Η «αυτοκρατορία» της Yoox.com στo online shopping
- 06/04/2014, 20:30
- SHARE
Το πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο μίας από τις μεγαλύτερες... virtual μπουτίκ μόδας στον κόσμο.
Το κομφότατο και πολυτελές «αρχηγείο» της είναι στο Μιλάνο. Η τεχνολογική «καρδιά» της χτυπά στα περίχωρα της Μπολόνια, απ’ όπου «φεύγουν» περίπου 3 εκατομμύρια παραγγελίες πια το χρόνο! Έχει κι άλλα κέντρα διανομής διάσπαρτα στον χάρτη: στο Νιου Τζέρσεϊ, στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στο Χονγκ-Κονγκ. Η δε πελατεία της έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες…
Δεκατέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της, η Yoox.com έχει σήμερα εξελιχθεί σε μία από μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρίες λιανεμπορίου στους τομείς της μόδας και του σχεδίου εν γένει. Κι αποτελεί λίγο-πολύ ένα πρότυπο μοντέλο online επιχειρηματικότητας.
Πρακτικά, η Yoox διαχειρίζεται τα logistics, την παραλαβή, την συσκευασία, την αποστολή, τον εκτελωνισμό, την παράδοση και την εξυπηρέτηση πελατών για λογαριασμό μίας πλειάδας εταιριών. Ενώ έχει αναλάβει το e-commerce 37 καταξιωμένων fashion brands: από τον Armani και το Zegna, μέχρι τις Bottega Veneta, Marni και Saint Laurent.
Στη… virtual μπουτίκ της μπορεί κανείς να βρει από πανάκριβες, αποκλειστικές δημιουργίες διάσημων οίκων μόδας και μοναδικά vintage κομμάτια, έως end-of-season συλλογές σε προσιτές τιμές, κολεξιόν νέων σχεδιαστών και μία μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ και μοναδικά έργα τέχνης διάφορων σχεδιαστών, που δύσκολα μπορεί να κανείς να εντοπίσει στις βιτρίνες των παραδοσιακών καταστημάτων.
Έχει δύο θυγατρικές ιστοσελίδες, την thecorner.com και την shoescribe.com. Και χάρη στην μεγάλη τράπεζα δεδομένων που διαθέτει από τα εκατομμύρια των παραγγελιών που διεκπεραιώνει καθημερινά, ξέρει πλήρη εικόνα για την καταναλωτική συμπεριφορά, τις τάσεις και τις προτιμήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο…
Για να είναι όλα αυτά εφικτά, η Yoox απασχολεί έναν μικρό «στρατό» από σχεδιαστές, καλλιτεχνικούς διευθυντές, προγραμματιστές, διανομείς -με μέσο όρο ηλικίας τα 30- ακόμη και ρομπότ, που οι υπάλληλοι της Yoox αποκαλούν «transelevators». Δουλειά των τελευταίων είναι να επιλέγουν τα σωστά κομμάτια για κάθε παραγγελία, κινούμενα βάσει ενός μοναδικού συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης των προϊόντων, καθένα από τα οποία αποκτά τη δική του, ξεχωριστή ηλεκτρονική «ταυτότητα»-κωδικό όταν στοιβάζεται στα ράφια των αχινών αποθηκών της εταιρείας.
Όλοι αυτοί λοιπόν -άνθρωποι και ρομπότ- βρίσκονται υπό το «πρόσταγμα» του CEO και ιδρυτή της Yoox: του 44χρονου Φεντερίκο Μαρκέτι. Υπό το όραμα και την ηγεσία του, η αξία της εταιρίας έφθασε να αποτιμάται σήμερα κοντά στα 2 δισ. ευρώ! Και τα πρώτα στοιχεία για το 2013 δείχνουν αύξηση της κερδοφορίας της τάξης του 20%!
Για να φτάσει η εταιρία του έως εδώ, λέει ο ίδιος στην εφημερίδα Daily Telegraph, χρειάστηκε επιμονή, έμπνευση και πίστη. Ξεκίνησε το Yoox 2000 με μία χρηματοδότηση 1,4 εκατ. ευρώ, «σε μία εποχή όπου η τεχνολογία, τα logistics, η ποιότητα των ιστοσελίδων και η εμπειρία με το διαδίκτυο δεν ήταν η καλύτερη», θυμάται o Φεντερίκο. Για την ακρίβεια, ομολογεί, «το Ίντερνετ δεν φάνταξε το καταλληλότερο μέρος για να πουλήσει κανείς μία τσάντα 3.000 ευρώ της Bottega Veneta»…
Όμως ο Mr Yoox ήταν έτοιμος για όλες τις προκλήσεις. Έγινε ο πρώτος στον χώρο του που δημιούργησε για την εταιρία του το δικό της app για iPhone. Το ίδιο έκανε και με το λανσαρίστηκε στην αγορά το iPad, διαβλέποντας εξ’ αρχής τις μεγάλες δυνατότητες που παρείχε η νέα μορφή εμπορίου μέσω φορητών συσκευών και διαδικτύου.
Αφήνοντας λοιπόν τους εκάστοτε ανταγωνιστές να τρώνε… «σκόνη», ο Φεντερίκο έκλεινε τη μία μετά την άλλη συμφωνίες με διάσημους οίκους, αναλαμβάνοντας την διαχείριση των διαδικτυακών πωλήσεών τους: αρχικά ήταν το marni.com, μετά το Emporioarmani.com κι έπειτα η συνεργασία με την Kering Group, που τώρα στοχεύει σε αύξηση των online πωλήσεών της στο 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.
Παραμένοντας μέχρι και σήμερα πιστός στο αρχικό όραμά του, ο Mr Yoox -που σήμερα κατέχει το 11% της εταιρίας- ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ μαγαζί με την παραδοσιακή έννοια, ούτε να εμπλακεί στα λεγόμενα flash sales: εκπτωτικές πωλήσεις δηλαδή, του στυλ… «το αφεντικό τρελάθηκε», για έναν πολύ περιορισμένο χρόνο. Αντ’ αυτού, λέει, στα επόμενα σχέδιά είναι η υλοποίηση αυτού που ο ίδιος ονομάζει «cross-channel»: η επέκταση της εταιρίας του και στον διαδικτυακό εφοδιασμό καταστημάτων με προϊόντα, που ζητούν μεν οι πελάτες, αλλά δεν βρίσκονται στα ράφια των μαγαζιών, ούτε και στις βιτρίνες.
Παράλληλα, μέσω της thecorner.com, ο Φεντερίκο «επενδύει» σε αύξηση της πελατείας τους, με τη στήριξη και προβολή νέων σχεδιαστών, καθώς και μικρότερων -πιο προσιτών για τα βαλάντια του μέσου καταναλωτή- εταιριών στον χώρο της μόδας.
Διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πελατολόγιο της, η Yoox έχει πια επεκτείνει τις παρεχόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες της και στον χώρο της τέχνης, ακόμη και με συμφωνίες αποκλειστικής συνεργασίας με καταξιωμένους δημιουργούς, π.χ. στον χώρο της διακόσμησης. Επίσης, στην γκάμα των προϊόντων της εταιριάς υπάρχει και μία μεγάλη ποικιλία σε βιβλία.
Ένα ακόμη στοιχείο που ο Φεντερίκο έχει επιστρατεύσει για να κάνει την εταιρία του πιο ξεχωριστή είναι η μόδα της… οικολογίας. Κοντολογίς, από το 2009 στην ιστοσελίδα της Yoox έχει προστεθεί η παραπομπή στο Yooxygen: μία πλατφόρμα πρωτοβουλιών οικοσυνείδησης, μέσα από την πώληση οικολογικών, φιλικών προς το περιβάλλων προϊόντων, αρκετά απόρροια αποκλειστικών συνεγασιών με οίκους μόδας και διασημότητες.
Και, φυσικά, ο Mr Yoox δεν παραλείπει να θυμίσει ότι οι συσκευασίες στην εταιρία του γίνονται όλες με ανακυκλώσιμα υλικά. Στα άμεσα σχέδιά του, υπογραμμίζει, είναι και η παραγγελία ενός νέου «στόλου» ηλεκτρικών φορτηγών για ακόμη πιο οικολογικές παραλαβές και παραδόσεις…
Διαβάστε περισσότερα:
Zara: O βασιλιάς της «γρήγορης μόδας»