«Αγκαλιά» με τις… αρκούδες το ιαπωνικό χρηματιστήριο, με -13% στον Nikkei – Τι ανησυχεί τις αγορές;

«Αγκαλιά» με τις… αρκούδες το ιαπωνικό χρηματιστήριο, με -13% στον Nikkei – Τι ανησυχεί τις αγορές;
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) during morning trading on January 3, 2024, in New York City. Wall Street stocks slumped to start Wednesday with all three major US indices in the red and key names such as Facebook parent Meta Platforms and Nvidia falling. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Οι αγορές αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Συνέχεια στις απώλειες της περασμένης εβδομάδας έδωσαν τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να σημειώνει απώλειες άνω του 13% εν μέσω των ανησυχιών στις παγκόσμιες αγορές.

Ο βασικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου καθώς και ο Topix έχουν υποχωρήσει άνω του 20% από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν στις 11 Ιουλίου, έχοντας μπει σε περιβάλλον bear market (με απώλειες 20%).

Το γιεν έφτασε να ενισχύεται έως και 2,3% έναντι του δολαρίου (143 προς 1 στην ισοτιμία), στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τις ΗΠΑ για την αμερικανική αγορά εργασίας έδειξαν πως η οικονομία καταγράφει σημαντική επιβράδυνση, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες διεθνώς για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές θεωρούν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορεί να προχωρήσει σε περισσότερες επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες. Οι αναλυτές στο FedWatch του CME Group δίνουν 80% για μια μείωση επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της αμερικανικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Το Reuters σημειώνει πως την περασμένη εβδομάδα σειρά από αδύναμες εκθέσεις κερδών από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και αυξημένες ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, οδήγησαν σε παγκόσμιο ξεπούλημα τα χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και τα νομίσματα υψηλής απόδοσης, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των μετρητών.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, οι οποίες οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη μετά τις απειλές του Ιράν και των συμμάχων του Χαμάς και Χεζμπολάχ για να απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πριν από δύο ημέρες στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: