Αισιόδοξα μηνύματα από τη Fitch για την ελληνική οικονομία – Τα «συν» και οι «ανησυχίες»
- 16/10/2024, 09:46
- SHARE
Αισιόδοξη για την Ελλάδα εμφανίζεται σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch Ratings, επισημαίνοντας παράλληλα ευπάθειες και δυσλειτουργίες που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς το οικονομικό της μέλλον.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, το rating της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης, που ξεπερνούν τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒΒ», καθώς επίσης και υψηλή αξιοπιστία, η οποία πηγάζει από το γεγονός πως πρόκειται για μια χώρα μέλος της ΕΕ.
Τα παραπάνω αντισταθμίζονται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, από το γεγονός πως οι σκιές της κρίσης χρέους εξακολουθούν να πέφτουν πάνω στη χώρα. Το υψηλό δημόσιο χρέος, η ανεργία και η χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τους στόχους λόγω των συνετών πολιτικών και της δυναμικής ανάπτυξης.
Ο Fitch αναμένει τη συνέχιση των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών, υποστηριζόμενες από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (με επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής). Ορισμένοι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις δαπανών εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά «συνολικά αναμένουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια» σημειώνει ο οίκος.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί κατά πάνω από 50 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2026 από το υψηλό του 206% το 2020, γεγονός που θα αποτελεί μια από τις πιο απότομες μειώσεις στον κόσμο. Αν και το χρέος εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του μέσου όρου των χωρών που αξιολογούνται με «BB», οι κίνδυνοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι περιορισμένοι, λόγω του ευνοϊκού προφίλ του, των σταθερών συνθηκών χρηματοδότησης και του σημαντικού αποθέματος μετρητών (περίπου 14% του ΑΕΠ).
Ως εκ τούτου, η μακροοικονομική εικόνα είναι σταθερή, εκτιμά η Fitch και συνεχίζει: Η ανάπτυξη συνέχισε να υπερβαίνει αυτή του μεγαλύτερου μέρους της υπόλοιπης ευρωζώνης, με την οικονομική δυναμική να καθοδηγείται από τις ισχυρές τουριστικές και επενδυτικές εισροές.
Οι δημόσιες επενδύσεις που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ θα δώσουν πρόσθετη ώθηση. Η αγορά εργασίας υπήρξε ένας άλλος μοχλός των πρόσφατων μακροοικονομικών επιδόσεων, με την ανεργία να υποχωρεί στα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα έως το 2025-2026. Τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα χρηματοδοτούνται κυρίως από αυξανόμενες ΑΞΕ και εισροές κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος, μειώνοντας τις εξωτερικές ευπάθειες.
Αναβάθμιση αν…
- Υπάρξει σημαντική μείωση του χρέους, που θα οφείλεται, για παράδειγμα, στη δημοσιονομική εξυγίανση.
- Υπάρξει ανάπτυξη: Βελτίωση των επιδόσεων μεσοπρόθεσμα λόγω, για παράδειγμα, της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Υποβάθμιση αν…
- Υπάρξει ανοδική τάση του χρέους λόγω, για παράδειγμα, διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, παρατεταμένης ασθενούς ανάπτυξης ή υλοποίησης σημαντικών ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
- Σοβαρό δυσμενές σοκ που επηρεάσει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα.