Αγορά ακινήτων: Η νέα πλατφόρμα που στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς – Πότε ξεκινά

Αγορά ακινήτων: Η νέα πλατφόρμα που στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς – Πότε ξεκινά
Athens, Greece - February 12, 2020. beautiful streets of Athens with blocks of flats, cars and shops Photo: Shutterstock
«Καθρέφτης» της αγοράς το νέο ενιαίο Μητρώο. Συνδέει περιουσιολόγιο με Κτηματολόγιο.

Μια νέα πλατφόρμα, που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που αφορούν ιδιοκτησία και διαχείριση ακινήτων συνδέοντας το περιουσιολόγιο με το Κτηματολόγιο.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την αυτόματη διασταύρωση στοιχείων αποτυπώνοντας μια ενιαία εικόνα της αγοράς. Όπως είπε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (25.1.2025), για να εφαρμοστεί μια σωστή πολιτική χρειάζονται στοιχεία, να συνδέσουμε το περιουσιολόγιο με το Κτηματολόγιο. Εξήγησε ότι η διαδικασία θα αρχίσει με την καταγραφή των ΚΑΕΚ δίπλα στους ΑΤΑΚ. Μετά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να δηλώσουν τη χρήση του ακινήτου (κενό, ιδιοκατοίκηση, μίσθωση κλπ.).

Ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει την θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών και της συμμόρφωσης που σημειώνεται κάθε χρόνο. Ειδικότερα, αναφορικά με την βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2024 υποβλήθηκαν πάνω από 2,2 εκατ. δηλώσεις και δηλώθηκαν 870 εκατ. έσοδα των φορολογουμένων από 750 εκατ. το 2023.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, τον επόμενο μήνα ξεκινά το ενιαίο μητρώο ακινήτων, όπου σε μια βάση δεδομένων θα συγκεντρωθούν όλα τα μητρώα που διατηρούν οι κρατικοί φορείς: ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, ΔΕΔΔΗΕ, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αν υπάρχουν εκκρεμείς αγωγές, πολεοδομικές άδειες από το ΤΕΕ.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου έρχεται πλατφόρμα για μεταβολές στα τετραγωνικά γεωτεμαχίων, και το επόμενο τρίμηνο η αυτόματη προσημείωση με αξιοποίηση του μητρώου δικηγόρων – δικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ίδιο θα γίνει και για τις εξαλείψεις και για όσα βάρη έχουν εγγραφεί στα υποθηκοφυλακεία αυτοματοποιώντας μια διαδικασία που διαρκούσε μήνες.

Επίσης έως το τέλος του 2025, 600 εκατ. ψηφιοποιημένες σελίδες θα είναι διαθέσιμες σε δικηγόρους για να κάνουν έρευνα τίτλων από τους υπολογιστές τους. Στόχος είναι στο τέλος του 2025 να τελειώσει και η κτηματογράφηση, που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρίση στέγης και η φορολογία

Εντωμεταξύ, έρευνα της Kapa Research για λογαριασμο της ΠΟΜΙΔΑ δείχνει ότι η φορολογία στα ακίνητα είναι η κυριότερη αιτία της κρίσης στέγης, καθώς δεν οδηγεί στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών και στη μείωση της φορολογίας ενοικίων. Παρακάτω ορισμένα από τα συμπεράσματα της έρευνας:

-62% των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν διαμερίσματα δεν έκαναν καμία αύξηση ενοικίου την τελευταία τριετία ενώ 2% έκανε μείωση. Για τους επαγγελματικούς χώρους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: 58% καμία αύξηση, 10% μείωση. Οι αυξήσεις στο 86% των περιπτώσεων είναι έως 20%.

-46% των ιδιοκτητών θεωρούν ότι το κίνητρο που θα βοηθούσε στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών είναι η μόνιμη μείωση της φορολογίας των ενοικίων.

-82% θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, 71% ζητά να καταργηθεί και 20% να μειωθεί περαιτέρω.

-Το ποσοστό των ιδιοκτητών που υφίστανται καθυστέρηση στην πληρωμή του ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 21% και 31% ενώ 1-6% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι ο ενοικιαστής δεν πληρώνει καθόλου.

-Οι μισοί (48%) ιδιοκτήτες θεωρούν πολύ ή αρκετά ικανοποιητικό το κίνητρο για τριετή φοροαπαλλαγή για τη μετατροπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνια. Από το 16% που θεωρούν την πρόταση λίγο ή καθόλου ικανοποιητική, το 33% δηλώνουν προβληματισμό για κίνδυνο απώλειας της φοροαπαλλαγής σε περίπτωση αποχώρησης του ενοικιαστή.

-12% των ιδιοκτητών κατέχουν σήμερα κενή κατοικία. Στο 54% το ακίνητο χρειάζεται ανακαίνιση, με κόστος από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

-Σχεδόν ένας στους τρεις ιδιοκτήτες (32%) εκτιμά ότι δεν είναι συμφέρον να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για να τα νοικιάζει. Στον αντίποδα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι είναι συμφέρον έχει αυξηθεί σε 59%.

-Έχει μειωθεί σε 14% το ποσοστό των ιδιοκτητών που σκέφτονται να πουλήσουν ακίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: