Αγορά παιχνιδιού: Πάσχα χωρίς τους περιορισμούς των «ραντεβού»
- 19/04/2022, 09:48
- SHARE
Πυκνώνει η εμπορική κίνηση στα καταστήματα παιχνιδιών, καθώς παρά την αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον, δεν χωρούν περικοπές στα πασχαλινά δώρα και τις λαμπάδες για όλες σχεδόν τις οικογένειες, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Μεγάλες αλυσίδες, όπως Jumbo και Μουστάκας αλλά και μικρότερες, Ζαχαριάς, Max Stores και συνοικιακά καταστήματα όπως βιβλιοπωλεία και boutique παιδικών ειδών, όπως και μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών, ακόμη και supermarket διεκδικούν μερίδιο στην πίτα της αγοράς, που λειτουργεί φέτος χωρίς τους περιορισμούς του υβριδικού μοντέλου. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά παιχνιδιού κινήθηκε μετ’ εμποδίων (με lockdown και τα μοντέλα click inside και click in shop) από το 2020 που εμφανίστηκε η πανδημία.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εμπορική κίνηση στα καταστήματά τους έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες ενώ περιμένουν κορύφωση από σήμερα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη, καθώς καταβάλλονται μισθοί και Δώρα. Προσβλέπουν σε τόνωση της ρευστότητάς τους προκειμένου να διαχειριστούν τα αυξημένα κόστη. Εξάλλου, αν και τα στοιχεία από τις μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου δείχνουν ότι διατηρούνται οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης πωλήσεων το 2022 και παρά το γεγονός ότι το 2021 η αγορά στο σύνολό της αντιμετώπισε την κρίση χωρίς σημαντικές απώλειες η παραγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒΠΠΑ (Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών), οι εξελίξεις στην Ουκρανία προκάλεσαν νέο σοκ σε μια περίοδο που οι επιχειρηματίες ήλπιζαν σε μία πιο ήσυχη χρονιά η οποία θα μας οδηγούσε σιγά – σιγά στην κανονικότητα. Δυστυχώς, όπως σημειώνει, οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της βενζίνης αυξήθηκαν με ανησυχητικό ρυθμό. «Η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού έχει τεράστιο αντίκτυπο στα διαθέσιμα εισοδήματα πολλών νοικοκυριών. Το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη φέρνει καταιγίδα αυξήσεων στο καλάθι της νοικοκυράς, μειώνοντας αισθητά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό οι παραγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τεράστιες αυξήσεις, αλλά και ελλείψεις σε πρώτες ύλες, καθώς και με καθυστερήσεις παράδοσης των εισαγόμενων προϊόντων, με υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα κόστη. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η κίνηση των καταναλωτών ήταν υποτονική και στα καταστήματα παιχνιδιών, βρεφικών, ειδών δώρου, από την αρχή του έτους προκαλώντας αβεβαιότητα η οποία οδήγησε τους λιανέμπορους στην καθυστέρηση ή αναβολή του προγραμματισμού των παραγγελιών τους.
Εκτιμά ωστόσο ότι το Πάσχα δίνει στην αγορά μια ευκαιρία να «ανασάνει».