Αγωγός East Med: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα του μεγάλου πολυεθνικού project
- 14/05/2018, 19:49
- SHARE
Παράγοντες του έργου συναντήθηκαν στο υπουργείο Ενέργειας.
Σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med συζητήθηκε σε επίσημη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την κατασκευή του έργου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σε ρόλο παρατηρητή).
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενθαρρυντικό, καθώς συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές του θέματος, σε κλίμα συναίνεσης, ενώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία το συντομότερο, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ομάδας εργασίας, στις 4-5 Ιουλίου. Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Οι μελέτες που έχουν προηγηθεί δείχνουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά ανταγωνιστικό.
Σταθάκης για ΔΕΗ
Για υποτιμητική επίθεση σε βάρος της ΔΕΗ από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για καταστροφολογία.
Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Σταθάκης επισημαίνει τα εξής:
«Μετά τη σημαντική ανάκαμψη της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, κατά τους πρώτους μήνες του 2018, το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα. Δυστυχώς στο πλευρό τους έσπευσαν να ταχθούν οι κ.κ. Σκρέκας και Μανιάτης, υιοθετώντας φθηνά επιχειρήματα περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ. Στον βωμό του μικροκομματικού οφέλους, δεν διστάζουν να συντηρούν μια καταστροφολογία εις βάρος της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Μία ημέρα νωρίτερα, εφημερίδα που δείχνει να έχει αναλάβει εργολαβικά την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με δήθεν αποκαλύψεις προσπάθησε να διαμορφώσει το υπόβαθρο για την κερδοσκοπία.
Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά: Με σειρά παρεμβάσεων ενισχύσαμε τη ρευστότητα της επιχείρησης κατά 1,2 δισ. ευρώ. Κυρίως, όμως, μέσω πλέγματος πρωτοβουλιών, διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, απόλυτα συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, στο οποίο η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, παραμένοντας υπό δημόσιο έλεγχο. Με αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να συμβιβαστούν οι κερδοσκόποι και οι συνεργάτες τους, στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ».