Αυξήσεις και νέες παροχές στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» – Όλα όσα αλλάζουν

Αυξήσεις και νέες παροχές στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» – Όλα όσα αλλάζουν
Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το πρόγραμμα ενισχύεται με αυξημένη επιδότηση ενοικίου, δαπάνες οικοσκευής και παροχές ψυχαγωγίας, στοχεύοντας στην υποστήριξη περισσότερων νοικοκυριών.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοινώνει την υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» το φθινόπωρο, προσφέροντας αυξημένη επιδότηση ενοικίου κατά 50 ευρώ, ενισχυμένες δαπάνες για οικοσκευή, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ, καθώς και παροχές για ψυχαγωγία, όπως θέατρο.

Η επιδότηση ενοικίου θα φθάνει έως 400 ευρώ και θα χορηγείται για δύο χρόνια, μαζί με τις δαπάνες για οικοσκευή και κοινόχρηστα. Παράλληλα, πρώην ωφελούμενοι μπορούν να λάβουν επίδομα στέγασης για ένα επιπλέον έτος εφόσον υπάρχει ενεργή σύμβαση μίσθωσης. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ένταξη του 40% των ενηλίκων ωφελούμενων σε επιδοτούμενη εργασία και κατάρτιση.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 10 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025, με στόχο να ωφεληθούν περίπου 700 νοικοκυριά, από τα 550 της προηγούμενης περιόδου. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 60 δήμους της χώρας, από τους 42 της περασμένης περιόδου.

Δύο νέες κατηγορίες ωφελούμενων εντάσσονται στο πρόγραμμα:

  1. Οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το δημόσιο, αποκτώντας πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική στήριξη, κοινωνικές παροχές, κατάρτιση και προώθηση στην εργασία.
  2. Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως υπό απειλή έξωσης, σε καθεστώς παράτυπης ενοικίασης ή παραχώρησης, ή σε προσωρινή διαμονή λόγω ανάγκης.

Συμμετοχή φορέων του υπουργείου Υγείας, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, διασφαλίζει την υποστήριξη εξαρτώμενων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλες εξαρτήσεις.

Η επιδότηση ενοικίου αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού:

  • Μονοπρόσωπα νοικοκυριά: έως 300 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ).
  • Νοικοκυριά με δύο μέλη: έως 350 ευρώ μηνιαίως (από 300 ευρώ).
  • Νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα μέλη: έως 400 ευρώ μηνιαίως (από 350 ευρώ).

Οι δαπάνες οικοσκευής αυξάνονται κατά 200 ευρώ, ενώ προστίθενται νέες κατηγορίες δαπανών για επισκευές και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, καθιστώντας το πρόγραμμα πιο ελκυστικό για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Παρέχονται επίσης δαπάνες για ψυχαγωγία:

  • Μονοπρόσωπα νοικοκυριά: έως 30 ευρώ.
  • Λοιπές κατηγορίες: έως 50 ευρώ.

Αυξάνεται ο αριθμός των κοινωνικών λειτουργών για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, με έναν κοινωνικό λειτουργό ανά 15 ωφελούμενα νοικοκυριά, αντί για 20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους: Δικαιούχοι:

  1. Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας και υπνωτήρια.
  2. Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
  3. Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.
  4. Άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης.
  5. Οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένες οικίες από φορείς της γενικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: