Αυτοί είναι οι 6 κανόνες του χρήματος

Αυτοί είναι οι 6 κανόνες του χρήματος
Photo: pixabay.com
Και όμως, το χρήμα έχει κανόνες και πρέπει να τους ακολουθούμε πιστά αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι…

Του Χρήστου Τσούνη

Για να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι κανόνες, τους οποίους αν τους ακολουθήσουμε πιστά, θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι που λέγεται χρήμα.

Όλα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά μας και πως εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε το χρήμα. Δεν είναι κάτι δύσκολο, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε τους κανόνες αυτούς και να προσέχουμε ότι δεν παρεκκλίνουμε από το στόχο μας.

Πάμε λοιπόν να τους δούμε!

#1 ΕΜΕΙΣ ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ

Εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουμε τα όρια στην οικονομική μας ζωή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη.

Όπως δεν υπάρχει όριο στο πόσα χρήματα μπορούμε να κερδίσουμε (ναι, πραγματικά δεν υπάρχει), έτσι δεν υπάρχει όριο και στο πόσα μπορούμε να ξοδέψουμε. Το δεύτερο το αποδεχόμαστε εύκολα, σωστά; Ας επικεντρωθούμε όμως στο πρώτο για τώρα.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι μπορούμε αύριο να ζητήσουμε αύξηση 2,000€. Ωστόσο, μπορούμε να θέσουμε ως στόχο να κερδίσουμε 20,000€ επιπλέον τον επόμενο χρόνο. Απαιτείται όμως, να δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο για να υλοποιήσουμε μια στρατηγική. Αυτή μπορεί να είναι η μετακίνηση σε άλλη θέση με περισσότερες ευθύνες, το να βρούμε δεύτερη δουλειά, ή να ξεκινήσουμε ένα παράλληλο online πρότζεκτ.

Ο μοναδικός απαγορευτικός παράγοντας λοιπόν, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν μας απαγορεύει να βγάλουμε περισσότερα χρήματα. Οι συνθήκες δεν αποτελούν απαγορευτικό παράγοντα, αλλά περιοριστικό. Ακόμα κι έτσι όμως, εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες ώστε να βάλουμε στόχο την αύξηση του εισοδήματος μας.

#2 ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι τα έξοδα θα έχουν πάντα την τάση να αυξάνονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής. Καθώς περνούν τα χρόνια, οι υποχρεώσεις μας πολλαπλασιάζονται, και μαζί τους αυξάνονται και τα έξοδα.

Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι σε 10 χρόνια από σήμερα θα είμαστε εντάξει αν εξακολουθούμε να κερδίζουμε τα ίδια χρήματα. Πρώτον, ο πληθωρισμός θα έχει μειώσει την αξία αυτών των χρημάτων, και δεύτερον, σε 10 χρόνια οι υποχρεώσεις μας θα έχουν αυξηθεί. Δεν λέω ότι αυτό είναι καλό ή επιθυμητό, αλλά είναι μια αλήθεια.

Για παράδειγμα, ένας 20χρονος που αυτή τη στιγμή ζει άνετα βγάζοντας 1,000€ το μήνα, δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα είναι το ίδιο ικανοποιημένος αν σε 10 χρόνια βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση. Ακριβώς επειδή στα 30 υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες τις οποίες δεν θα καλύπτουν αυτά τα χρήματα.

Μπορεί να έχουμε αποκτήσει παιδιά ή να χρειάζεται να φροντίζουμε τους γονείς μας. Η ζωή προχωρά, όπως λέμε. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοζόμαστε ανάλογα, και να έχουμε καλά στο μυαλό μας, ότι στο μέλλον οι υποχρεώσεις άρα και τα έξοδα μας θα αυξηθούν σημαντικά.

#3 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑΠΕΙΝΟΙ

Εδώ θα αναφερθούμε στον Warren Buffett, ο οποίος είναι ίσως ο αρχηγός της ταπεινότητας! Παρά την τεράστια περιουσία του ($135 δισεκατομμύρια περίπου), ο Buffett παραμένει ταπεινός στον τρόπο ζωής του. Ζει στο ίδιο σπίτι σχεδόν όλη του τη ζωή, οδηγεί ένα απλό αυτοκίνητο, και τρώει στα McDonald’s. Ναι, McDonald’s!

Αυτό που πρέπει να κάνουμε κι εμείς λοιπόν, είναι να μην ξοδεύουμε χρήματα σε πράγματα που δεν προσδίδουν πραγματική αξία στη ζωή μας. Αυτό δε σημαίνει να ζούμε σαν ερημίτες σε σπηλιές, αλλά να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι προσφέρει ουσιαστική αξία στη ζωή μας και να αγνοούμε τα υπόλοιπα.

Για κάποιον, αξία μπορεί να έχει ένα καλό αυτοκίνητο. Για άλλον, τα ακριβά ρούχα. Για κάποιον άλλον, τα ταξίδια. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές… Κανείς μας δεν θα έπρεπε να εστιάζει και στα τρία ταυτόχρονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

#4 ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να το μαθαίνουμε από μικρή ηλικία. Πολλοί πιστεύουν ότι αν είχαν περισσότερα χρήματα, θα ήταν πιο ευτυχισμένοι. Μέγα λάθος!

Ναι, τα χρήματα μπορούν να λύσουν πολλά από τα καθημερινά μας προβλήματα. Όμως, δεν φέρνουν την ευτυχία. Οι ανασφάλειες θα παραμείνουν. Δεν θα νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας απλά και μόνο επειδή έχουμε χρήματα. Θα νιώθουμε καλά όταν ζούμε σύμφωνα με τις αρχές μας. Θα νιώθουμε ικανοποίηση όταν είμαστε τίμιοι και σωστοί. Και τίποτα από αυτά δεν σχετίζεται με τα χρήματα.

Τα χρήματα φέρνουν άνεση, όχι ευτυχία. Και υπάρχει μεγάλη διαφορά σε αυτά τα δύο.

#5 ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Αυτό είναι κάτι που ακούμε συνέχεια αλλά συχνά παρεξηγείται. “Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες”. “Περιουσίες χτίζονται κατά τη διάρκεια των κρίσεων”. “Τα χρήματα τείνουν να συσσωρεύονται εκεί που ήδη υπάρχουν χρήματα”. Όλες αυτές οι φράσεις μπορεί να δημιουργούν την εντύπωση ότι όσοι έχουν χρήματα εκμεταλλεύονται τις κρίσεις εις βάρος των υπολοίπων. Ότι με κάποιον τρόπο καταφέρνουν να συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερα χρήματα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία ξανά και ξανά. Και έτσι, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι είμαστε καταδικασμένοι.

Δεν είναι όμως έτσι. Οι πλούσιοι δεν είναι οι “κακοί” που κλέβουν από τους “καλούς” φτωχούς. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν απατεώνες που έγιναν και παραμένουν πλούσιοι με δόλια μέσα. Αλλά δεν είναι χαρακτηριστικό όλων των πλουσίων να βγάζουν τα χρήματά τους με αυτόν τον τρόπο.

Οι πλούσιοι – ειδικά εκείνοι που χτίζουν την περιουσία τους σταδιακά και όχι ξαφνικά – γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται το χρήμα. Είναι τόσο απλό.

Ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν σε μια κρίση για να προστατεύσουν – και να αυξήσουν – τα χρήματά τους. Και αν ήμασταν στη θέση τους, το ίδιο θα κάναμε. Αυτό δεν μας κάνει ούτε καλύτερους ούτε χειρότερους.

Πώς μπορούμε όλοι να βγάλουμε χρήματα όπως οι πλούσιοι; Ας το δούμε όμως πιο πρακτικά.

Όταν τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε, πόσοι από εσάς σπεύσατε να το αγοράσετε;

Πόσοι σκεφτήκατε «ΟΚ, κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση θα τελειώσει και η ζήτηση για πετρέλαιο θα επανέλθει, άρα και η τιμή του θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα»; Ήταν κάτι προφανές, όχι μόνο εκ των υστέρων. Και έτσι έγινε, μιας και η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται τώρα πολύ υψηλότερα.

Οι πλούσιοι έκαναν ακριβώς αυτό. Πόνταραν στην άνοδο του πετρελαίου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καθόταν στο σπίτι και έβλεπε Netflix. Οι πλούσιοι δεν έκαναν κάτι κακό. Έκαναν κάτι που θα μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε κι εμείς! Απλά εμείς δεν το κάναμε. Γιατί δεν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Γιατί δεν έχουμε μάθει να επενδύουμε τα χρήματά μας σε παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία. Τα ξοδεύουμε δεξιά και αριστερά ή, στην καλύτερη περίπτωση, τα αποταμιεύουμε. Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δημιουργηθεί μια παρόμοια ευκαιρία, καλό είναι να μην τη χάσουμε.

#6 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ – ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ας το ξεκαθαρίσουμε: λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Το χρήμα, δηλαδή η αξία, δημιουργείται με κόπο. Ωστόσο, πέρα από τον δικό μας κόπο, μπορούμε να υποστηρίξουμε τον κόπο των άλλων. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα αξία, και εκείνοι με τη σειρά τους να μας επιστρέψουν ένα μέρος αυτής της αξίας.

Όταν επενδύουμε σε μια μετοχή, στην πραγματικότητα δίνουμε στους διαχειριστές της εταιρείας την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα αξία, να αναπτύξουν την εταιρεία, να ανταμειφθούν για αυτό, και να μας επιστρέψουν ένα μερίδιο από αυτή τη νέα παραχθείσα αξία. Αυτό ακριβώς είναι οι επενδύσεις. Και χωρίς αυτές, είμαστε καταδικασμένοι να δουλεύουμε σκληρά, απλά για να επιβιώνουμε. Για πάντα.

Και όχι, οι επενδύσεις δεν είναι κάτι δύσκολο ή για λίγους. Όλοι μπορούν να επενδύσουν πολύ εύκολα, μιας και υπάρχουν επενδυτικά προϊόντα τα οποία κάνουν πολύ καλή δουλειά για έναν επενδυτή που δε θέλει να ασχολείται καθημερινά. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα ETFs όπως το VUAA, το οποίο παρακολουθεί τον S&P500. Επενδύοντας λοιπόν σε ένα τέτοιο ETF, είναι σαν να επενδύουμε στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο. Αφήνουμε απλά το χρόνο και τον ανατοκισμό να κάνουν τα μαγικά τους…

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: