Άκαμπτοι οι δανειστές για πλειστηριασμούς και 100 δόσεις
- 07/11/2015, 20:28
- SHARE
Θέμα κοινωνικής συνοχής και πολιτικής σταθερότητας βάζει η κυβέρνηση από την πλευρά της – Και το προσφυγικό στην ατζέντα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 19:30 η σημερινή νέα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, μετά το ναυάγιο της χθεσινής μαραθώνιας συζήτησης, που κράτησε πάνω από 4 ώρες αλλά δεν έφερε συμφωνία για τα ζητήματα των πλειστηριασμών και της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Όπως μετέδωσε στο Mega η Σοφία Δήμτσα, οι δανειστές κράτησαν σκληρή στάση στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Τσακαλώτο και Σταθάκη, ενώ θεωρείται δύσκολο να υπάρξει λύση σήμερα. Για τα «κόκκινα» δάνεια πιέζει περισσότερο η ΕΚΤ και για τις 100 δόσεις το ΔΝΤ, που ισχυρίζονται ότι πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα πληρωμής στην ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν το όριο για να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία να τεθεί στις 100.000 ευρώ. Και αυτό γιατί τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δανειστές από τις τράπεζες έδειξαν πως το να τεθεί το όριο υψηλότερα (π.χ. στις 150.000 ευρώ), ουσιαστικά θα σημαίνει πως προστατεύονται σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές, ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα τους. Ακόμα ζητούν εισοδηματικά κριτήρια στα όρια της φτώχειας (στα 8.000 ευρώ).
Τα κριτήρια που θέτει από την πλευρά της η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τα εξής: Αντικειμενική αξία 200.000 για ένα άτομο, 250.000 για ζευγάρι συν 25.000 ανά παιδί με ανώτατο τα τρία παιδιά. Εισοδηματικό κριτήριο είναι μεικτό ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει μια μικρή υποχώρηση, «πέφτοντας» στα 32.000 ευρώ.
Όσον αφορά στις 100 δόσεις, οι θεσμοί θεωρούν ότι η ρύθμιση ευνοεί τον λεγόμενο “ηθικό κίνδυνο”, δηλαδή ότι βοηθά να καλλιεργείται η κουλτούρα του κακοπληρωτή και να προστατεύονται αυτοί που σκοπίμως και βάσει σχεδίου δεν είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα. Έτσι ζητούν ζητούν η ρύθμιση να χάνεται έστω κι αν μια δόση δεν πληρωθεί στην ώρα της. Υπενθυμίζεται ότι με νέο νόμο της κυβέρνησης, η ρύθμιση χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από την λήψη του ειδοποιητηρίου για την νέα οφειλή. Οι δανειστές ζητούν η αντίστροφη μέτρηση της προθεσμίας των 30 ημερών να αρχίζει την ημέρα που η νέα οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη.
Μαξίμου: Απειλείται η κοινωνική συνοχή
Η απάντηση της κυβέρνησης στις παραπάνω απαιτήσεις ήρθε με έγγραφο που η κυβέρνηση μοίρασε σε ξένους δημοσιογράφους. Σε αυτό η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές απειλούν την κοινωνική συνοχή, καθώς αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, και άρα και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
«Δεν είναι δυνατόν να μην προστατεύονται τα φτωχά στρώματα από τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας» αναφέρεται και συμπληρώνεται ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Επίσης οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ,ενώ οι Ευρωπαίοι ζητούν σκληρά μέτρα από την Ελλάδα, δεν κάνουν τίποτα για τη βοηθήσουν στο προσφυγικό, η αντιμετώπιση του οποίου κοστίζει πολλά χρήματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του θέτει επίσης το θέμα της κοινωνικής συνοχής ως προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του είναι η μοναδική που μπορεί να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους, όσο και απέναντι στον ελληνικό λαό, «καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», όπως είπε.
Πρόσθεσε, δε, πως όπως η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της για τη Δραπετσώνα και νομοθέτησε «κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ», έτσι, διαβεβαίωσε, και θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των αδυνάτων.