Αυξάνονται οι φόροι και όχι η τιμή του ρεύματος

Αυξάνονται οι φόροι και όχι η τιμή του ρεύματος

Διευκρινίσεις έδωσε η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει, τόνισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Νικόλαος Βασιλάκος, δίνοντας παράλληλα έμφαση στους κανόνες που πρέπει να μπουν σε μια «απελευθερωμένη αγορά με πολλούς παίκτες», ώστε, όπως είπε, να λειτουργεί στο πλαίσιο ισότιμου, υγιούς και καθαρού ανταγωνισμού.

«Όταν ανέλαβα το 2010, η ΡΑΕ είχε 130 άτομα και καμία εκτελεστική αρμοδιότητα. Με τον ενεργειακό νόμο που ψηφίστηκε, η ΡΑΕ για να μπορέσει να λειτουργήσει με το δεκαπλάσιο φορτίο αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, έπρεπε να έχει 160 άτομα, ενώ έχουμε 80. Στείλαμε επιστολές σε πρωθυπουργούς, υπουργούς, Βουλή. Μας δόθηκαν 20 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που λήγει η θητεία τους σε ένα χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών επί των πεπραγμένων της ΡΑΕ για τα έτη 2012 και 2013.

«Σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί με τόσους πολλούς παίκτες και θα έχει να ανταγωνιστεί όλη την ευρωπαϊκή αγορά, δεν μπορεί η ΡΑΕ να λειτουργήσει με 80 άτομα», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλάκος.

Απαντώντας, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε ότι οι φόροι είναι αυτοί που ανεβάζουν τους λογαριασμούς και όχι η τιμή του ρεύματος, η οποία είναι χαμηλή.

«Δεν είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που αυξήθηκε. Εγώ πήρα τον τελευταίο μου λογαριασμό της ΔΕΗ για το διαμέρισμα 70 τμ στη Δάφνη και έκανα ανάλυση. Το ρεύμα αντιστοιχεί το 40% του λογαριασμού και οι όποιες αυξήσεις είναι πολύ χαμηλές. Οι φόροι και τα τέλη είναι το 30% του λογαριασμού μου. Αυτός δεν είναι λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά λογαριασμός ενός πρακτορείου ό,τι μαζέψουμε. Και δεν έβαλα μέσα τον ΕΕΤΗΔΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι από τους φόρους επήλθαν οι μεγάλες αυξήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε:«Η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ΡΑΕ προτείνει ως τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο να χρησιμοποιηθούν οι ΑΠΕ. Είναι μια πλούσια ευλογία, που έχουμε, καθαρής ενέργειας. Από το καλοκαίρι του 2010 η ΡΑΕ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, καθώς βλέπαμε το αδιέξοδο που οδηγούσε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που γινόταν».

Κληθείς από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη να απαντήσει ποιος ο ρόλος της ΡΑΕ στις μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε η χώρα, ο κ. Βασιλάκος απάντησε ότι «οι πολιτικές επιλογές για την ηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρά θέμα Βουλής και κυβέρνησης».

Σε άλλη ερώτησή της αν ισχύει ότι η ιδιοκτησία του ενεργειακού δικτύου της Ελλάδας πάει στα χέρια ιδιώτη, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε χαρακτηριστικά:«Ο νόμος που ψηφίστηκε και ήρθε για να εφαρμόσω, λέει ότι από το 100% θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη κατά κυριότητα το 66%».

«Πουλάμε, δηλαδή, όχι μόνο τη χρήση, αλλά και τα δίκτυα», σχολίασε η κα Κανέλλη.

Αρνητική ήταν η απάντηση του κ. Βασιλάκου, στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, αν είναι γνώστης επιστολής του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, στην οποία αναφέρει ότι γίνονταν πιέσεις από τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο υπέρ των ιδιοκτητών των δύο εταιριών ενέργειας HELLAS POWER και ENERGA, οι οποίες ελέγχονται από την δικαιοσύνη για υπεξαίρεση πολλών εκατομμύριων σε βάρος του δημοσίου.

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η σχετική επιστολή του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, στην οποία υποστηρίζει ότι δεχόταν πιέσεις από τον κ. Μπαλτάκο προκειμένου να δεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό τη διαιτησία της ΡΑΕ.

«Πιέστηκε από τον συνήγορο των εταιριών, τον κ. Μπαλτάκο, να γίνει συνάντηση και να πιεστεί για εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό την διαιτησία της ΡΑΕ. Ο δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ δέχθηκε πυροβολισμό στις 3 Νοεμβρίου και κατόπιν απέστειλε επιστολή. Η ΡΑΕ γνώριζε για αυτή την προσπάθεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού;»,ρώτησε ο κ. Πετράκος.

«Είπατε για την επιστολή του κ. Μπαλτάκου. Εγώ από την τηλεόραση το έμαθα. Δεν γνωρίζουμε τι έκανε ο κ. Μπαλτάκος. Απολύτως καμία γνώση δεν είχαμε επί των διαιτησιών. Σας κάνω κατηγορηματική δήλωση», απάντησε ο κ. Βασιλάκος.

Και συμπλήρωσε αναφορικά με την υπόθεση αυτή: «Η ΡΑΕ συνεργάστηκε στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο δικός μας ρόλος και οι πράξεις διερευνήθηκαν αναλυτικά από τον εισαγγελέα και για αυτό, σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Το 2012-2013 βάλαμε εκατομμύρια πρόστιμα τα οποία οι εταιρίες τα πολέμησαν. Βάλαμε την απαίτηση εγγυήσεων πολλών εκατομμυρίων και είναι στη διάθεση σας όλα τα στοιχεία».

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου αν έχει κληθεί να καταθέσει η ΡΑΕ στην δίκη που ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Βασιλάκος απάντησε αρνητικά.

«Στο ποινικό μέρος δεν έχουμε κληθεί, γιατί δεν διαχειριστήκαμε χρήματα. Το θέμα της παρακράτησης φόρων, αφορά την πολιτεία και τους δήμους. Τα δε θέματα των συναλλαγών, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας όσων διαχειρίστηκαν τα χρήματα. Εμείς, ως ΡΑΕ, έχουμε συνδράμει τα μέγιστα στην ποινική διαδικασία. Όλο το ογκωδέστατο υλικό δόθηκε από το 2012 στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκος.

«Στην υπόθεση αυτή που αφορά οικονομικό αδίκημα εντοπίζεται το φαινόμενο, υπερασπιστές κατηγορουμένων να είναι κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα πρώτης γραμμής. Εντοπίζετε να υπάρχει σύγκρουση καθηκόντων και συμφερόντων που να υπονομεύει τα συμφέροντα του δημοσίου;» επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Είμαι πρόεδρος της ΡΑΕ. Δεν μπορώ να κάνω πολιτική κρίση εκ του θεσμικού μου ρόλου», ήταν η απάντηση του κ. Βασιλάκου.

Οι αναφορές της κας Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, με τον Ανδρέα Κουτσούμπα να αποχωρεί από την Επιτροπή, ενώ η κ. Κωνταντοπούλου έκανε λόγο για «μαφιόζικες πρακτικές στην υπόθεση αυτή».

Ο κ. Βασιλάκος επανέλαβε ότι τίποτα περισσότερο δεν γνωρίζει για την υπόθεση, πέραν αυτών που παρουσίασαν οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις.