Αγορές και κυβερνητικά στελέχη με το βλέμμα στις αμερικανικές κάλπες

Αγορές και κυβερνητικά στελέχη με το βλέμμα στις αμερικανικές κάλπες
Washington, USA - February 20: Republican Party and Democratic Party logos on United States of America political map. USA flag. US presidential elections. High quality photo Photo: Shutterstock
Προετοιμασία στην Αθήνα ενόψει της αμφίρροπης μάχης Χάρις-Τραμπ. Το ρίσκο για τις αγορές.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια αμφίρροπη εκλογική μάχη μεταξύ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει εντύπωση η αγωνία για την έκβαση αυτής της αναμέτρησης σε όλο τον κόσμο, των αγορών συμπεριλαμβανομένων και με την Αθήνα να έχει ειδικό ενδιαφέρον ειδικά για τις θέσεις του επόμενου πλανητάρχη γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, την άμυνα και τις επενδύσεις.

Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να πριμοδοτείται συλλήβδην η ομάδα των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικάνων λόγω πολιτικών συγκλίσεων και μόνο. Δεν πρέπει με άλλα λόγια να δραματοποιείται δυνητική εκλογή Τραμπ δεδομένης της πρότερης εμπειρίας από τους χειρισμούς του σε θέματα με ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, έχουν οικοδομηθεί στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών. Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά σημειώνεται επίσης ότι και επί Τραμ ελήφθησαν αποφάσεις που δεν ήταν προς το συμφέρον της Τουρκίας, όπως ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα των F-35.

Επίσης, σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό να επιχειρήσουν εκ νέου διπλωματική σύγκλιση Ισραηλινών και Αράβων αντί να εμπλακούν δραστικά στη διένεξη Ισραήλ Παλαιστίνης την ώρα που οι Δημοκρατικοί δεν φαίνεται να προτίθενται να υποστηρίξουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη μεριά η Ευρώπη προετοιμάζεται για δυνητικές εξελίξεις σε θέματα στρατηγικής άμυνας αλλά και οικονομίας ενόψει δυνητικών μέτρων προστατευτισμού από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε περίπτωση που ακολουθηθεί πολιτική οικονομικού απομονωτισμού από τη νέα διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό η εκλογική μάχη Χάρις-Τραμπ στις ΗΠΑ απασχολεί τράπεζες, επενδυτές, επιχειρηματίες και αγορές.

Η UBS εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των εκλογών τόσο στον τομέα του εμπορίου, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, όσο και της άμυνας. Δυνητική προεδρία Κάμαλα Χάρις θα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέχεια της πολιτικής Μπάιντεν, που σημαίνει χαμηλότερης έντασης κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ενώ δυνητική προεδρία Τραμπ δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα, για ενδεχόμενο αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο στις αγορές.

Πάντως η Deutsche Bank, που εξετάζει τις αντιδράσεις των αγορών σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνει ότι το 2016 η αντίδραση αντικατόπτριζε ένα σοκ από τη νίκη Τραμπ που δεν ήταν προβλέψιμη σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα η μάχη είναι αμφίρροπη οπότε δεν προβλέπεται ανάλογη αντίδραση από τις αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές, που εκτιμούν ως πιο σημαντική την επιρροή του νέου προέδρου στο Κογκρέσο που σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: