Αυξάνεται η οργή στην Ιταλία για το σχέδιο αύξησης του τουριστικού φόρου – Για «κερδοσκοπία» κατηγορούν τους πολιτικούς

Αυξάνεται η οργή στην Ιταλία για το σχέδιο αύξησης του τουριστικού φόρου – Για «κερδοσκοπία» κατηγορούν τους πολιτικούς
In Venice, Italy, on April 12, 2024, the city is addressing overtourism by introducing a EUR5 entrance fee for day tourists, effective from April 25th. In the photo: a general view of the Grand Canal where a gondolier is transporting tourists in a gondola, with the Rialto Bridge in the background. (Photo by Stefano Nicoli / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον τουριστικό φόρο για να κάνει τους ταξιδιώτες «πιο υπεύθυνους» - και να συγκεντρώσει χρήματα.

Από την Brigitte Hagemann και το AFP

Ο υπερτουρισμός, που ήδη προκαλεί πονοκεφάλους από τη Βενετία μέχρι την ιταλική Ριβιέρα, υπάρχει κίνδυνος να κοστίσει ακριβά στους ταξιδιώτες, καθώς η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον τουριστικό φόρο για να τους κάνει «πιο υπεύθυνους» – και να συγκεντρώσει χρήματα.

Σύμφωνα με σχέδιο διατάγματος που εμφανίστηκε αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εξετάζει την αύξηση του τουριστικού φόρου -που σήμερα είναι περίπου 5 ευρώ τη βραδιά- σε 10 ευρώ για δωμάτια που κοστίζουν 100 ευρώ, 15 ευρώ για εκείνα που κοστίζουν πάνω από 400 ευρώ και 25 ευρώ για πολυτελείς σουίτες που κοστίζουν πάνω από 750 ευρώ.

Η πρόταση προκάλεσε την οργή των τουριστικών ομίλων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

«Δεν πρέπει να τρομάξουμε τους τουρίστες με φόρους που είναι πολύ υψηλοί», δήλωσε στο AFP η Marina Lalli, επικεφαλής του επαγγελματικού οργανισμού Federturismo.

«Έχουμε ήδη πολύ υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (φόρος επί των πωλήσεων), στο 22%, και αν προσθέσουμε νέους φόρους κινδυνεύει να πληγεί η ανταγωνιστικότητα της Ιταλίας, ειδικά για οργανωμένα ταξίδια all inclusive».

Ο Bernarbo Bocca, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Federalberghi, κατηγόρησε τον Μάιο την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει «τα ξενοδοχεία ως ΑΤΜ».

Αφού η είδηση της προτεινόμενης αύξησης της φορολογίας έγινε πρωτοσέλιδο στο εξωτερικό, η υπουργός Τουρισμού Daniela Santanche απέρριψε το Σαββατοκύριακο την «αβάσιμη κινδυνολογία» – αλλά δεν διέψευσε το σχέδιο.

«Σε μια εποχή υπερτουρισμού συζητάμε (τον τουριστικό φόρο) ώστε να αποτελέσει πραγματική βοήθεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών και να καταστήσει τους τουρίστες που τον πληρώνουν πιο υπεύθυνους», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κερδοσκοπία»

Η Ιταλία είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, υποδεχόμενη 57,2 εκατομμύρια ξένους τουρίστες πέρυσι, οι οποίοι ξόδεψαν 55,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO).

Μπροστά στο Ντουόμο, τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό του Μιλάνου, οι τουρίστες που στριμώχνονταν ανάμεσα στα περιστέρια για να βγάλουν selfies αυτή την εβδομάδα ήταν διχασμένοι για την πιθανή αύξηση της φορολογίας

«Η αύξηση του φόρου θα ήταν κερδοσκοπία. Θα πήγαινα αλλού, σε άλλες χώρες που δεν έχουν τέτοιο φόρο», δήλωσε η Fabea Wiegand, 25χρονη φοιτήτρια οικονομικών από την Ελβετία.

Όμως ο Liam Roth, ένας 25χρονος φοιτητής πληροφορικής από τη Ζυρίχη, υποστήριξε την πρόταση.

«Η αύξηση του φόρου είναι ένα καλό μέτρο, καταλαβαίνω ότι οι Μιλανέζοι ενοχλούνται από τους τουρίστες. Είμαστε μέρος του προβλήματος», δήλωσε στο AFP.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο AFP ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία και τις τοπικές αρχές.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Σε αυτό το στάδιο, η αύξηση του φόρου είναι απλώς μια υπόθεση», δήλωσε η πηγή.

Κύμα τουριστών

Με την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και την εκπληκτική ακτογραμμή της, η Ιταλία είναι εδώ και καιρό ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός – αλλά ο αριθμός των επισκεπτών δεν είναι πλέον βιώσιμος.

Η Βενετία, όπου οι τουρίστες συνωστίζονται στα στενά δρομάκια και τις γέφυρες, εισήγαγε τον Απρίλιο ένα τέλος πέντε ευρώ για τους ημερήσιους επισκέπτες κατά τις περιόδους αιχμής. Αλλά εξακολουθούσε να είναι γεμάτη.

Στην ιταλική Ριβιέρα, όπου κατά την υψηλή περίοδο σχηματίζονται ανθρώπινα μποτιλιαρίσματα κατά μήκος των μονοπατιών μεταξύ των πολύχρωμων χωριών Cinque Terre στην εκπληκτική βορειοδυτική ακτή, οι τοπικές αρχές εισήγαγαν τον Ιούλιο ένα τέλος πέντε ευρώ για την είσοδο στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Μονοπάτι της Αγάπης».

Γκράφιτι που ζητούν «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτι σας!» κοσμούν τις γέφυρες του αναγεννησιακού κοσμήματος της Φλωρεντίας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Βαρκελώνη, εστία αντιτουριστικής δυσαρέσκειας.

Οι ανησυχίες των κατοίκων εκεί είναι οι ίδιες όπως και στην Ιταλία – θόρυβος και πλήθος, χρήσιμα καταστήματα που αντικαθίστανται από πάγκους με σουβενίρ και πάνω απ’ όλα, αύξηση των ενοικίων για τους ντόπιους που τροφοδοτείται από τα διαμερίσματα που μετατρέπονται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο ιταλικό σχέδιο, ο τουριστικός φόρος – ο οποίος απέφερε 775 εκατομμύρια ευρώ το 2023 – θα επεκταθεί και στους 7.904 δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com