύο ώρες θα έχει την ίδια ένταση; Η ικανότητα του να αναλύουμε τα συναισθήματα μας είναι αυτό που μας ξεχωρίζει απ’ τα υπόλοιπα όντα. Πάρτε μια ανάσα πριν απαντήσετε και ακούστε καθαρά τι σας είπαν.
Στοιχεία. Συχνά θυμώνουμε επειδή δε καταλάβαμε τι εννοούσαν. Προτού σπεύσετε να ανταποδώσετε μια κριτική, ζητήστε εξηγήσεις ή που στηρίζουν τα λεγόμενα τους για να είστε σίγουροι πως εννοούν όσα σας είπαν.
Χρησιμοποιήστε το χιούμορ σας. Είναι αρκετά δύσκολο να το καταφέρει κανείς σε στιγμές έντονης οργής και θυμού, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως σε αρκετές ο θυμός δεν προκαλείται από πρόσωπα αλλά και από φορτισμένες σκέψεις. Προσπαθήστε να δείξετε ήρεμοι και χαλαροί. Το πώς δείχνετε είναι εξίσου σημαντικό με όσα λέτε. Αφήστε το χρόνο να δείξει ποιος είχε δίκιο εν τέλει.