«Άκαρπη» η συνάντηση για τον Νίκο Ρωμανό
- 08/12/2014, 12:09
- SHARE
«Δεν βρέθηκε μια λύση μέχρι στιγμής στο πρόβλημα» ανέφερε ο πατέρας του.
Χωρίς κάποια συγκεκριμένη λύση ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του πατέρα του Νίκου Ρωμανού και του πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Ο κ. Ρωμανός δήλωσε ότι δεν βρέθηκε λύση, μέχρι στιγμής, στο πρόβλημα. «Νομίζω ότι θα το ξανασυζητήσουν και εύχομαι να βρεθεί λύση. Ζητώ να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου και από πλευράς ανθρώπινης, μιλάω σαν πατέρας, να δώσουν λύση στο πρόβλημα» ανέφερε, σημειώνοντας πως ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ξέρει πού βρίσκεται το δίκιο.
Σχετικά με την κατάσταση της υγείας τού γιου του είπε ότι είναι «σε πολύ κρίσιμη φάση και όσο περνούν ώρες και μέρες αυξάνονται οι πιθανότητες ενός θανάτου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, κατά κύριο λόγο για την κυβέρνηση».
Δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός είπε στον πατέρα του Νίκου Ρωμανού: «Σαν γονιός συμμερίζομαι την αγωνία για την υγεία του παιδιού σας, όμως ως πρωθυπουργός που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παρέμβω στη Δικαιοσύνη».
Στο αίτημα του πατέρα να δοθεί κάποια λύση, ο υπουργός Δικαιοσύνης τού ανέλυσε το νομικό πλαίσιο για υπόδικους και κατάδικους και τον νέο νόμο για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και του εξήγησε ότι δεν έχει θεσμικά τη δυνατότητα να παρέμβει στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνομιλία με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός άκουσε τον κ. Ρωμανό σαν γονιός και του ζήτησε οι γονείς να στηρίξουν ψυχολογικά το παιδί για να σταματήσει την απεργία πείνας. Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι το νομικό πλαίσιο είναι από τα πιο προοδευτικά και σύγχρονα σε όλη την Ευρώπη μετά και την προσθήκη της εξ αποστάσεως μάθησης και από εκεί και πέρα η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει.
Συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο
Στο μεταξύ συλλέγονται υπογραφές μέσω διαδικτύου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης με…το ακόλουθο αίτημα:
«Μόνο φρίκη προξενεί ο πολιτικός χειρισμός από την κυβέρνηση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, του οποίου η υγεία βρίσκεται σε κρισιμότατη κατάσταση. Η πρόταση του υπουργού για “τηλε-μαθήματα” αποτελεί φασιστικό εμπαιγμό της ανθρώπινης ζωής και προσπάθεια εκδίκησης για τον Δεκέμβρη του 2008. Nα ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Η εκπαίδευση είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων.»
Μιχελογιαννάκης: Πολιτικός κρατούμενος ο Ρωμανός
Ευρισκόμενος στην τρίτη ημέρα απεργίας πείνας, ο βουλευτής Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, με γραπτή του δήλωση ενημερώνει ότι την απεργία πείνας δεν την κάνει μόνο για τους πολιτικούς πρόσφυγες, την κάνει «και για την ευθυνοφοβία των υπουργείων να δώσουν λύση, με κίνδυνο τον επικείμενο θάνατο ενός πολιτικού κρατούμενου». Επίσης ο βουλευτής αναφέρει ότι κάνει απεργίας πείνας για τη διαθεσιμότητα που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση μεγάλου αριθμού καθαριστριών και για να δώσει συμβολισμό στους Έλληνες να παλέψουν για την ανατροπή.
Η γραπτή δήλωση του βουλευτή αναφέρει τα εξής:
«Βρίσκομαι στην τρίτη ημέρα απεργία πείνας σύμφωνα με τα όσα είχα αναφέρει στο κείμενό μου και θέλω να ξεκαθαρίσω ορισμένα θέματα. Όσον αφορά τους Σύριους, εχθές το βράδυ όπου παραβρέθηκα στη Βουλή στην ψήφιση του προϋπολογισμού, είχα συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος με ενημέρωσε ότι θα τους εξασφαλίσει τα πολυπόθητα διαβατήρια καθώς και ότι τους είχε εξασφαλίσει στέγη. Όσον αφορά για τη στέγη, είχα συζήτηση με το συντονιστικό των απεργών, οι οποίοι μου απάντησαν ότι είναι κοροϊδία η εξασφάλιση της στέγης καθώς το κτίριο που πρόσφεραν ήταν κλειστό και ανεπαρκές και δεν μπορούσε να καλύψει καν στοιχειώδες ανάγκες. Επίσης, από το συντονιστικό με ενημέρωσαν ότι ο ρυθμός διαβατηρίων δεν ξεπερνάει τα 5 την ημέρα, άρα με απλά μαθηματικά, χρειάζονται περίπου 60 ημέρες για να βγουν διαβατήρια. Ερωτώ, μετά τους δύο θανάτους που είχαμε, πόσοι θα ακολουθήσουν στις επόμενες ημέρες, με τις συνθήκες που αναγκάζονται να διαβιούν οι Σύριοι; Ο κ. Κικίλιας μετά τις αφόρητες πιέσεις μου δεσμεύτηκε ότι αυτό θα το κοιτάξει. Θέλω να δηλώσω ότι αυτή την απεργία πείνας δεν την κάνω μόνο για τους πολιτικούς πρόσφυγες, την κάνω και για την ευθυνοφοβία των υπουργείων να δώσει λύση, με κίνδυνο τον επικείμενο θάνατο ενός πολιτικού κρατουμένου. Την κάνω για την περιβόητη δήθεν διαθεσιμότητα, που κατά την κυβέρνηση δεν σημαίνει απόλυση, η οποία όμως είχε ως αποτέλεσμα απόλυση μεγάλου αριθμού καθαριστριών. Τέλος, την κάνω για να δώσω έναν συμβολισμό στους Έλληνες ώστε να σπάσουν τον καναπέ και να παλέψουν για την ανατροπή».