«Αγχωμένες» οι αγορές από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

«Αγχωμένες» οι αγορές από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Οι αγορές αναμένουν τις επόμενες μέρες τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού κατά τον Σεπτέμβριο.

Στον «απόηχο» των αποφάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών κινούνται για τη Δευτέρα τα ξένα χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αναμένουν για την τρέχουσα εβδομάδα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της, ωστόσο «έδειξε» προς τη διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ευρώπη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) όσο και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεγάλη μερίδα των επενδυτών αναμένει πως η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Για τη Δευτέρα με ενδιαφέρον θα καταγραφεί η έκθεση του οικονομικού ινστιτούτου Ifo για το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι αγορές αναμένουν τις επόμενες μέρες τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού κατά τον Σεπτέμβριο, με τις σχετικές ανακοινώσεις από τη Γερμανία (την Πέμπτη) και την Ευρωζώνη (την Παρασκευή) να βρίσκονται ψηλά στην προσοχή των αναλυτών.

Ακόμα, την Παρασκευή αναμένονται οι ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που θεωρείται ως η «αγαπημένη» μέτρηση της Fed για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com