Αγωνία για τις εξαγωγές εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας
- 08/08/2014, 12:56
- SHARE
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους τομείς που θα πληγούν περισσότερο - Ανακούφιση για τους παραγωγούς κομπόστας και χυμών καθώς εξαιρούνται από τη σχετική λίστα.
Αναβλήθηκε επ΄αόριστον, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, η συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα και στην οποία επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από τη Ελλάδα προς τη Ρωσία – φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, «παράσιτα καραντίνας».
Η Αθήνα παρακολουθεί με αγωνία αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία τις εξελίξεις στην υπόθεση του μονοετούς εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά, καθώς ελπίζει ότι τελικά η Ελλάδα θα υποστεί μικρή ζημιά.
Ήδη οι Έλληνες παραγωγοί κομπόστας και χυμών, οι οποίοι εξάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά, δήλωσαν εφησυχασμένοι, καθώς, όπως διευκρινίζουν, τα συγκεκριμένα προϊόντα εξαιρούνται από τη λίστα εκείνων, που έθεσε σε εμπάργκο η ρωσική κυβέρνηση. Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6000-7000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κ. Αποστόλου, «ο κωδικός 0811, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων (“Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών”), τα οποία αποκλείονται για έναν χρόνο από τη ρωσική αγορά, αντιστοιχεί σε καρπούς και φρούτα νωπά, κατεψυγμένα, αφυδατωμένα και όχι σε κομπόστες και χυμούς, με κωδικούς 2008 και 2007 αντίστοιχα».
Όπως και να’χει, το ελληνικό ΥΠΕΞ θα είναι υποχρεωμένο να αναμένει την ευρωπαϊκή σύνοδο για το θέμα την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο θα φανεί πόσο πραγματικά «ενοχλήθηκε» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα αντίμετρα που έλαβε η Μόσχα ως απάντηση στις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι το εμπάργκο «έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα», δηλώνει ότι θα εξετάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όταν ενημερωθεί για το εύρος και την έκτασή τους και προειδοποιεί «ότι διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει κατάλληλα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συνεπειών».
Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι επισημαίνουν ότι έχουν κινηθεί με μεγάλη σύνεση σε αυτή την υπόθεση και ότι αυτός είναι ο πρώτος γύρος κυρώσεων που ανακοινώνουν σε απάντηση τριών γύρων εμπορικών κυρώσεων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
Η γενικότερη ανησυχία πάντως στους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών έγινε πρόδηλη αμέσως μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο. Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στο ΥΠΕΞ με τους εξαγωγικούς φορείς υπό τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλο, όπου συμφωνήθηκε ένα σχετικό πρόγραμμα με ορίζοντα τριμήνου. Οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές -με βάση τα στοιχεία του 2013- εάν τελικώς περιληφθούν τα ελληνικά προϊόντα στον τελικό κατάλογο των απαγορεύσεων των εισαγωγών που ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση, υπολογίζονται περίπου σε 178 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους. Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.
Στις απώλειες αυτές, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος από την πιθανή μείωση θέσεων εργασίας στους κλάδους που θα πληγούν στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι εμπορικές συμφωνίες που οικοδομήθηκαν συχνά με πολλές δυσκολίες είναι πιθανό να χαθούν και να αντικατασταθούν από εμπορικούς εταίρους σε κράτη που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και επομένως δεν έχουν δεχθεί τα αντίποινα της Μόσχας, όπως αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έκανε γνωστό πως σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στα ελληνικά προϊόντα θα ζητήσει την υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν για την ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσεων της Ε.Ε., αφού ανακόπτονται οι προοπτικές συνολικά για τις εξαγωγές τροφίμων σε μια αγορά 144 εκατ. κατοίκων.
Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από Ε.Ε. έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη για τα ροδάκινα στην Πέλλα και την Ημαθία, εφόσον χθες δεν φορτώθηκαν ποσότητες και η συγκομιδή παρέμεινε στα ψυγεία. Οι έμποροι δεν θέλησαν να ξεκινήσουν τη διαδρομή, διακινδυνεύοντας να χρειαστεί να επιστρέψουν με γεμάτα τα φορτηγά, αν και από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ακύρωση των επιμέρους συμφωνιών. Περίπου το 50% των νωπών φρούτων από τις δύο περιοχές, αλλά και από την Πιερία, όπου τον Οκτώβριο θα βγουν τα ακτινίδια, εξάγεται στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης επισημαίνει ότι ενδεχόμενο εμπάργκο θα δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή, σε μια χρονιά που εξελίχθηκε ούτως ή άλλως καταστροφικά, εξαιτίας του χαλαζιού, των έντονων βροχοπτώσεων, της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν «πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτο Αυγουστή.
Βιομήχανοι: Πλήγμα και για χιλιάδες εταιρείες-«δορυφόρους» του κλάδου
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα έχει τελικά τις επιπτώσεις, που αρχικά φοβόταν ότι θα επιφέρει το εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης. «Εάν ωστόσο δεν πετύχουμε κάποια θετική εξέλιξη στο κομμάτι του αγροδιατροφικού τομέα, η απώλεια για το ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσια από την αξία των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου καθεαυτήν, γιατί στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν πολλές εταιρείες-δορυφόροι: εταιρείες μεταφορών και συσκευασίας, διαλογητήρια, ενέργεια/καύσιμα κτλ», εξηγεί ο κ. Σαββάκης.
Η γούνα παράπλευρο θύμα;
Μπορεί το εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα να επηρεάσει και τις εξαγωγές άλλων κλάδων προς τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα αυτόν της γούνας, δημιουργώντας στη ρωσική αγορά μια αρνητική προδιάθεση για εισαγωγές από χώρες της ΕΕ; ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Ηρακλή Καλλισθένη.
«Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία των Ρώσων υποψήφιων αγοραστών και θα είναι καταστροφικό, γιατί ο κλάδος έχει ήδη χάσει μεγάλες πωλήσεις. Περιοχές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια πουλούσαν 150-200 ‘κομμάτια’ την ημέρα, πλέον πουλάνε μόλις 50. Οι εύποροι Ρώσοι τουρίστες που κάποτε έρχονταν στην Ελλάδα όχι αποκλειστικά για τουρισμό, αλλά και για να αγοράσουν γούνες, έχουν μειωθεί σε αριθμό πάρα πολύ και τη θέση τους πήραν φτωχότεροι, που ζητούν να κάνουμε φθηνότερα τα ήδη φθηνά. Τα καταστήματα πια δεν πουλάνε και το εμπάργκο φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση» υπογραμμίζει.
Διαβάστε ακόμη:
Η αναλυτική λίστα του ρωσικού εμπάργκο
Ποια ελληνικά προϊόντα «σώζονται» από τις ρωσικές κυρώσεις
Τι σημαίνουν για τις επιχειρήσεις οι ρωσικές κυρώσεις;
Κοινό ευρωπαϊκό «μέτωπο» κατά του ρωσικού εμπάργκο