Αυτός είναι ο λόγος που το πετρέλαιο και οι αγορές ανακάμπτουν

Αυτός είναι ο λόγος που το πετρέλαιο και οι αγορές ανακάμπτουν

Ίσως το βαρέλι έφτασε επιτέλους στον πάτο και το μόνο που απομένει είναι η διαφαινόμενη ανάκαμψη.

Οι αγορές και το πετρέλαιο, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αγοράς από τις αρχές του έτους, σημείωσαν μια μικρή ανάκαμψη την Παρασκευή, χάρη στη στήριξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα ενθαρρυντικά μηνύματα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Khalid al-Falih, πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου του κόσμου Saudi Aramco, δήλωσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ στο Νταβός ότι «η κάμψη της αγοράς έφτασε στο χειρότερη σημείο τους κι είναι πλέον αναπόφευκτο να ανακάμψει». Ωστόσο, προσέθεσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή δράση για τη στήριξη των τιμών, γεγονός που υποδηλώνει τη βασική αιτία της πτώσης του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν αυτήν την εβδομάδα στα 30,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ ήδη άγγιξε τα 32 στο τέλος της,

Από την άλλη, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο με πρώτη αυτή του ιαπωνικού δείκτη Nikkei, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 5,9% και του ρωσικού δείκτη RTS ο οποίος κέρδισε 7,8% καθώς το ρούβλι ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.

Όλα αυτά συνέβησαν μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός και να επέλθει ανάπτυξη.

Και οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν το παράδειγμα της Ασίας. Μάλιστα, οι βασικοί δείκτες σημείωσαν αύξηση περίπου 2% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Μετά την ανακοίνωση του Ντράγκι, οι επενδυτές υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε εξίσου να χαλαρώσει την αυστηρή πολιτική της την επόμενη εβδομάδα.

«Με τόσο χαμηλό πληθωρισμό θα ήταν καλό οι κεντρικές τράπεζες να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση των αναταραχών της αγοράς», δήλωσε ο John Reid, αναλυτής της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Αναλυτές της Goldman Sachs έχουν εκτιμήσει ότι θα προκύψουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης στο μέλλον καθώς θα συνεχιστεί η πτωτική τάση του ευρώ.