Ακίνητα: Γιατί συνεχίζουν να εκτοξεύονται οι τιμές – Οι παράγοντες της αύξησης και οι προβλέψεις για το μέλλον

Ακίνητα: Γιατί συνεχίζουν να εκτοξεύονται οι τιμές – Οι παράγοντες της αύξησης και οι προβλέψεις για το μέλλον
Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζουν να ανεβαίνουν ραγδαία, προκαλώντας ανησυχία.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να βλέπει τις τιμές να αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Ενώ οι ειδικοί προβλέπουν συνέχιση αυτής της ανοδικής πορείας, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ανησυχούν καθώς αναζητούν κατοικία προς αγορά ή ενοικίαση. Ποιοι όμως είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αυξήσεις; Πώς επηρεάζει το αυξανόμενο κόστος κατασκευής την αγορά και ποιες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον;

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφέρει ότι η στέγαση αποτελεί μείζον ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές να ωθούνται προς τα πάνω από την αυξημένη ζήτηση, το κόστος κατασκευής και δανεισμού. Κατά το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024, η άνοδος των τιμών ήταν ιδιαίτερα έντονη, ειδικά στα ανώτερων προδιαγραφών ακίνητα. Η ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα παραμένει ισχυρή, ενώ η προσφορά ποιοτικών ή νέων ακινήτων είναι περιορισμένη. Αυτό οδηγεί σε τιμές δυσανάλογες προς το διαθέσιμο εισόδημα, δυσχεραίνοντας την απόκτηση πρώτης κατοικίας και αυξάνοντας τα ενοίκια.

Σύμφωνα με τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2023, οι τιμές αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8%. Αν και παρατηρείται κάποια επιβράδυνση, οι τιμές των κατοικιών είναι μόλις 4,1% χαμηλότερες από το ιστορικό υψηλό του 2008, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 66,4% από το χαμηλό του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναλυτές της Alpha Bank τονίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχουν ανακάμψει πλήρως σε σχέση με τα επίπεδα πριν την οικονομική κρίση. Επιπλέον, η θετική οικονομική μεγέθυνση και οι υψηλές αποδόσεις του τουρισμού συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) σε ακίνητα αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία διετία, αν και οι νέοι όροι του προγράμματος Golden Visa μπορεί να μετριάσουν το ενδιαφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, με το κατασκευαστικό κόστος να είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δημήτρη Καψιμάλη. Η μεγάλη ζήτηση, η αύξηση των τιμών των οικοπέδων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού συντελούν σε αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νέο οικοδομικό κανονισμό δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητα στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών και το υψηλό κατασκευαστικό κόστος προκαλούν ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν το όνειρο της ιδιόκτητης κατοικίας να απομακρύνεται. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της προσφοράς προσιτής κατοικίας και την σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: