Αγοράστε ελληνικές τράπεζες, προτρέπει η UBS τους επενδυτές

Αγοράστε ελληνικές τράπεζες, προτρέπει η UBS τους επενδυτές
A sign and logo of the Swiss giant banking UBS is seen in Lausanne on February 6, 2024. Swiss banking giant UBS said on February 6, 2024 it would hand shareholders up to 1 billion US dollars in share buybacks as it posted a smaller-than-expected quarterly loss stemming from the costs of absorbing fallen rival Credit Suisse. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο «αναμένεται κεφαλαιακή άνοδος από 26% έως 51% και σημαντική δυναμική διανομής».

Την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε την Τρίτη η UBS, με τον επενδυτικό οίκο να δίνει σύσταση αγοράς (buy) για τις 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας μας και να υποστηρίζει πως προσφέρουν περιθώρια κέρδους έως και 51%.

Οι τιμές-στόχοι που δίνει η UBS για τις 4 συστημικές τράπεζες είναι οι εξής:

Ως κορυφαίες επιλογές της UBS αναφέρονται η ΕΤΕ (λόγω ισχυρού χαρτοφυλακίου, υψηλής κερδοφορίας και ευελιξίας κεφαλαίου) και Τράπεζα Πειραιώς (λόγω δυναμικής επαναξιολόγησης, σταθερής κερδοφορίας, κορυφαίας θέσης στις καταθέσεις λιανικής και επιχειρηματικών δανείων).

Οι αναλυτές της έκθεσης σημειώνουν πως στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο «αναμένεται κεφαλαιακή άνοδος από 26% έως 51% και σημαντική δυναμική διανομής».

Μερίσματα

Η UBS υποστηρίζει πως η δυνατότητα διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες είναι ένα κομβικό σημείο πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Τα σχέδια φαίνονται συντηρητικά, καθώς οι διανομές ξεκινούν από 10%-30% και αυξάνονται προς το 50% σε μια περίοδο 3 ετών. : Αναμένεται σταθερή κερδοφορία με εκτιμώμενο κεφάλαιο διαθέσιμο για διανομή μέχρι το 2026 που θα μπορούσε να φτάσει το 60% της χρηματιστηριακής αξίας.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΔ) έχουν μειωθεί στο 4.4%, ενώ οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Υποχρεώσεις (ΔΑΦ) στο κεφάλαιο CET1 αναμένεται να μειωθούν από 58% σε 35% έως το 2026».

Ισχυρή αύξηση των επιχειρηματικών δανείων

Η έκθεση προσθέτει πως ελληνικές τράπεζες ωφελούνται σημαντικά από το ελληνικό story ανάκαμψης και την αύξηση του εταιρικού δανεισμού.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα συναρπαστικό story μακροοικονομικής ανάκαμψης και διατηρούμε την εκτίμησή μας για ανάπτυξη της τάξης του 2,5% φέτος και 3% το 2025».

Ελκυστικές αξιολογήσεις

Σχετικά με την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, οι αναλυτές αναφέρουν πως «οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ελκυστικές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές (EM).

Το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) είναι υψηλό, κυμαινόμενο από 16% έως 21%, σε σύγκριση με μια απόδοση δεκαετούς ομολόγου 3.7%».

Τα ρίσκα

Σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, η UBS εκτιμά:

  • Σχέδια Διανομής: Κίνδυνοι για την προγραμματισμένη αύξηση των διανομών και την επιστροφή υπερβολικού κεφαλαίου.
  • Ποιότητα Κεφαλαίου: Συνεχιζόμενη μείωση των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Υποχρεώσεων (ΔΑΦ) επηρεάζει το κεφάλαιο CET1.
  • Μακροοικονομική Ανάκαμψη: Εξάρτηση από τη συνεχιζόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη και την αξιοποίηση των ταμείων RRF.
  • Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο (NIM) και Επιτόκια: Ευαισθησία στη μείωση των επιτοκίων, αν και μετριάζεται από τις αντισταθμιστικές δραστηριότητες.
  • Πιστωτικός Κίνδυνος: Αυξημένα δάνεια σταδίου 3 και περιορισμένη ιστορικότητα απόδοσης μετά την κρίση.
  • Ανάπτυξη Εσόδων από Τέλη: Εξάρτηση από τη βελτίωση της δημιουργίας εσόδων από τέλη.
  • Αποτελεσματικότητα Κόστους: Διατήρηση χαμηλών δεικτών κόστους προς εισόδημα εν μέσω πιθανών πιέσεων κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: