Αγορές: 7 στους 10 καταναλωτές προτιμούν προϊόντα από… δεύτερο χέρι

Αγορές: 7 στους 10 καταναλωτές προτιμούν προϊόντα από… δεύτερο χέρι
Online shopping. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο τζίρος των μεταχειρισμένων ειδών ξεπέρασε τα 10,452 εκατ. ευρώ.

Η αειφόρος διαβίωση έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στις αυξανόμενες παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με το κλίμα της Γης και το περιβάλλον.

Από την αλλαγή δίαιτας μέχρι την υιοθέτηση μιας σειράς διαφορετικών τακτικών χωρίς απορρίμματα, τις αγορές από δεύτερο χέρι και με τη σειρά της, το μεταχειρισμένο ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει γίνει σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τις καθημερινές τους αγορές. Για τους συνειδητοποιημένους αγοραστές, επιτρέπει μια πιο ηθική μέθοδο κατανάλωσης, ενώ για άλλους, μπορεί απλώς να προκαλέσει μια φαγούρα για να κατέχουν διαχρονικά vintage εμπορεύματα.

Τα είδη μόδας και ένδυσης αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των ειδών που επαναπωλούνται σε όλο τον κόσμο, με την αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων από μόνη της να αναμένεται να φτάσει τα 350 δις. δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2028. Πέρα από την ένδυση, ωστόσο, μια άλλη κατηγορία Τα μεταχειρισμένα αγαθά υψηλής ζήτησης εξυπηρετούν το σκοπό της ψυχαγωγίας. Βιβλία, ταινίες, μουσική και παιχνίδια αποτελούσαν τη δεύτερη πιο δημοφιλή κατηγορία μεταχειρισμένων προϊόντων μεταξύ των αγοραστών στην Κίνα και τη Γαλλία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το διαδικτυακό επανεμπόριο –συμπεριλαμβανομένου όλων των κατηγοριών– αναμένεται να φτάσει τα 275 δις. δολάρια ΗΠΑ σε όγκο μεταπώλησης έως το 2028. Έως και 33% των καταναλωτών στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ιστότοπους διαδικτυακής μεταπώλησης το 2023. Όταν πρόκειται για το γιατί οι καταναλωτές ψωνίζουν παγκοσμίως μεταχειρισμένα, οι περισσότεροι χρήστες ανέφεραν την εξοικονόμηση χρημάτων ως τον κύριο λόγο τους για να αγοράσουν περισσότερα μεταχειρισμένα αντικείμενα. Η ποικιλία των επιλογών και η μοναδικότητα που προσφέρει ήταν επίσης σημαντικός μοχλός για πολλούς.

Σύμφωνα με το Consumer Insights της Statista, οι καταναλωτές Gen Z και Gen Y έχουν μεγαλύτερη τάση να αγοράζουν μεταχειρισμένα αγαθά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 70% και το 68% των χρηστών Gen Z και Gen Y, αντίστοιχα, δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο τους τελευταίους 12 μήνες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από τη Gen X και τους ερωτηθέντες baby boomer στην έρευνα Consumer Insights, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αγοράσει μεταχειρισμένα προϊόντα. Αυτό τονίζει τον αντίκτυπο των νεότερων χρηστών στην αναδυόμενη τάση επανεμπορίου, ιδιαίτερα καθώς οι νεότεροι χρήστες είναι γνωστό ότι οδηγούν τις τάσεις στο διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο τζίρος των μεταχειρισμένων ειδών ξεπέρασε τα 10,452 εκατ. ευρώ από 9,79 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο καταγράφοντας τριμηνιαία μεταβολή +6,7%. Για το σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 18,11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2023, όπου είχε διαμορφωθεί σε 17,37 δισ. ευρώ και αύξηση 15,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 που είχε διαμορφωθεί σε 15,69 δισ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 6,57 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2023, όπου είχε διαμορφωθεί σε 6,31 δισ. ευρώ και αύξηση 22,8% σε σχέση με τον πρώτο τρίμηνο του 2024 που είχε διαμορφωθεί σε 5,35 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: