Ακίνητα: Επίσπευση της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και πρόταση για το στεγαστικό

Ακίνητα: Επίσπευση της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και πρόταση για το στεγαστικό
Top down view of the roads with cars, traffic and bulding terraces. Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ανοίγει η πλατφόρμα για δηλώσεις ασφαλισμένων ακινήτων. Φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν τα «κλειστά ακίνητα» προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ολοκληρώθηκε η αποστολή από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην ΑΑΔΕ των στοιχείων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας για φυσικές καταστροφές και αναμένεται εντός των ημερών να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιβεβαίωση στοιχείων από τους φορολογούμενους προκειμένου να λάβουν με την εκκαθάριση του φόρου έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ύψους 10%.

Επιπλέον ρυθμίστηκε το θέμα του ΚΑΔ για τους ιδιοκτήτες που θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία εάν διαθέτουν σε βραχυχρόνια μίσθωση τρία ή περισσότερα ακίνητα ενώ μελετάται η θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς ιδιοκτήτες για μακροχρόνια μίσθωση “κλειστών ακινήτων” προς επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει πλέον στη διάθεσή της τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια φυσικών προσώπων που καλύπτουν κινδύνους πυρκαγιάς, σεισμού και πλημμύρας τα οποία ήταν σε ισχύ το 2023. Έτσι, ετοιμάζει απόφαση για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ιδιοκτήτες θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης, ασφαλιστικοί κίνδυνοι, διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας κ.α.) προκειμένου να λάβουν έκπτωση έως 10%. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της έκπτωσης προσαρμόζεται ανάλογα με το διάστημα ασφάλισης του ακινήτου εντός του 2023.

Επιπλέον, η έκπτωση παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου και το ακίνητο είναι ασφαλισμένο τουλάχιστον για τρεις μήνες εντός του 2023. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Την επίσπευση της διαδικασίας για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα φέτος από περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προανήγγειλλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας ότι στόχος είναι η πληρωμή του φόρου σε 11 δόσεις αντί 10 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τα δημόσια έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν φέτος σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 52 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με ασφαλισμένα ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα ανοίξουν τα “κλειστά σπίτια”

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ήτοι απαλλαγή από το φόρο μισθωμάτων για τρία χρόνια προκειμένου να διαθέσουν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Εξάλλου, προγράμματα όπως το “Ανακαινίζω-Νοικιάζω“, το οποίο δίνει έκπτωση έως 40% στους ιδιοκτήτες προκειμένου να ανακαινίσουν και να διαθέσουν ακίνητα για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών, στοχεύουν μεν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος αλλά δεν αρκούν. Εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος θα βγουν στην αγορά 12.500 ακίνητα. Ωστόσο η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την άμεση νομοθέτηση ενός τριετούς ισχύος, one-time μεταβατικού μέτρου – γέφυρας, με την εξής προσθήκη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

“Στο ισχύον εδάφιο υπό στοιχείο α) της παρ. 3 του άρθρο 38 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) (Σημ.: Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου) προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής:

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα 3 έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθόλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023″.

Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού, χωρίς εξαιρέσεις, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αποτελεί μονόδρομο για την άμεση επίλυση του στεγαστικού γιατί θα ανατρέψει εντελώς την σημερινή εικόνα της αγοράς, κάνοντας τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να αναζητήσουν ενοικιαστές ώστε να επωφεληθούν του μέτρου, το οποίο θα ωφελήσει και όλους τους εμπλεκόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: