Αυτός είναι ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» του Ερντογάν
- 02/04/2018, 13:36
- SHARE
Η τουρκική οικονομία δεν βρίσκει τα πατήματά της και ο πληθωρισμός δημιουργεί σημαντική ανησυχία.
Μπορεί η τουρκική οικονομία να σημείωσε σημαντικές οικονομικές επιδόσεις το τελευταίο τρίμηνο (ανάπτυξη 7,3%), αλλά όπως φαίνεται έχει σαθρές βάσεις και δεν είναι αποτέλεσμα βιώσιμης οικονομικής στρατηγικής.
Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο ότι η τουρκική οικονομία εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης και πως το γεγονός ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας είναι το υψηλότερο μεταξύ του G20 σημαίνει ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία ξένων επενδυτών να χρηματοδοτούν τη χώρα και τις εταιρείες της.
Στο θέμα αναφέρεται και η Les Echos, επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το αυξημένο επίπεδο του πληθωρισμού δημιουργούν ανησυχία.
Ο πληθωρισμός είναι δύο φορές πιο αυξημένος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας (10,26% τον Φεβρουάριο).
Το τουρκικό νόμισμα έχει επίσης υποτιμηθεί σε σχέση με το δολάριο το 2017. «Ο συνδυασμός μιας ισχυρής και μη ισορροπημένης ανάπτυξης και ενός αυξημένου πληθωρισμού δημιουργεί κινδύνους για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας» προέβλεψε η Capital Economics.
Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, αναμένεται επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs επίσης προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2018.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το χρέος των τουρκικών εταιρειών σε ξένο νόμισμα έχει διπλασιαστεί από το 2009 και μετά, και πλέον ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ. Σε αυτό το διάστημα η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερη από τη μισή αξία της έναντι του ευρώ και του δολαρίου, γεγονός που σημαίνει πως έχει αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε αυτά τα νομίσματα.
Στα τέλη του 2017, το χρέος σε ξένο νόμισμα που έχουν αναλάβει τουρκικές εταιρείες αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 328 δισ. δολαρίων. Το πόσο μεγάλη είναι η επιβάρυνση για τις τουρκικές εταιρείες φαίνεται από την περίπτωση της Yildiz Holding, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα δάνεια ονομαστικού ύψους 7 δισ. δολαρίων, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως αν επιτευχθεί η συμφωνία, είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες παρόμοιες. Ο Φίνιξ Κάλεν, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Societe Generale στο Λονδίνο, δήλωσε στο Bloomberg πως είναι πιθανόν «η κερδοφορία των τουρκικών εταιρειών να δεχθεί και άλλη πίεση, καθώς συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ υποστηρίζει ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της. Αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Μπορεί οι τουρκικές εξαγωγές να αυξήθηκαν με ρυθμό 9,3% τo 2017, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 22,7%.
Η συνέπεια είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας να διαμορφωθεί στο 5,2% το 2017 και προβλέπεται να αυξηθεί στο 5,3% το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg