Airbnb: Πότε θα φορολογούνται σαν τα ξενοδοχεία

Airbnb: Πότε θα φορολογούνται σαν τα ξενοδοχεία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Σε ΦΠΑ θα υπόκεινται τα ακίνητα που διατίθενται για Airbnb, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Από πότε θα ισχύει.

Αλλαγές στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ότι “τη θέλουμε, αλλά έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε διάφορες περιοχές”. Δήλωσε πως θα υπάρξει παρέμβαση “ενάντια στην ασύδοτη βραχυχρόνια μίσθωση” και ανακοίνωσε πως “από τον Ιανουάριο τα σχετικά εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια”.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή, επανέλαβε ότι “οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα”. Επ’ αυτού είπε ότι θα ανακοινωθούν δέκα μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι ως προς τα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα αυτών που ήδη έχουν εξαγγελθεί, και τα οποία όμως, όπως είπε, είναι σημαντικά.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και στην έμφαση που δίνεται ειδικά προς διευκόλυνση των νέων.

«Ως προς το AirBNB είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε καλύτερη ισορροπία ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλη πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε τονίζοντας ωστόσο πως στόχος δεν είναι «να σκοτώσουμε έναν θεσμό» που έχει οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Tι αλλάζει στις αγοραπωλησίες ακινήτων 

Πλέον, οι αγοροπωλησίες θα γίνονται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή κατάθεση ή έμβασμα κλπ.,  το οποίο και θα αποτυπώνει ο συμβολαιογράφος στην πράξη της αγοραπωλησίας.

Ουσιαστικά με αυτή την παρέμβαση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει φρένο στις συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», αλλά και να διευκολύνει τους ελέγχους της εφορίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, αλλά και θα παταχθεί άλλη μια εστία φοροδιαφυγής στην κτηματαγορά. Από τη μία, οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις αγοροπωλησίες ακινήτων διασφαλίζουν ότι όλα θα γίνονται νομότυπα, ώστε η εφορία να εισπράττει το μερίδιο της.

Έτσι, καταθέσεις, μετρητά κλπ δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ακίνητων. Άλλωστε η κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών στην τράπεζα, για μια απλή συναλλαγή είναι αδύνατη (χωρίς “πόθεν εσχες”) αλλά, πλέον, οι συμβολαιογράφοι και η εφορία δεν θα τα αποδέχονται στα συμβόλαια.

Η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό μέσο, δηλαδή έμβασμα, μεταφορά ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό κλπ και μάλιστα, για το σύνολο του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο. «Φύλακες» σε αυτή την υπόθεση θα είναι οι συμβολαιογράφοι που θα πρέπει να αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως καταβλήθηκε το τίμημα της αγοραπωλησίας του ακινήτου, με συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή τον αριθμό της ηλεκτρονικής πληρωμής ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Συμφωνίες με μετρητά και χρήματα στο χέρι δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Τι αλλάζει στη φορολόγηση των Airbnb

Πλέον, όσοι εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση από τρία ακίνητα και πάνω θα πληρώνουν ΦΠΑ αλλά και όλα τα τέλη που καταβάλουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει ένα διπλό στόχο: Να αυξήσει τα έσοδά της και να διαχωρίσει τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή αυτούς που νοικιάζουν σπίτι και συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τα AirBnB, από τους «επαγγελματίες ξενοδόχους».

Πλέον, όσοι εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση τρία ακίνητα και πάνω θα πληρώνουν Φ.Π.Α. αλλά και όλα τα τέλη που καταβάλουν οι ξενοδόχοι και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έτσι, για την ώρα κλείνει μέχρι εκεί η κυβερνητική παρέμβαση στα Airbnb και δεν ανοίγει το κρίσιμο θέμα του περιορισμού των αδειών και των ημερών που μπορεί να διατίθενται σπίτια σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Υπενθυμίζεται τέλος, οτι βάσει της νομοθεσίας, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου εξομοιώνεται με εισόδημα από μακροχρόνιες μισθωσεις ακίνητης περιουσίας και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Εξαγγελία-έκπληξη Μητσοτάκη: Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι τριετίες – Όλα τα μέτρα για την οικονομία