LIVE: Στο Μπρίντιζι έφτασε το Norman Atlantic – Σημαντική απόκλιση στις λίστες αγνοουμένων
- 02/01/2015, 09:51
- SHARE
Εστίες φωτιάς ακόμη στο πλοίο - Δύο οι επιβεβαιωμένα νεκροί Έλληνες επιβάτες του μοιραίου πλοίου - Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η εισαγγελία Πειραιά.
Τελευταία ενημέρωση: 14:57 π.μ. – Ανανεώστε τη σελίδα για να δείτε τις τελευταίες εξελίξεις
Συνεχίζεται η διασταύρωση στοιχείων των επιβαινόντων στο μοιραίου πλοίου Norman Atlantic, ενώ οι πληροφορίες για πολλούς παραμένουν ακόμη συγκεχυμένες.
«Ενενήντα είναι οι αγνοούμενοι του Norman Atlantic, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, 18 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλάδας» τόνισε πριν λίγο το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Tg5, διευκρινίζοντας ότι «ίδια ονόματα μπορεί και να έχουν συμπεριληφθεί στις ιταλικές λίστες περισσότερες από μια φορές, με ελαφρώς διαφορετική γραφή».
Με επίσημο έγγραφό του που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έγινε χθες το βράδυ γνωστό ότι λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων Ιταλικών Αρχών, ο Γεώργιος Δούλης δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών και είναι μεταξύ των ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επικοινώνησε χθες με τον γιο του Γ. Δούλη ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση.
Εν τω μεταξύ οι ιταλικές αρχές αναζητούν τα στοιχεία ενός ακόμα ατόμου η σορός του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει σε Έλληνα οδηγό φορτηγού. Οι ιταλικές αρχές ζήτησαν ήδη από τους φερόμενους ως συγγενείς του να μεταβούν στην Ιταλία για αναγνώριση. Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τέταρτο Έλληνα νεκρό, επιβάτη του πλοίου «Norman Atlantic».
Σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να μεταβούν στην Ιταλία αεροπορικώς οι συγγενείς των δέκα φερόμενων ως αγνοουμένων Ελλήνων επιβατών του πλοίου. Επισήμως από την ιταλική πλευρά έχουν ταυτοποιηθεί και γνωστοποιηθεί προς τις ελληνικές Αρχές δύο νεκροί Έλληνες επιβάτες του μοιραίου πλοίου, ενώ δέκα άτομα φέρονται ως αγνοούμενα.
Στο Μπρίντιζι το Norman Atlantic – Διεύρυνση της εισαγγελικής έρευνας
Πάντως, το πλοίο ρυμουλκήθηκε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Ένας από τους, εισαγγελείς που ανέλαβαν την έρευνα για την αποκάλυψη των αιτίων του δυστυχήματος, ο Έτορε Καρντινάλι, μεταβαίνει στο Μπρίντιζι, προκειμένου να ανέβει στο πλοίο και να εξακριβώσει αν υπάρχουν νεκροί στο αμπάρι του.
Tο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsa μετέδωσε ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος δύο εκπροσώπων της εταιρίας ΑΝΕΚ και δυο μελών του πληρώματος, με τις κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και πρόκλησης ναυαγίου εξ αμελείας.
Ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη κ. Μάμαλος, σε επικοινωνία με το News247.gr, επιβεβαίωσε ότι στο πλοίο υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς, όπως μεταδίδει ο ιταλικός Τύπος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον δεν έχει δέσει ακόμα στο λιμάνι προκειμένου να μπουν τα τεχνικά συνεργεία και να κάνουν επιτόπου έρευνα για τυχόν θύματα μέσα στο πλοίο.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι εντοπίστηκαν δύο ακόμα πτώματα στη θάλασσα. Δεν έχει ωστόσο καταστεί δυνατή η ανάσυρσή τους λόγω της κακοκαιρίας.
Το πλοίο έχει ήδη τεθεί υπό κατάσχεση και οι εισαγγελείς αναμένουν σημαντικές απαντήσεις από το «μαύρο κουτί», σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ήταν οι πρώτοι χειρισμοί μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, στις 4:30 το πρωί της περασμένης Κυριακής. Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νεκροί στο αμπάρι του πλοίου, αφού κάποιοι διασωθέντες έχουν αναφέρει ότι στο γκαράζ ταξίδευαν μετανάστες και οδηγοί, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να κοιμηθούν μέσα στα φορτηγά τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», ο κυβερνήτης Αρτζίλιο Τζακομάτσι, στην πολύωρη κατάθεσή του φέρεται να τόνισε ότι πρέπει να εξακριβωθεί πώς ακριβώς γέμισε η σωσίβια λέμβος η οποία μετέφερε προς εμπορικά πλοία, περίπου εξήντα επιβάτες.
Τι ενέργειες πρόκειται να πραγματοποίησει η εισαγγελία Πειραιά
Σειρά πολλαπλών ενεργειών, που έχουν να κάνουν με το αξιόπλοο του Norman Atlantic και με το κατά πόσον τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από πλευράς των ελληνικών αλλά και των ιταλικών Αρχών, περιλαμβάνει η προκαταρκτική εξέταση, που ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά για τα αίτια της τραγωδίας.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτό που -σε γενικές γραμμές- ζητεί η εισαγγελία Πειραιά είναι να διερευνηθεί πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα, αν υπήρχαν στο πλοίο όλοι οι μηχανισμοί πυρασφάλειας και σωστικά μέσα και να επισυναφθεί από τις ιταλικές Αρχές σχετική έκθεση αυτοψίας του «Norman Atlantic» και προνακριτικό υλικό, καθώς το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξένο έδαφος.
Βάση της συνθήκης Σένγκεν, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μπορεί να ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα, προανακριτικό υλικό και σχετικές εκθέσεις από τις ιταλικές Αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταποκριθούν. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε δεν αποκλείεται η εισαγγελία Πειραιά σε συνεννόηση με τον κεντρικό λιμενάρχη να ζητήσει κάποιες καταθέσεις.
Σημειώνεται ότι η εισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.
Εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το πλοίο είχε νοικιαστεί, βάσει ναυλοσυμφώνου, από την εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l και είχε ζητηθεί να συμπεριλαμβάνονται στο πλήρωμα, ως βοηθητικό προσωπικό, και κάποιοι Έλληνες, τους οποίους, ωστόσο, πλήρωνε η ΑΝΕΚ. Βάσει του ναυλοσυμφώνου, τα θέματα της ασφάλειας και του πληρώματος συνολικά βάραιναν την ιταλική εταιρεία.
Διαβάστε περισσότερα για τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic εδώ
«Δεν είμαι ήρωας» δηλώνει ο καπετάνιος του Norman Atlantic
«Θα ήθελα να μπορούσα να είχα σώσει όλους τους επιβάτες», δήλωσε ο καπετάνιος του Norman Atantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι του στην πόλη Σα Σπέτσια κοντά στην Γένοβα. Ο Τζιακομάτσι, στον οποίο έχει κοινοποιηθεί κλήση σε απολογία για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, ναυάγιο και τραυματισμό πρόσθεσε: «Είμαι πολύ κουρασμένος, μην με αποκαλείτε ήρωα, οι φιλοφρονήσεις δεν μου αρέσουν, δεν χρησιμεύουν. Τώρα έχω ανάγκη από ξεκούραση».
Χτες το απόγευμα ξεκίνησε η ρυμούλκηση του Norman Atlantic. Όπως τόνισε μέλος πληρώματος ρυμουλκού πλοίου που βρισκόταν στο σημείο της τραγωδίας, το μοιραίο πλοίο, που έχει δεθεί από χθες από ιταλικό ρυμουλκό με βοήθεια ειδικής ομάδας, έπλεε με 3,5 ναυτικά μίλια για το λιμάνι του Πρίντιζι.
Σε ελληνικό έδαφος τα ελληνικά μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic
Χτες το μεσημέρι έφτασαν στο λιμάνι της Πάτρας, με επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο από την Ιταλία, όλοι οι Έλληνες που αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου «Norman Atlantic» και αυτήν τη στιγμή γίνεται διασταύρωση στοιχείων και ταυτοποίηση από άνδρες του τοπικού Λιμεναρχείου. Συγγενείς των ναυτικών περίμεναν με αγωνία να δέσει το πλοίο και όταν άνοιξε ο καταπέλτης, έτρεξαν να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 26 άτομα, από τα 55 μέλη του πληρώματος, στα οποία περιλαμβάνονται και Ιταλοί. Σύμφωνα με τη ναυλώτρια εταιρεία, τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.
Ένα από τα μέλη του πληρώματος του «Norman Atlantic», ο αρχιθαλαμηπόλος Α. Δαμίγοςμίλησε στους δημοσιογράφους για τις ενέργειες του πληρώματος, από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά. Όπως είπε, «όλα τα μέλη του πληρώματος κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους και να βάλουμε τον κόσμο στο πάνω μέρος του πλοίου για να σωθεί». Και συνέχισε: «Καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και καθ’ όλη την διάρκεια της επιχείρησης ήμασταν εκεί και βοηθούσαμε τον κόσμο, παρόλο που ο ρόλος μας ήταν βοηθητικός και μείναμε μέχρι το τέλος. Φύγαμε τελευταίοι από το πλοίο και αυτό φαίνεται».
Όσον αφορά το «Norman Atlantic», είπε ότι το πλοίο ήταν υπερσύγχρονο και καινούργιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι το πλοίο δεν είχε περισσότερο φορτίο από όσο έπρεπε.
Σχετικά με τις λίστες των επιβατών, είπε ότι αυτές ήταν ακριβέστατες και πως έγιναν αναγραμματισμοί στην Ιταλία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «λέγαμε το όνομά μας στα Αγγλικά και το έγραφαν ανάποδα».