Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων

Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων
Νέες κλίνες ΜΕΘ εγκαινιάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 24 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα τέλη Οκτωβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ήταν 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους τελευταίους, ο χρόνος έκλεισε με το χρέος να έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. Στις αρχές του 2021 ήταν «μόλις» 500 εκατ. ευρώ. Προφανώς, εξαιτίας της πανδημίας τα νοσοκομεία είναι πιεσμένα όσο ποτέ στο παρελθόν. Και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και το προσωπικό έχει καταπονηθεί, όχι μόνο το νοσηλευτικό, αλλά και το διοικητικό, που είναι αρμόδιο να εκδίδει τις εντολές πληρωμών. Ωστόσο, δεν μπορεί να πληρώνουν το κόστος της αδυναμίας του συστήματος οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με υλικά και φάρμακα. Δεδομένου ότι η πανδημία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, αν δεν βρεθεί κάποια λύση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αυξηθούν. Εκτός κι αν δεν οφείλεται η διόγκωσή τους –ειδικά το τελευταίο τρίμηνο– σε γραφειοκρατικές αδυναμίες, αλλά σε μια προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι δαπάνες και το πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα. Θα φανεί σε λίγες ημέρες.

Αισιοδοξούν

Κάποιοι επιχειρηματίες πως και το νέο έτος οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον ρυθμό ανάπτυξης θα αποδειχθούν συντηρητικές. Πως το φαινόμενο του ελατηρίου θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και για ένα σημαντικό διάστημα του 2022. Γι’ αυτό προτιμούν να μιλούν για ανάκαμψη και όχι για ανάπτυξη. Ωστόσο, η αισιοδοξία τους εξαντλείται κάπου εδώ, στην ανάκαμψη. Για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Κι αυτό γιατί το ντοπάρισμα της οικονομίας με μερικές δεκάδες δισ. ευρώ με δανεικά είναι εύκολη επιλογή, δύσκολη είναι για τις επόμενες γενιές που θα κληθούν να τα αποπληρώσουν. Οι μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτουν ρήξεις και συγκρούσεις, αλλά και αποτελούν προϋπόθεση για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα αρκετά χρόνια είναι δύσκολες. Ειδικά όσο ο πολιτικός κύκλος φτάνει στο σημείο εκείνο που το πολιτικό κόστος θα βαραίνει όλο και περισσότερο στις αποφάσεις.

Η επισήμανση για προσοχή και σύνεση

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει στον προϋπολογισμό για ισχυρή μεγέθυνση, πρόσθετες μειώσεις φόρων, μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά από άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εντός του 2022 θα υλοποιηθούν», είπε σε συνέντευξή του στο Real FM o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μέρες που είναι, μια δόση αισιοδοξίας  όσο να ’ναι δικαιολογείται. Από την άλλη επισήμανε πως καθώς το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, «θέλει προσοχή και σύνεση και διορατικότητα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία, δεν πρέπει όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Για να μην ξεχνιόμαστε.

Στην εκκίνηση οι δανειοδοτήσεις

Τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Optima και Παγκρήτια, μετά την υπογραφή –την εβδομάδα που μας πέρασε– της επιχειρησιακής σύμβασης με το υπουργείο Οικονομικών. Σε συνέχεια της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων η χώρα μας υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,8 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων. Στα επόμενα βήματα είναι η δημοσίευση της πρόσκλησης προς τις υποψήφιες εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν ρόλο αξιολογητή στο πρόγραμμα, προκειμένου να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο που θα δημιουργηθεί. Ο ρόλος τους θεωρείται καθοριστικός για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων. Ο αξιολογητής που θα επιλεγεί δεν πρέπει να είναι ο ελεγκτής της τράπεζας, της εταιρείας που υποβάλλει το επενδυτικό σχέδιο ή αυτός που έχει φτιάξει το business plan.

Απαλλοτριώσεις-εξπρές για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το έργο της κατασκευής κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού. Τρεις ημέρες πριν εκπνεύσει η χρονιά, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου βάσει της οποίας ο χώρος του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ εντάχθηκε στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Σύμφωνα με την απόφαση, η έκταση θα πρέπει να παραδοθεί άμεσα προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Το κυβερνητικό πάρκο, που έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του έργου.