Άνοδο ως και 42% προβλέπει η Goldman Sachs για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
- 06/06/2023, 10:48
- SHARE
Άνοδο ως 42% εκτιμά για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με πρόσφατο «αισιόδοξο» ενημερωτικό της σημείωμα η Goldman Sachs. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος θέτει τιμές στόχους για την Alpha Βank στο 1,7 ευρώ (+42%), για τη Eurobank στo 1,55 ευρώ (+16%), για την Τράπεζα Πειραιώς στο 2,75 ευρώ (21%) και για την Εθνική Τράπεζα στα 6,20 ευρώ (+21%).
Επισημαίνει δε σειρά θετικών καταλυτών, όπως:
(1) πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου σε IG-status (επενδυτική βαθμίδα) το β’ εξάμηνο του 2023,
(2) περιθώριο για επί τα βελτίω αναθεωρήσεις (η GS είναι περίπου 12% μπροστά από το Reuters για τα EPS 2024) και
(3) περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την επαναφορά των μερισμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023, υπερβαίνοντας κατά 24% τις προβλέψεις της αγοράς για τα κέρδη προ φόρων (PBT), χάρη στα (α) ανώτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) και (β) την ανθεκτικότητα των περιουσιακών στοιχείων, με μηδενικό καθαρό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) κατά το τρίμηνο.
«Εποικοδομητικοί»
«Παραμένουμε εποικοδομητικοί ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών.
Προβλέπουμε λοιπόν ότι ο μέσος όρος του ROTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί σε 13% και 10% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα (από 8% το 2022), με το μέσο CET1 να αυξάνεται σε 14,9% και 15,9% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, λαμβανομένης υπόψη της διανομής μερίσματος από το 2024 (από τα κέρδη του 2023).
Με τον δείκτη NPE στο 5% / 4% / 3% την περίοδο 2023-2025 (σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 2-3%), αναμένουμε επιτάχυνση στο CAGR των εκτελεστών δανείων περίπου 4% την περίοδο 2022-2027 (προτού αυξηθεί το ΑΕΠ), με περαιτέρω υποστήριξη από τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (πρόβλεψη του ΔΝΤ για πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ 2,6% / 1,5% το διάστημα 2023-2024 στην Ελλάδα), την καταβολή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων» αναφέρει η Goldman Sachs. Επίσης, ο οίκος προβλέπει πως τα αυξημένα επιτόκια το 2023 θα υποστηρίξουν μια αύξηση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κατά 90 μ.β.
Παράλληλα, το κόστος κινδύνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 90-100 μ.β. το 2023, αλλά θα μειωθεί σε 80 μ.β. / 65 μ.β. το 2024 και το 2025, αντίστοιχα, με τους λόγους κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) να προσεγγίσουν το 100%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή για τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 10% / 8% / 4% την περίοδο 2023-2025, με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να φτάνει στο επίπεδο του 3,75%.
Οι 10 ερωτήσεις προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ενόψει του EFC
Η Goldman Sachs διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο στις 13-15 Ιουνίου.
Ενόψει του συνεδρίου, περιγράφει δέκα επιλεγμένες ερωτήσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν.
– Ποιες είναι οι κύριες ομοιότητες και διαφορές του ελληνικού οικονομικού κύκλου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό;
– Τι αντίκτυπο βλέπετε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον δανεισμό και τη ρευστότητα;
– Τι αντίκτυπο βλέπουν οι τράπεζες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα από τα υψηλότερα επιτόκια και την ποιότητα του ενεργητικού;
– Ποιο επίπεδο κανονικοποιημένης μεσοπρόθεσμης δημιουργίας ROTE αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες;
– Ποιες είναι οι βασικές μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες υπό το πρίσμα της βελτίωσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων (CET-1) μέσω της ισχυρότερης δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου (ROTE);
– Ποιο ήταν το feedback από τη ρυθμιστική αρχή σχετικά με πιθανά μερίσματα, επαναγορές, άλλες ειδικές εγκρίσεις (π.χ. συγχωνεύσεις και εξαγορές) και ποια ορόσημα/δείκτες μέτρησης είναι σχετικά με αυτό το θέμα;
– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την απόσβεση των DTC και πώς αυτό επηρεάζει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας;
– Ποιοι παράγοντες θα βοηθήσουν στη συμμόρφωση με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις);
– Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις από μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας;
– Ποια είναι η άμεση/άμεση έκθεση σε εμπορικά ακίνητα (τοπικά, ευρωπαϊκά, αμερικανικά και άλλα)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: