Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Κίνα, για τόνωση της οικονομίας

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Κίνα, για τόνωση της οικονομίας
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι παγκόσμιοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην εξαγωγική κυριαρχία της Κίνας.

Η Κίνα αιφνιδίασε τις αγορές μειώνοντας τη Δευτέρα το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής και τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς της, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι περικοπές έρχονται αφού η Κίνα ανακοίνωσε ασθενέστερα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο την περασμένη εβδομάδα και οι κορυφαίοι ηγέτες της συναντήθηκαν για μια ολομέλεια που πραγματοποιείται περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Η χώρα βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού και αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη κρίση ακινήτων, την εκτίναξη του χρέους και το αδύναμο καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα.

Οι εμπορικές εντάσεις αναζωπυρώνονται επίσης, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην εξαγωγική κυριαρχία της Κίνας.

«Η περικοπή σήμερα είναι μια απροσδόκητη κίνηση, πιθανότατα λόγω της απότομης επιβράδυνσης της αναπτυξιακής δυναμικής το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και της έκκλησης για “επίτευξη του φετινού στόχου ανάπτυξης” μέχρι την τρίτη ολομέλεια» είπε στο Reuters ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει το αντίστροφο επιτόκιο επτά ημερών στο 1,7% από 1,8% και θα βελτιώσει επίσης τον μηχανισμό των πράξεων ανοικτής αγοράς.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Κίνα μείωσε τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς με το ίδιο περιθώριο κατά τον μηνιαίο καθορισμό. Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) μειώθηκε στο 3,35% από 3,45% προηγουμένως, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε στο 3,85% από 3,95%.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην PBOC δήλωσε ότι η «αποφασιστική» μείωση του επιτοκίου δείχνει την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει την ανάκαμψη και ότι ήταν σε απάντηση στους στόχους της ολομέλειας για την επίτευξη του φετινού στόχου ανάπτυξης.

Η PBOC προέβη επίσης σε προσαρμογές στο πρόγραμμα δανεισμού της, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις για τις εξασφαλίσεις των δανείων της μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης θα μειωθούν από τον Ιούλιο.

Αυτό, είπαν οι αναλυτές, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κατέχουν λιγότερα μακροπρόθεσμα ομόλογα για τις ανάγκες εξασφάλισης και θα μπορούν να πωλούν ή να εμπορεύονται περισσότερα, βοηθώντας την κεντρική τράπεζα στην αποστολή της να θέσει ένα πάτωμα κάτω από τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, να περιορίσει τη φούσκα των ομολόγων και να αποκτήσει μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com