Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους από τον καύσωνα – Το «κενό» των 361 δισ. δολαρίων

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους από τον καύσωνα – Το «κενό» των 361 δισ. δολαρίων
A labourer is silhouetted against the setting sun as he bathes on a hot summer day in Jammu on June 1, 2024. India is no stranger to searing summer temperatures but years of scientific research have found climate change is causing heatwaves to become longer, more frequent and more intense. (Photo by Mukesh GUPTA / AFP)
231 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε καύσωνες το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 66% σε σχέση με το 2000.

Τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι παγκοσμίως από το θερμικό στρες, εν μέσω των ολοένα και υψηλότερων θερμοκρασιών, καταγράφει καινούργια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), σημειώνοντας πως τα βελτιωμένα μέτρα ασφάλειας και υγείας για την πρόληψη των τραυματισμών από υπερβολική ζέστη στους χώρους εργασίας θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 361 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Τα καινούργια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περιοχές που δεν ήταν προηγουμένως συνηθισμένες σε ακραία ζέστη θα αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους, ενώ οι εργαζόμενοι σε ήδη θερμά κλίματα θα αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο επικίνδυνες συνθήκες.

Η θερμική καταπόνηση είναι ένας αόρατος και σιωπηλός δολοφόνος που μπορεί να προκαλέσει γρήγορα ασθένεια, θερμοπληξία ή ακόμη και θάνατο. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζει η μελέτη.

Συνολικά, η έκθεση δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην Αφρική, τα αραβικά κράτη και την Ασία και τον Ειρηνικό εκτίθενται συχνότερα στην υπερβολική ζέστη. Σε αυτές τις περιοχές, το 92,9%, το 83,6% και το 74,7% του εργατικού δυναμικού πλήττονται αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 71%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (2020).

Οι ταχύτερα μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας παρατηρούνται στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναφέρει η έκθεση.Από το 2000 έως το 2020 η περιοχή κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στην έκθεση σε υπερβολική θερμότητα, με το ποσοστό των εργαζομένων που επηρεάζονται να αυξάνεται κατά 17,3%, σχεδόν διπλάσιο από την παγκόσμια μέση αύξηση.

Εν τω μεταξύ, η Αμερική και η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση των τραυματισμών στους χώρους εργασίας από τη θερμική καταπόνηση από το 2000, με αυξήσεις 33,3% και 16,4% αντίστοιχα. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες σε περιοχές όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι συνηθισμένοι στη ζέστη, σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση εκτιμά ότι 4.200 εργαζόμενοι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους λόγω καύσωνα το 2020. Συνολικά, 231 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε καύσωνες το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 66% σε σχέση με το 2000.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση τονίζει ότι εννέα στους δέκα εργαζόμενους παγκοσμίως εκτέθηκαν σε υπερβολική ζέστη εκτός καύσωνα και οκτώ στους δέκα επαγγελματικούς τραυματισμούς από υπερβολική ζέστη συνέβησαν εκτός καύσωνα.

Βασικά ευρήματα ανά περιοχή

Αφρική

  • Η έκθεση σε υπερβολική ζέστη στους χώρους εργασίας στην Αφρική ήταν υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, επηρεάζοντας το 92,9% του εργατικού δυναμικού.
  • Η περιοχή της Αφρικής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων που αποδίδονται στην υπερβολική ζέστη, αντιπροσωπεύοντας το 7,2% όλων των εργατικών ατυχημάτων.

Αμερική

  • Στην περιοχή της Αμερικής σημειώθηκε η ταχύτερη αύξηση του ποσοστού των επαγγελματικών τραυματισμών που οφείλονται στη ζέστη από το 2000, με αύξηση 33,3%.
  • Η Αμερική έχει επίσης σημαντικό ποσοστό επαγγελματικών τραυματισμών που οφείλονται στην υπερβολική ζέστη, σε ποσοστό 6,7%.

