Αγανακτισμένοι αξιωματούχοι του ελληνικού λιμενικού: «Τι να κάνουμε; Να τα βυθίσουμε τα πλοία;»

Αγανακτισμένοι αξιωματούχοι του ελληνικού λιμενικού: «Τι να κάνουμε; Να τα βυθίσουμε τα πλοία;»
Πρόσφυγες φτάνουν με φουσκοτό σκάφος σε ακτή κοντά στην Εφταλού, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, στη Λέσβο. Αδίστακτος 34χρονος τούρκος διακινητής μεταναστών και προσφύγων είχε κουβαλήσει στη Λέσβο με το 15μετρο ξύλινο σκάφος του μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο περισσότερους από 1000 ανθρώπους. Εισπράττοντας από τον καθέναν περισσότερα από τα 1500 ευρώ. Τελικά χθες το απόγευμα συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσαν στην περιοχή μαζί με στελέχη της FRONTEX. Σύμφωνα με πληροφορίες το δουλεμπορικό αυτό σκάφος, κινούμενο στη διαδρομή από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και συγκεκριμένα την περιοχή Μπεχράμ Καλά στην Εφταλού της Λέσβου, είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Εντοπίστηκε και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Τον άφησαν πρώτα να αποβιβάσει τους φυγάδες από τα απέναντι παράλια, προκειμένου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν. Ο φωτογραφικός φακός του Πέτρου Τσακμάκη είχε αποθανατίσει το σκάφος αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα από τα ταξίδια τους κι ενώ αποβίβαζε π


Εκτενείς αναφορές του γερμανικού τύπου στο προσφυγικό και στην απειλή εξόδου από την Σέγκεν.

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για ενεργοποίηση ελληνικού στόλου στο Αιγαίο σχολιάζει και το Spiegel Online. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αποτυπώνει την αγανάκτηση αξιωματικού του ελληνικού λιμενικού: «Τι βλακείες είναι αυτές; Και τι να κάνουμε; Να τα βυθίσουμε τα πλοία; Ή μήπως να επιχειρήσουμε σε τουρκικά ύδατα;».

Στη συνέχεια όμως ο αρθρογράφος δείχνει να κατανοεί κατά κάποιον τρόπο τα αυστηρά σχόλια των Ευρωπαίων: «Από την άλλη βέβαια και οι Έλληνες έκαναν αρκετά που δικαιολογούν την ενόχληση των ευρωπαίων εταίρων. Ή μάλλον δεν έκαναν. Πολλά από τα συμπεφωνημένα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Από τα πέντε προγραμματισμένα Hotspot, λειτουργεί μόλις ένα κάπως αξιόπιστα στο νησί της Λέσβου» υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος.

Σχολιαστής της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν «νομικά προβληματικό, πολιτικά καθόλου έξυπνο και ηθικά λάθος». Και συνεχίζει: «Η συμφωνία του Σένγκεν δεν προβλέπει την αποχώρηση μελών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες σε μιαν Ελλάδα που έχει φτάσει ήδη στο όριο των δυνατοτήτων της. Δεκάδες χιλιάδες θα έπρεπε να περιμένουν στη χώρα για άγνωστο χρονικό διάστημα κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες».

Κατά την αποψη του σχολιαστή η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν θα ήταν ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι μπορεί να ακολουθήσει και η αποχώρηση από το Ευρώ. «Πάλι θα ξεκινούσε μια συζήτηση για το ενιαίο νόμισμα. Θα επέστρεφε η τοξική συζήτηση στην Ευρώπη για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο, (πχ. άχρηστοι Έλληνες, ξερόλες Γερμανοί). Είναι καλύτερα η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη Σένγκεν. Επειδή όμως η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Frontex για να αναλάβει τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Για κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα θα πρέπει να πεισθεί και όχι να της επιβληθεί το εν λόγω μέτρο» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Πολύ απλά, φταίνε οι Έλληνες» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Zeit στο οποίο ο δημοσιογράφος περιγράφει μιαν Ελλάδα που καλείται να επωμιστεί το βάρος σχεδόν ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης. “Κατά την ευρωκρίση οι Έλληνες είχαν συνηθίσει στις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα όμως το μικρό νοτιοευρωπαϊκό κράτος γίνεται και στη δεύτερη μεγάλη κρίση της ΕΕ, ο αποδιοπομπαίος τράγος», επισημαίνει η εφημερίδα. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο αίτημα της ΕΕ, να διαφυλάξει η Ελλάδα καλύτερα τα σύνορα της και σχολιάζει:

«Εάν δεν συμβεί αυτό τότε οι πολιτικοί της Αυστρίας, του Βελγίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν έτοιμη τη γρήγορη λύση: έξω με τις κλωτσιές. Για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως όχι από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν». Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Πηγή: Deutsche Welle