Αυξήσεις φωτιά σε ενέργεια – Οι πιέσεις στις τιμές φέρνουν blackout στο ρεύμα
- 28/11/2021, 13:22
- SHARE
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι ευρωπαϊκές τιμές στην Ενέργεια, με τις καιρικές συνθήκες να προμηνύουν έναν βαρύ χειμώνα.
Η μεγάλη αύξηση των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον προηγούμενο μήνα ανάγκασε ορισμένες εταιρείες να περικόψουν την παραγωγή και να αναζητήσουν κρατική βοήθεια, ενόψει και του νέου, τετάρτου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η νέα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των εντάσεων μεταξύ γειτονικών κρατών στην ΕΕ, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, ώστε να αποφευχθεί πιθανό blackout.
Μεγάλη πρόκληση παραμένει η σύγκλιση της καμπύλης συνολικής προσφοράς με αυτή της ζήτησης, με τις εξαγωγικές χώρες φυσικού αερίου Ρωσία και Κατάρ να επιμένουν πως δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή. Σύμφωνα με τη Rysted Energy, η βιομηχανία ενέργειας είναι αντιμέτωπη με μια επικείμενη καταστροφή της ζήτησης: «Το έχουμε δει ήδη τους τελευταίους δύο μήνες, και σε πολλούς κλάδους, πιθανότατα αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί και μάλιστα θα αυξηθεί».
Οι προοπτικές είναι σε κάθε περίπτωση ζοφερές για την Ευρώπη, που βρίσκεται για άλλη μία φορά στο επίκεντρο της πανδημικής κρίσης, ενώ η νέα παραλλαγή της Covid Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική, έχει ήδη σπείρει τον πανικό.
Οι περιορισμοί γίνονται αυστηρότεροι σε ορισμένες χώρες, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συμπιέζονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Μια επιστροφή στο… lockdown όπως στην Αυστρία θα βοηθούσε στον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας, αν και λίγες κυβερνήσεις θέλουν να το κάνουν αυτό. Οι τιμές ρεύματος είναι σε επίπεδα ρεκόρ, με την τιμή χονδρικής στη μεγαβατώρα να πλησιάζει τα 300 ευρώ.
Μοιραία, οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να απευθύνουν έκκληση στα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια σε ώρες αιχμής και να ενεργοποιήσουν ορισμένα συμβόλαια μείωσης της ζήτησης με τους κατασκευαστές όταν τα πράγματα σφίξουν. «Εάν οι καιρικές συνθήκες χειροτερέψουν και δεν υπάρχει άνεμος, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ άσχημα, δεδομένων της μικρής διαθεσιμότητας πυρηνικών σταθμών αλλά και του λουκέτου που έχει μπει σε πολλές μονάδες παραγωγής με άνθρακα» δήλωσε ο Nicolas Goldberg της Colombus Consulting στο Παρίσι.
Η Γαλλία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις μιας κρίσης θα είχαν επιπτώσεις στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Η μέγιστη ζήτηση αναμένεται να είναι 79,6 γιγαβάτ τη Δευτέρα, πολύ πέρα από το ρεκόρ των 102 γιγαβάτ από τον Φεβρουάριο του 2012.
Η κατάσταση είναι ήδη τόσο δύσκολη, αν και βρισκόμαστε στις αρχές της χειμερινής περιόδου, λόγω του εκρηκτικού ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου. Οι αποθήκες καυσίμων, που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των σπιτιών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο και εξαντλούνται γρήγορα.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μηδενιστούν αυτόν τον χειμώνα, εάν ο κρύος καιρός αυξήσει τη ζήτηση. Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος είναι μια πιθανότητα, προειδοποίησε ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος του Trafigura Group, ενός ελβετικού οίκου εμπορίας εμπορευμάτων στις 16 Νοεμβρίου.
«Αν ο καιρός χειροτερέψει στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει μια λύση από την άποψη της προσφοράς, θα χρειαστεί λύση ζήτησης», δήλωσε ο Adam Lewis, συνεργάτης στον εμπορικό οίκο Hartree Partners LP.
Κλειδί η Ρωσία
Από την πλευρά της προσφοράς, το τι θα κάνει στη συνέχεια η Ρωσία θα αποτελέσει το κλειδί. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη με περισσότερες προμήθειες για να σταθεροποιήσει την αγορά, αλλά ενώ οι αποστολές έχουν ανακάμψει μετά από μια ύφεση στις αρχές Νοεμβρίου είναι χαμηλές σε σύγκριση με πέρυσι. Το πόσο αέριο θα στείλει η Ρωσία στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο παραμένει ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο.
Η πολυαναμενόμενη έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 θα μειώσει την ενεργειακή κρίση της ηπείρου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί, αλλά αντιμετωπίζει ρυθμιστικά εμπόδια και δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσουν οι ροές.
Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, λέει ότι παράγει στο 100%. Η χώρα του Κόλπου, το οποίο έχει χαμηλό κόστος παραγωγής χάρη στην αφθονία καυσίμων που εξορύσσονται εύκολα, έχει παραγγείλει έξι ακόμη πλοία LNG από τη Νότια Κορέα, πέρα από τέσσερα δεξαμενόπλοια που αγοράστηκαν από την Κίνα τον Οκτώβριο.
Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποτίθεται πως έχουν αυτό που αποκαλούν αρχή της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη, ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε κρίση ευρείας κλίμακας και οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων λένε ότι τους επιτρέπεται να σταματήσουν ή να αλλάξουν τις ροές ενέργειας μέσω καλωδίων μεταξύ των χωρών, εάν προκύψουν προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού.