Αγορές: Γιατί οι σορτάκηδες «χτυπάνε» τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες; – Οι μεγαλύτερες πωλήσεις τον Αύγουστο

Αγορές: Γιατί οι σορτάκηδες «χτυπάνε» τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες; – Οι μεγαλύτερες πωλήσεις τον Αύγουστο
Photo: pixabay.com
H αεροπορική βιομηχανία, η οποία είναι κυκλική και στενά συνδεδεμένη με τις μακροοικονομικές τάσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση.

Οι σορτάκηδες είχαν στο στόχαστρό τους τις αεροπορικές εταιρείες τον Αύγουστο, καθώς αυξάνεται η απαισιοδοξία απέναντι σε έναν τομέα που μαστίζεται από μειώσεις κερδών και αυξήσεις τιμών, όπως έδειξε έκθεση της εταιρείας δεδομένων και τεχνολογίας Hazeltree την Τετάρτη.

Σημειώνεται πως για να ποντάρουν σε μια πτώση της τιμής της μετοχής, οι traders δανείζονται τις μετοχές σε υψηλότερη τιμή για να επωφεληθούν όταν τις αγοράσουν πίσω σε φθηνότερη τιμή. Όσο πιο «πολυπληθής» είναι ένα short ποντάρισμα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κεφαλαίων που το σορτάρουν.

Η American Airlines κατέλαβε την πρώτη θέση με το μεγαλύτερο πλήθος short για τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hazeltree, ενώ η JetBlue ήρθε στην όγδοη θέση από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, ο ιδιοκτήτης της British Airways, International Consolidated Airlines, ήρθε στην έβδομη θέση για τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και η Wizz Air χτύπησε την κορυφή της κατάταξης με τον μεγαλύτερο συνωστισμό για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέφερε η έκθεση.

Η American Airlines, η JetBlue, η Wizz Air και η International Consolidated Airlines Group δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών έχουν δυσκολευτεί φέτος, καθώς οι αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν περιορισμένη προσφορά νέων αεροσκαφών και αύξηση του κόστους εργασίας.

Ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές λένε ότι η αεροπορική βιομηχανία, η οποία είναι κυκλική και στενά συνδεδεμένη με τις μακροοικονομικές τάσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση, καθώς η ταξιδιωτική ζήτηση μετά την πανδημία του Covid-19 σταθεροποιείται και οι καταναλωτές γίνονται πιο ευαίσθητοι στις τιμές.

Η Wizz Air έχει επισημανθεί από τους αναλυτές ως μία από τις χειρότερες επιδόσεις της αγοράς, καθώς αντιμετωπίζει ελέγχους κινητήρων, καθηλώνοντας στο έδαφος έναν αριθμό του στόλου Airbus της και προκλήσεις που συνδέονται με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και επηρεάζουν τα δρομολόγιά της.

Οι έμποροι έλαβαν επίσης στοιχήματα κατά των τραπεζών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, αναφέρει η έκθεση της Hazeltree, με την Goldman Sachs να είναι η ένατη πιο πολυσύχναστη αμερικανική μετοχή μεγάλης κεφαλαιοποίησης για τους σορτάκηδες.

Μια σειρά από κερδοσκόπους παίρνουν βραχυπρόθεσμα στοιχήματα από ενεργούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έως αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ήταν εξίσου long και short σε τομείς όπως οι βιομηχανικοί που περιλαμβάνουν αεροπορικές εταιρείες, ήταν short στις τράπεζες τον Αύγουστο, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση της Morgan Stanley που εξυπηρετεί τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν ένας από τους τομείς μετοχών με τις περισσότερες καθαρές πωλήσεις τον Αύγουστο, έδειξε η έκθεση της Morgan Stanley με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου.

Τα hedge funds πούλησαν μετοχές παγκοσμίως τον Αύγουστο «εν μέσω της συνεχιζόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας και της αστάθειας των αγορών», αναφέρει η έκθεση της Morgan Stanley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com