Αραβικά κράτη

  • Η έκθεση στους χώρους εργασίας λόγω υπερβολικής θερμότητας στα αραβικά κράτη ήταν υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, επηρεάζοντας το 83,6% του εργατικού δυναμικού.

Ασία και Ειρηνικός

  • Η έκθεση σε υπερβολική θερμότητα στον χώρο εργασίας στην Ασία και τον Ειρηνικό ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, επηρεάζοντας το 74,7% του εργατικού δυναμικού.

Ευρώπη και Κεντρική Ασία

  • Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην έκθεση σε υπερβολική θερμότητα, με αύξηση 17,3% μεταξύ 2000 και 2020. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο αύξησης 8,8%.
  • Στην περιοχή παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση του ποσοστού των επαγγελματικών τραυματισμών που σχετίζονται με τη θερμότητα από το 2000, με αύξηση 16,4%.

«Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με την άνοδο της θερμοκρασίας, πρέπει να προστατεύουμε τους εργαζόμενους από το θερμικό στρες όλο το χρόνο.Η υπερβολική ζέστη δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις για τους εργαζόμενους παγκοσμίως όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια περιόδων έντονων καύσωνω», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ILO, Γκίλμπερτ Χουνγκμπό.

Τα βελτιωμένα μέτρα ασφάλειας και υγείας για την πρόληψη των τραυματισμών από υπερβολική ζέστη στους χώρους εργασίας θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 361 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως -σε απώλεια εισοδήματος και έξοδα ιατρικής περίθαλψης- καθώς η κρίση θερμικής καταπόνησης επιταχύνεται, επηρεάζοντας με διαφορετικό τρόπο τις παγκόσμιες περιοχές, υπογραμμίζει η μελέτη.

Οι εκτιμήσεις της ILO δείχνουν ότι οι οικονομίες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ειδικότερα, πλήττονται περισσότερο, καθώς το κόστος των τραυματισμών από υπερβολική ζέστη στο χώρο εργασίας μπορεί να φθάσει περίπου το 1,5% του εθνικού ΑΕΠ.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ζήτημα δικαιωμάτων των εργαζομένων και ένα οικονομικό ζήτημα, και οι οικονομίες μεσαίου εισοδήματος σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.Χρειαζόμαστε σχέδια δράσης για τη θερμότητα όλο το χρόνο και νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, καθώς και ισχυρότερη παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για την εναρμόνιση των αξιολογήσεων και των παρεμβάσεων για τη θερμική καταπόνηση στην εργασία», πρόσθεσε ο Χουνγκμπό.

Ο αντίκτυπος της ζέστης στους εργαζόμενους παγκοσμίως γίνεται γρήγορα ένα παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο απαιτεί δράση.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει τον διαιρεμένο κόσμο μας, αυτό είναι ότι όλοι μας αισθανόμαστε όλο και περισσότερο τη ζέστη. Η Γη γίνεται όλο και πιο ζεστή και πιο επικίνδυνη για όλους, παντού. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της αύξησης των θερμοκρασιών – και να ενισχύσουμε την προστασία των εργαζομένων, η οποία βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η έκθεση της ILO εξετάζει νομοθετικά μέτρα σε 21 χώρες παγκοσμίως για να βρει κοινά χαρακτηριστικά που μπορούν να καθοδηγήσουν τη δημιουργία αποτελεσματικών σχεδίων ασφάλειας από τη θερμότητα στους χώρους εργασίας. Περιγράφει επίσης τις βασικές έννοιες ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας και της υγείας για την προστασία των εργαζομένων από ασθένειες και τραυματισμούς που σχετίζονται με τη θερμότητα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ένα «κοκτέιλ» σοβαρών κινδύνων για την υγεία περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων εργαζομένων που εκτίθενται στην υπερβολική ζέστη. Η έκθεση του Απριλίου ανέφερε ότι μόνο η υπερβολική ζέστη προκαλεί 22,85 εκατομμύρια επαγγελματικούς τραυματισμούς και την απώλεια 18.970 ζωών κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: