Αγορά: Αντίρροπες τάσεις για το μοντέλο της επανεκκίνησης | Fortunegreece.com

Αγορά: Αντίρροπες τάσεις για το μοντέλο της επανεκκίνησης

Αγορά: Αντίρροπες τάσεις για το μοντέλο της επανεκκίνησης
Κόσμος ψωνίζει με την μέθοδο click away σε καταστήματα της Κορίνθου, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων "ποντάρουν" οι επιχειρήσεις - Οι προκλήσεις και οι ευκαιρία για το τζίρο της πασχαλινής αγοράς.

Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων χθες, το μοντέλο επανεκκίνησης του λιανεμπορίου αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για το επιτελείο της κυβέρνησης, που αναμένεται σύντομα να προβεί σε ανακοινώσεις για την προετοιμασία της αγοράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακή άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων επίκειται άμεσα, από το Σάββατο ενώ αντίρροπες είναι οι τάσεις για το πως θα δρομολογηθεί το άνοιγμα της αγοράς κατά τις προσεχείς ημέρες. Καθώς πλησιάζει το Πάσχα αυξάνεται η ανησυχία του εμπορικού κόσμου, δεδομένου ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και το πρώτο lockdown επικρατεί αβεβαιότητα για το αν θα δημιουργηθούν συνθήκες ώστε αυτή τη φορά να διατεθεί το εμπόρευμα στο οποίο έχουν επενδύσει.

Πάντως το μερικό άνοιγμα της αγοράς δεν βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής, είπε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το ΙΟΒΕ ότι η αγορά είναι ενιαία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια στην επανεκκίνηση, χαρακτηρίζοντας λάθος ένα μοντέλο που θα δίνει προβάδισμα στα μικρά καταστήματα. Το τελευταίο πάντως προκρίνουν άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ εκπροσωπεί 680.000 εργαζόμενους σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις ενώ από την πλευρά του ο ΣΕΛΠΕ συγκεντρώνει δύναμη τζίρου 12 δισ. ευρώ εκφράζοντας πάνω από 150.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, που παρουσίασε χθες ο γενικός διευθυντής του, καθηγητής Νίκος Βέττας, προκύπτει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του λιανικού εμπορίου, αν και όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, η αγορά έχει πολλές ταχύτητες κι ενώ στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων σημειώθηκαν θετικές επιδόσεις οι εταιρείες που λειτουργούν καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν πτώση μέχρι και 50% σε πολλές περιπτώσεις ενώ κατά μέσον όρο οι απώλειες σ’ αυτούς τους κλάδους ξεπέρασαν το 35%. Επομένως η μονοψήφια πτώση δηλώνει ανθεκτικότητα μεν αλλά δεν αντανακλά τις τάσεις στο σύνολο της αγοράς.

Ο κ. Καρανίκας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη θέσπισης στοχευμένων μέτρων στήριξης των τομέων του εμπορίου που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις. Από την πλευρά του ο κ. Μακρής προέβλεψε ανακατατάξεις στην αγορά ως αποτέλεσμα των παρενεργειών της κρίσης, με αύξηση του ανταγωνισμού και της ελαστικότητας στην προσφορά εργασίας, καθώς επίσης και αξιοσημείωτες μεταβολές και διακυμάνσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών εξαιτίας της χρήσης ψηφιακών καινοτομιών που θα αλλάξουν τα δεδομένα τα επόμενα χρόνια στο εμπόριο. Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Κωνσταντίνος Μαχαίρας, αναφέρθηκε στις μεγάλες δομικές αλλαγές που επιφέρει η ψηφιοποίηση και η ανάπτυξη του e-grocery αλλάζοντας άρδην τον χάρτη στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

font