«Αγρίεψε» η Γερμανία και απειλεί με κυρώσεις για το προσφυγικό
- 19/02/2016, 14:29
- SHARE
Όχι στα εθνικά μέτρα για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών – Στο στόχαστρο η Αυστρία.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να μην λάβουν εθνικά μέτρα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών που θα μεταθέσουν το βάρος στη Γερμανία και απείλησε ότι, αν το κάνουν, θα υπάρξουν συνέπειες. «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για έναν ευρωπαϊκό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση όσο [αυτός ο τρόπος] θα εγγυάται επίσης ότι θα επιτύχει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή του κοινοβουλίου).
«Όμως, αν κάποιες χώρες προσπαθήσουν μονομερώς να μεταθέσουν το συλλογικό πρόβλημα στην πλάτη της Γερμανίας, θα ήταν απαράδεκτο και δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες από την πλευρά μας μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως η Γερμανία «θα αντιμετωπίσει πιο αυστηρά» τους μετανάστες που φθάνουν λέγοντας πως χρειάζονται προστασία από τον πόλεμο ή τις διώξεις αλλά στην πραγματικότητα έρχονται για άλλους λόγους, ή προσπαθούν να παρατείνουν τη διαμονή τους χρησιμοποιώντας τεχνάσματα ή πλαστά έγγραφα.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη πως είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν της ΕΕ για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό.
Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δείχνει, ωστόσο, πως το 58% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της επανασύστασης των συνοριακών ελέγχων προκειμένου να κρατηθούν μακριά οι πρόσφυγες, ακόμη και αν αυτό προκαλεί δυσκολίες στα ταξίδια ή στις μεταφορές φορτίων στην Ευρώπη. Η δημοσκόπηση Politbarometer για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF δείχνει πως το ένα τρίτο και πλέον των Γερμανών είναι αντίθετο με αυτούς τους ελέγχους.
Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως μόλις λίγο πάνω από το 50% των Γερμανών αμφιβάλλουν κατά πόσον θα είναι δυνατή η ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.
Λίγοι περισσότεροι από ένας στους δύο πιστεύουν πως η Γερμανία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Σε ισχύ οι ποσοστώσεις εισόδου μεταναστών στην Αυστρία
Η Αυστρία συνεχίζει πάντως παρά τις προειδιοποιήσεις να προχωράει σε μονομερείς ενέργειες. Έτσι οι ημερήσιες ποσοστώσεις εισόδoυ μεταναστών στο αυστριακό έδαφος, που ανακοινώθηκαν προχθές από τη Βιένη, τέθηκαν σήμερα σε ισχύ όπως προβλεπόταν, ένα μέτρο ουσιαστικά εικονικό σε αυτό το στάδιο, καθώς η μεταναστευτική ροή έχει σταματήσει στο σημείο αυτό λόγω κακοκαιρίας.
Από τις 07.00 ώρα Γκρίνουιτς (09.00 ώρα Ελλάδας), η Αυστρία δεν δέχεται περισσότερους από 80 αιτούντες άσυλο ημερησίως, καθώς και 3.200 μετανάστες σε καθεστώς τράνζιτ. Όλοι πρέπει να παρουσιάζονται στο φυλάκιο του Σπίλφελντ, στα αυστρο-σλοβενικά σύνορα.
Ωστόσο, «ουδείς μετανάστης έχει φθάσει στο αυστριακό έδαφος από χθες (Πέμπτη) στις 11.00 ώρα Γκρίνουιτς λόγω της κακοκαιρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φριτς Γκρούντνιγκ, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Η αυστριακή κυβέρνηση δηλώνει «ικανοποιημένη» με το μέτρο αυτό και ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμόσει ακόμη ισχυρότερους περιορισμούς στο μέλλον.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε χθες αγανάκτηση για τη απόφαση αυτή και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το ανώτατο όριο στις αιτήσεις ασύλου παραβιάζει το ευρωπαϊκό και διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η απόφαση για την επιβολή ημερήσιου ανώτατου ορίου στην είσοδο αιτούντων άσυλο και μεταναστών σε καθεστώς τράνζιτ που ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εξελήφθη από τους ευρωπαίους εταίρους ως υπονόμευση της γερμανικής πρόσκλησης για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με την Τουρκία.
Η Βιένη αιτιολόγησε την επιβολή του ημερήσιου ανώτατου ορίου εισδοχής αιτούντων άσυλο από την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακόψει σε διαρκή βάση τη μεταναστευτική ροή και να συμφωνήσει σε έναν μόνιμο μηχανισμό κατανομής, που πρότεινε η Γερμανία.
Η Αυστρία, που ενίσχυσε τους ελέγχους της σε δώδεκα συνοριακά φυλάκια με τη Σλοβενία και την Ιταλία, εκτιμά ότι δεν θα μπορεί να δεχτεί περισσότερους από 37.500 νέους αιτούντες άσυλο φέτος, μετά την καταγραφή 90.000 αιτήσεων πέρυσι, ποσοστό που αντιστοιχεί πάνω από το 1% του πληθυσμού αυτής της μικρής χώρας των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.