Αυτοκινητοβιομηχανίες: Η πτώση πωλήσεων των EV τις αναγκάζει να αναθεωρήσουν στρατηγικές

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Η πτώση πωλήσεων των EV τις αναγκάζει να αναθεωρήσουν στρατηγικές
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για τα ηλεκτρικά οχήματα και... προβληματίζονται.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους λόγω της μείωσης των πωλήσεων αυτών των οχημάτων.

Ο Όμιλος Volkswagen προειδοποίησε για πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου της Audi στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της απότομης πτώσης στη ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας, αναφέρει το Reuters. Η κορυφαία ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα, οδηγώντας σε μείωση του στόχου περιθωρίου κέρδους για το τρέχον έτος.

Η VW δεν έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο από το 1988, όταν έκλεισε το εργοστάσιο στο Westmoreland της Πενσυλβάνια, ΗΠΑ. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), παρά τις επενδύσεις εκατοντάδων δισ. ευρώ στην ανάπτυξη αυτών των οχημάτων και της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Η Audi είχε προειδοποιήσει τους μετόχους και τους επενδυτές ότι οι πωλήσεις του 2024 θα μειωθούν και καταβάλλει προσπάθειες για να ανανεώσει τη γκάμα της με νέα μοντέλα και να μειώσει το κόστος παραγωγής. Η VW ανέφερε στις 9 Ιουλίου ότι το κόστος εύρεσης εναλλακτικής χρήσης ή κλεισίματος του εργοστασίου στις Βρυξέλλες, καθώς και άλλες απρογραμμάτιστες δαπάνες, θα επηρεάσουν τον οικονομικό της προϋπολογισμό έως και 2,6 δισ. ευρώ το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, η Mercedes-Benz αποφάσισε να επιβραδύνει τα σχέδια για την ανάπτυξη εργοστασίου μπαταριών λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για τα EV, αναφέρει το Automotive News Europe. Η πρόβλεψη της Mercedes-Benz ότι το 50% των πωλήσεών της θα είναι είτε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα είτε plug-in υβριδικά έως το 2025, φαίνεται όλο και πιο απίθανη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Mercedes-Benz θα περιμένει να δει αν η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα θα αυξηθεί πριν αυξήσει την παραγωγή μπαταριών, καθώς οι χαμηλότερες προβλεπόμενες πωλήσεις EV δείχνουν ότι δεν θα χρειάζεται την χωρητικότητα που είχε αρχικά προγραμματίσει για το 2030, δήλωσε ο Markus Schafer, επικεφαλής τεχνολογίας του ομίλου.

Το 2022, η πολυτελής γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε ανακοινώσει ότι θα χρειαζόταν περισσότερες από 200 gWh χωρητικότητας μπαταρίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και σχεδίαζε να κατασκευάσει οκτώ εργοστάσια κυψελών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στην Ευρώπη. Ωστόσο, με τη ζήτηση για EV χαμηλότερη από τις προβλέψεις, η Mercedes-Benz αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα προγράμματά της.

Η πρόβλεψη των 200 gWh βασίστηκε στην υπόθεση ότι το σύνολο των ετήσιων πωλήσεων της Mercedes-Benz, περίπου δύο εκατομμυρίων οχημάτων, θα ήταν ηλεκτρικά μέχρι το 2030, δήλωσε ο Schaefer στις 8 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: