ΑΓΕΤ Ηρακλής: Σχεδιάζει επενδυτικό πλάνο ύψους 7 εκατ. ευρώ
- 21/04/2016, 12:36
- SHARE
Τα σχέδια για την ελληνική αγορά, το project σε Αμερική και το «καυτό» θέμα του εργοστασίου στη Δραπετσώνα.
Επιστροφή στην κερδοφορία το συντομότερο δυνατό, εάν είναι εφικτό και από φέτος, είναι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενός από τους παλαιότερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας με 105 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας , Γεώργιος Μίχος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία από τον Οκτώβριο του 2015, δήλωσε πως ο όμιλος Lafarge στον οποίο ανήκει η ιστορική βιομηχανία τσιμέντου αναμένεται να προβεί μέσα στο τρέχον έτος σε επενδύσεις ύψους 7-8 εκατομμυρίων ευρώ. «Για οποιονδήποτε επενδυτή είναι βασικό να υπάρχει προβλεψιμότητα η οποία εξασφαλίζεται από τη σταθερότητα στο οικονομικό περιβάλλον. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ραγδαίες αλλαγές, και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις με τους πιστωτές και ποιο θα είναι το νέο φορολογικό καθεστώς. Προχωράμε συντηρητικά το 2016. Ως όμιλος θα επενδύσουμε περισσότερα χρήματα από ότι το 2015.
Ο λόγος είναι ότι βλέπουμε τον εαυτό μας ως στρατηγικό επενδυτή που θέλει να υπάρχει στην ελληνική αγορά τα επόμενα 50 με 100 χρόνια».
Παρότι δεν είναι ορατά ακόμη τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, η βασική πρόθεση της γνωστής πολυεθνικής είναι η εδραίωση στην ελληνική αγορά, με τον κ. Μίχο να προβλέπει κεφαλαιουχικές επενδύσεις πάνω από 20-25 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία για βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Η διαμάχη για τη διεκδίκηση των στρεμμάτων στη Δραπετσώνα
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως εξαιτίας της κρίσης και της πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα που άγγιξε το 80%, ο όμιλος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση εργατικού δυναμικού και διοικητικών στελεχών και να κλείσει το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο που διατηρούσε στην περιοχή της Χαλκίδας. Πρόβλημα όμως έχει ανακύψει και με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Δραπετσώνα, καθώς το κράτος θέλει να προχωρήσει σε ανάπλαση έκτασης 500 στρεμμάτων, 114 εκ των οποίων ανήκουν στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. « Ο νόμος που ψηφίστηκε δεν συνάδει με την βιομηχανική λογική. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε και δεν ξέρουμε ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης. Εάν κληθούμε να αποχωρήσουμε θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες κινήσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων μας».
Το «χρυσό» συμβόλαιο στην Αμερική
Προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες, η εταιρεία στράφηκε στην τόνωση των εξαγωγών και στο κλείσιμο συμφωνιών με χώρες που μέχρι πρότινος δεν εντάσσονταν στο πελατολόγιό της. Πρόσφατα μάλιστα κλείστηκε ένα «χρυσό συμβόλαιο» εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ειδικού τσιμέντου για την Αμερική, project το οποίο στην ουσία αντικαθιστά συμβόλαια άλλων μη κερδοφόρων αγορών. «Το γεγονός ότι πάνω από το 60% της παραγωγής μας εξάγεται σε τιμές δολαρίου, συνέβαλλε στο να αυξηθεί ο όγκος πωλήσεων. Η Αμερική αποτελεί στρατηγικής σημασίας αγορά όχι μόνο για την ΑΓΕΤ Ηρακλής, αλλά και για τον Όμιλο LAFARGE στο σύνολό του. Οι εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά είναι ότι θα δούμε την ίδια κατανάλωση με αυτή που κατεγράφη στις αρχές του 2015. Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης που θα δούμε μετά το 2017, αλλά σίγουρα δεν θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2000. Τα δε δημόσια έργα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Από την άλλη πλευρά οι ιδιώτες επενδυτές κρατούν στάση αναμονής γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα».
Εξετάζεται η είσοδος στην αγορά ενέργειας
Την ίδια ώρα έμφαση δόθηκε στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους με τον κ. Μίχο να τονίζει πως η Ελλάδα είναι ακριβότερη ακόμη και από τη Σερβία και πως το κόστος που επωμίζεται η ΑΓΕΤ Ηρακλής ως ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ΔΕΗ στην υψηλή τάση, είναι μεγάλο. «Σε ότι αφορά τη διακοψιμότητα τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Δεν έχει λειτουργήσει σωστά. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να δούμε ποια λύση θα βρεθεί».
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η είσοδος στην αγορά ενέργειας είναι στα άμεσα σχέδια της διοίκησης του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο κ. Μίχος απάντησε πως θα ήταν δύσκολο να μπούνε στο χώρο της παραγωγής γιατί απαιτούνται επενδύσεις, εξετάζουν, ωστόσο, το θέμα της εμπορίας μέσω εισαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τρίτες χώρες.
Τέλος, σχολιάζοντας την κίνηση του ομίλου αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Μίχος την απέδωσε σε τεχνικούς και ουσιαστικούς λόγους. «Δεν υπήρχε καμία κινητικότητα τα τελευταία χρόνια και ήταν αρκετά τα έξοδα για να είναι κανείς μέλος. Το να κάνεις κεφαλαιουχικές επενδύσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση και έτσι προτιμήσαμε τον τραπεζικό δανεισμό».
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής διατηρεί σήμερα δύο εργοστάσια τσιμέντου, 12 λιμάνια, 14 μονάδες σκυροδέματος και έξι κέντρα διανομής και βρίσκεται υπό τη σκέπη της Lafarge του μεγαλύτερου ομίλου οικοδομικών υλικών παγκοσμίως. Το 2014 κατείχε το 40% της ελληνικής αγοράς με παραγωγή που άγγιξε τα 3,5 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου.