Αυξάνονται οι μέρες των διακοπών – Μειώνονται τα έσοδα στα καταλύματα Airbnb

Αυξάνονται οι μέρες των διακοπών – Μειώνονται τα έσοδα στα καταλύματα Airbnb
The housing manager Airbnb is planning to go public | usage worldwide in the near future Photo: AFP
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας του AirDNA

Προτίμηση για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται να δείχνουν οι τουρίστες που σχεδιάζουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη χώρα μας, καθώς αυτό το μοντέλο διαμονής εξακολουθεί να είναι οικονομικά συμφέρον και να χαρακτηρίζεται από ευελιξία. Όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε η AirDNA  – με τα στοιχεία να αφορούν μέχρι και τις 7 Μαϊου,-  οι προκρατήσεις για το διάστημα Μάιος –  Αύγουστος 2024 είναι αυξημένες κατά 21% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφει ο Αύγουστος με διανυκτερεύσεις που διαμορφώνονται σε 1.055.759 (+21,7%), ο Ιούλιος με 1.087.211 (+15%), ο Μάιος με 1.023.477, που σημειώνει και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο + 28,20%, ενώ ο Ιούνιος βρίσκεται στην 4η θέση με 1.003.621 διανυκτερεύσεις (+20,5%).

Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση δεν μεταφράζεται και σε αυξημένα έσοδα καθώς τα περιθώρια κέρδους παραμένουν στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2023. Ειδικότερα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης τον Ιούλιο σημειώνει μια μικρή πτώση, από τα 266 στα 263 ευρώ, τον Μάιο αγγίζει τα 202 ευρώ από 193 πέρυσι, τον Ιούνιο διαμορφώνεται στα 242 ευρώ από 238 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο παραμένει σταθερή στα 261 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και βάζοντας στην εξίσωση τις νέες οικονομικές επιβαρύνσεις τις οποίες επωμίζονται τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, μεταξύ των οποίων το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το τέλος επιτηδεύματος ανά κατάλυμα στα νομικά πρόσωπα και το τέλος παρεπιδημούντων, κρίνεται αναγκαία η κατάρτιση μιας στοχευμένης στρατηγικής που να διατηρεί το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας, εάν θέλουμε να μιλάμε για βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου και επιχειρηματική ανάπτυξη που να αποτυπώνεται σε κέρδη.

Την ίδια ώρα, ο μεγάλος αριθμός ακινήτων που αξιοποιούνται στη λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιτάσσει ένα ξεσκαρτάρισμα στην αγορά και μια προσεκτική επιλογή ακινήτων που να είναι λιγότερα σε αριθμό, να διαθέτουν περισσότερα ελκυστικά χαρακτηριστικά, ώστε η πίτα να μοιράζεται με διαφορετικό τρόπο, να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πληρότητα, να προκρίνεται η ποιότητα έναντι της ποσότητας, να αποφεύγεται ο κατακερματισμός, και τελικά η αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία να μπορεί να χρεώνεται υψηλότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επέκταση διαμονής και υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη

Στα θετικά νέα πάντως έρχεται να προστεθεί η αύξηση των ημερών που οι ταξιδιώτες θα δαπανήσουν φέτος για διακοπές, αλλά και η κατά κεφαλήν δαπάνη. Η έκθεση “Travel Trends 2024” που φέρει την υπογραφή της Mastercard, αποκαλύπτει εντυπωσιακή αύξηση σε ταξιδιωτικές δαπάνες και κίνηση, που έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.

Η μελέτη του Mastercard Economics Institute. παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για το εξελισσόμενο τοπίο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας σε 74 αγορές και το κεντρικό μήνυμα είναι ότι, παρά τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον υψηλό πληθωρισμό, η επιθυμία για ταξίδια παραμένει ισχυρότερη από ποτέ.

Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες επεκτείνουν τα ταξίδια τους κατά μια επιπλέον ημέρα, σε σύγκριση με την προ-πανδημίας περίοδο, ενώ αν αναρωτιέστε για που ετοιμάζουν βαλίτσες οι περισσότεροι τουρίστες, την πρωτοκαθεδρία απολαμβάνει το Μόναχο, ακολουθούν το Τόκυο και τα Τίρανα, ενώ στο top10 των τουριστικών προορισμών – και πιο συγκεκριμένα στην 8η θέση –  βρίσκεται η Κέρκυρα.

Καθοριστικό ρόλο το φετινό καλοκαίρι θα παίξουν τα αθλητικά δρώμενα, αλλά και οι συναυλίες αστεριών της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας που κάνουν περιοδεία ανά τον κόσμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: