Ακίνητα: Φορολογικές υποχρεώσεις και λάθη στο Ε9 που αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ
- 26/05/2022, 09:48
- SHARE
Στην τελική ευθεία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ οι λογιστές συνιστούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων έλεγχο στοιχείων -στις συνολικά 7,2 εκατ. Δηλώσεις Ε9 που επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ- για την αποφυγή λαθών που μπορεί να στοιχίσουν πιο «ακριβό» φόρο.
Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, η συνολική αξία των ακινήτων που δηλώθηκαν ανέρχεται σε 761 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 117 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2021. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 333 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ περίπου 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στο Νομό Αττικής διαθέτουν ακίνητη περιουσία 403 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 50% του συνόλου. Στο λεκανοπέδιο Αττικής, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 8,47% φέτος, στα 1,2 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση πάντως συναντάται στα νησιά του Ιονίου, 20,95% και ακολουθεί η Κρήτη, με μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 19,09% και το Βόρειο Αιγαίο με μείωση 19,06%.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς απαιτείται επανέλεγχος στοιχείων και στην περίπτωση εντοπισμού λαθών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση Ε9. Οπότε θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εάν το αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης μειώνει το φόρο έως 300 ευρώ. Σε περίπτωση που ο φόρος μειώνεται πάνω από 300 ευρώ απαιτείται από τον φορολογούμενο να προσκομίσει δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ και θα κληθεί να το κάνει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που θα λάβει στο Taxisnet.
Σημεία προσοχής
Συνήθως τα λάθη έχουν να κάνουν με εμπράγματα δικαιώματα και συνιδιοκτησία και προτείνεται στους φορολογούμενους να ελέγχουν σχετικά τις δηλώσεις τους. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι αντιστοιχεί διαφορετικός φόρος στην πλήρη κυριότητα, στην ψιλή κυριότητα και στην επικαρπία, ενώ εάν δεν δηλωθεί το δικαίωμα η εκκαθάριση αντιστοιχεί σε πλήρη κυριότητα. Αντίστοιχα διαμορφώνεται ο φόρος ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας και εάν δεν δηλώνεται ποσοστό η εκκαθάριση βασίζεται σε πλήρη κυριότητα και άρα μεγαλύτερο φόρο. Οι λογιστές εφιστούν επίσης την προσοχή στους διαφορετικούς φόρους που αναλογούν στα κτίσματα εντός αγροτεμαχίων, καθώς η δήλωσή τους ως κατοικιών, πολλαπλασιάζει την αξία του αγροτεμαχίου, αντίθετα με τη δήλωσή τους ως αποθηκών. Προσοχή συνιστούν και στους ορόφους του ακινήτου, σημειώνοντας επιπλέον τη σημασία να δηλωθούν χωριστά οι βοηθητικοί χώροι, που έχουν μείωση φόρου 90%, καθώς αν δεν δηλωθούν φορολογούνται ως κύριοι. Επιπλέον, τα ημιτελή ή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πρέπει να δηλωθούν ως τέτοια καθώς εμπίπτουν σε μείωση φόρου κατά 60%.
Σημειώνεται τέλος ότι ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται σε δέκα δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι 31 Μαϊου και την τελευταία μέχρι 28 Φεβρουαρίου.
Τα ληξιπρόθεσμα
Εντωμεταξύ, με τα ληξιπρόθεσμα χρέση προς την εφορία να ξεπερνούν, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ τα 3,3 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο εντείνονται οι πιέσεις προς τους οφειλέτες για ρυθμίσεις (24 ή 48 δόσεων). Την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δημοσίου προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, μέτρα που αφορούν τόσο την κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, όσο και την κατάσχεση ακινήτων. Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση και εάν ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού.